Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Legatura dintre somn si dementa

Legatura dintre somn si dementa

17 ian. 2020, 09:17,
în Sanatate

Varstnicii care adorm greu prezinta un risc crescut de a avea pe viitor probleme cognitive si chiar dementa, arata un studiu recent.

Dupa ce au analizat 51 de studii anterioare, in cadrul carora au fost monitorizati inca de la varsta mijlocie (50 de ani) oameni din America de Nord, Europa si estul Asiei, cercetatorii de la Universitatea Qingdao din China au concluzionat ca e certa legatura dintre problemele cu somnul si declinul mental, arata ziare.com, care citeaza Reuters.

S-a dovedit ca subiectii cu insomnie aveau un risc de 27% de a avea probleme cognitive. Cei care nu aveau parte de suficiente ore de somn de calitate (treziri dese) prezentau un risc de dementa de 25%.

Cei care nu reuseau sa adoarma usor prezentau un risc de declin cognitiv de 24%, se mai arata intr-un raport publicat de Journal of Neurology, Neurosurgery, & Psychiatry.

Apnee de somn

Cei care sufereau de apnee de somn prezentau un risc de probleme cognitive de 29%. Pe de alta parte, insa, cei care petreceau in pat prea mult timp aveau un risc de 15%.

Studiul a aratat ca cel mai mic risc de dementa si probleme cognitive il aveau cei care dormeau sase sau sapte ore pe noapte. La polul opus se aflau cei care dormeau mai putin de 4 ore si mai mult de 10 ore.

O explicatie pentru aceasta legatura, intre problemele cu somnul si deteriorarea creierului, poate fi faptul ca primele duc la inflamatii ale tesutului din sistemul nervos central.

Apoi, tot problemele cu somnul fac ca creierul sa fie mai putin eficient in a cerne ce e important de ce nu este, astfel ca informatia inutila este pastrata. In timp, acest fapt duce la pierderea neuronilor si atrofiere in unele regiuni cerebrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`