Prima pagină » Sanatate » Legătura dintre piciorul umflat și tromboza. Când să îți faci griji

Legătura dintre piciorul umflat și tromboza. Când să îți faci griji

17 apr. 2024, 10:17,
în Sanatate

Piciorul umflat de la tromboză este un simptom grav al acestei patologii. Se formează prin depuneri masive de colesterol ”rău” pe pereții vaselor de sânge, preponderent la picioare. Apare frecvent la persoanele care stau mult în picioare sau au retenție mare de apă.

Picior umflat de la tromboză. Cauze

Trombozele prezintă de cele mai multe ori cauze multiple și pot fi determinate de asocierea unor factori nesănătoși, care favorizează depunerile de colesterol (fumat, sedentarism), constituționali (obezitate), afecțiuni tumorale, boli autoimune (precum sindromul antifosfolipidic), infecții sistemice sau localizate, boala varicoasă sau hipertensiune arterială.

În anumite situații, predispoziția genetică este implicată în generarea trombozelor vasculare prin mutația de factor II, factor V, deficit sever de antitrombină sau proteinele C și S, disfibrinogenemii, factor XIII.

Factorii de risc implicați în generarea mecanismelor trombotice sunt reprezentați de imobilizările prelungite în urma intervențiilor chirurgicale efectuate în special la nivelul membrelor inferioare, fracturile de femur și/sau tibie, călătoriile cu avionul, perioada de sarcină și administrarea de anticoncepționale orale.

Piciorul umflat este un simptom frecvent apărut din cauza trombozei la nivelul membrelor inferioare. Asta se produce deoarece un cheag de sânge se depune la nivelul gambei și va rămâne blocat acolo. Blocajul determină acumulare de sânge în picior ceea ce va duce la umflare și durere.

Când să te îngrijorezi din această cauză

În mod normal, o persoană care suferă de tromboză va simți crampe musculare dureroase la nivelul gambei, roșeață și căldură la nivelul tegumentului superior vasului lezat, care pot fi însoțite uneori și de perioade febrile. Medicii recomandă ca atunci când suspectați că suferiți de o patologie, îndreptați-vă imediat către un consult de specialitate la medicul de familie sau apelați Serviciul Unic de Urgență 112. Nu luați medicamente fără o prescripție medical sau fără un control medical efectuat în prealabil.

Dacă simțiți dureri aproape insuportabile la picioare sau vi se umflă foarte tare și devin albăstrui sunați imediat la Numărul Unic de Urgență 112 pentru a primi ajutor specializat din partea cadrelor medicale specializate.

Pe lângă medicamentele primite de la medic, puteți apela și la diverse remedii naturiste. De exemplu, ghimbirul poate fi un leac exceptional pentru a trata picioarele umflate. Și compresele cu urzică sunt foarte indicate atunci când doriți să ameliorați durerea de la nivelul picioarelor.

Pentru ameliorarea durerilor este benefic și masajul. Dacă este realizat corect, acesta te va scăpa de orice disconfort de la nivelul picioarelor. Pentru sporirea efectului sunt recomandate uleiurile esențiale care au proprietăți antiinflamatoare. Cele mai recomandate de către specialiști sunt cele din mentă, eucalipt, lămâie sau lavandă.

Astfel, piciorul umflat este unul dintre cele mai evidente semne ale trombozei. Este esențial de știut că nu trebuie ignorate niciodată semnalele date de corpul nostru și să ne adresăm medicului oridecâteori este necesar sau avem întrebări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`