Prima pagină » Sanatate » Legătura dintre nodul în gât și anxietate. Ce duce la apariția unui episod anxios?

Legătura dintre nodul în gât și anxietate. Ce duce la apariția unui episod anxios?

08 dec. 2021, 10:08,
în Sanatate

Senzația de nod în gât apare adesea dacă te confrunți cu anxietate. Aceasta poate veni însoțită și de alte simptome precum tremor, palpitații și chiar dificultăți de atenție și concentrare.

Anxietatea reprezintă acea stare patologică, ce se caracterizează printr-un sentiment de teamă inexplicabilă, însoțit de simptome fizice și psihice. Printre simptomele fizice întâlnim: tremor, tresăriri musculare, tensiune musculară, tahicardie (creşterea pulsului), creşterea tensiunii arteriale, palpitaţii, transpiratii, răcirea extremităţilor, dificultati de respiratie (senzaţie de nod în gât, hiperventilaţie, senzaţia că nu îi ajunge aerul), dificultati de deglutiţie (senzaţia că se îneacă cu alimentele, că gâtul este prea strâmt), fatigabilitate, dureri musculare, articulare, cefalee, parestezii (amorţeli, furnicături), diaree, urinat frecvent și uscaciunea gurii.

Totodată, pot apărea și simptome psihice: teamă, dificultati de atenţie şi concentrare, insomnie și senzatie de “fluturi în stomac”. Toate aceste simptome nu pun în pericol viața persoanei care suferă de anxietate, așa cum ar putea crede.

reprezentare a anxietății

Anxietatea reprezintă acea stare patologică, ce se caracterizează printr-un sentiment de teamă inexplicabilă, însoțit de simptome fizice și psihice.

Care este legătura dintre nodul în gât și anxietate?

Senzația de nod în gât este una obișnuită. Majoritatea oamenilor resimt această senzație nedureroasă cel puțin o dată în viață. Nodul în gât se poate resimți fără ca acesta să existe și poartă numele de senzație de globus sau glob faringian.

Distincția dintre o simplă senzație de nod în gât și alte probleme poate fi făcută ușor, prin observarea impactului asupra înghițitului. Dacă întâmpini probleme de înghițire, e posibil ca motivul să fie mai serios. Însă, dacă ai senzație de nod în gât, fără dificultăți de înghițire, atunci este vorba despre senzație de globus.

Nodul în gât persistent trebuie examinat de un medic ORL, dar și de un medic endocrinolog. Însă, în nouă din zece cazuri, medicii descoperă că de vină este anxietatea. Aceasta nu este decât o frică exagerată, percepută de creier, în lipsa oricăror factori stresanți.

Eduard Motoescu, medic primar psihiatru, spune că: „Una dintre temerile foarte importante ale anxioşilor este aceea de a nu înnebuni, pentru că ei îşi dau seama că sunt cumva anormali față de oamenii care nu au aceste preocupări şi se dezoltă ideea că au o nebunie, ceea ce nu e confortabil pentru nimeni.”, potrivit stirileprotv.ro.

Din fericire, nu este vorba despre nicio nebunie, iar anxietatea poate fi controlată. Multă lume apelează la medicamente, însă poate fi ținută în frâu și prin controlul emoțiilor. Gândul că această teamă este una trecătoare te va ajuta să treci mai ușor peste episoadele anxioase. Odată cu trecerea timpului, te vei obișnui cu aceste stări și când vei vedea că nu ți se poate întâmpla nimic rău, vei alege să le ignori și să îți continui viața, așa cum o făceai și înainte.

De cele mai multe ori, anxietatea se manifestă printr-un atac de panică.

femeie care are senzația de nod în gât

Nodul în gât persistent trebuie examinat de un medic ORL, dar și de un medic endocrinolog.

Ce este atacul de panică și cum poate fi controlat?

Atacul de panică reprezintă un episod de anxietate paroxistică şi severă. Debutează brusc, iar de cele mai multe ori nu are un factor declanșator imediat. Poate să dureze 10 sau 30 de minute. Pacientul poate avea dificultăţi de respiraţie/senzaţie de sufocare, palpitaţii şi dureri precordiale, tremor, transpiraţii, greaţă şi ameţeli, frisoane sau valuri de căldură, însoţite de teama de a-şi pierde controlul, de a înnebuni, de a face un infarct sau chiar de deces.

Atacul de panică apare din senin, iar persoana care îl experimentează devine îngrijorată în legătură cu consecințele acestui episod. Se teme că atacul se va repeta și evită anumite locuri sau îi este frică să rămână singură.

Atacul de panică poate fi controlat printr-un exercițiu simplu. Inspiră timp de cinci secunde, ține-ți respirația pentru alte cinci secunde, după care înghite și expiră, pentru alte cinci secunde. Repetă acest exercițiu de trei ori și vei vedea că, ușor, ușor, starea ta se va ameliora.

De asemenea, poți să privești în jur și să numești cinci obiecte pe care le vezi. Acest exercițiu te va ancora în realitate și îți va arăta că senzațiile pe care le ai nu sunt deloc grave și nu îți pun în pericol sănătatea.

femeie anxioasă

Atacul de panică apare din senin, iar persoana care îl experimentează devine îngrijorată în legătură cu consecințele acestui episod.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Dragoş Anastasiu, despre directorii din companii de stat "blindaţi" cu contracte. "Problema nu e salariul"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Haos feroviar lângă Capitală. Circulația trenurilor, dată peste cap
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Lidl scade preţurile cu 40%. Produsele pentru care românii vor sta la coadă sâmbătă, 12 iulie
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025