Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Legătura fascinantă dintre nivelurile de fier și durata vieții
Legătura fascinantă dintre nivelurile de fier și durata vieții

Legătura fascinantă dintre nivelurile de fier și durata vieții

28 iul. 2020, 07:44,
în Sanatate

Legătura dintre nivelurile de fier și durata vieții. Un studiu masiv a găsit dovezi că nivelurile de fier din sânge ar putea juca un rol în influențarea longevitatii.

Noile cercetări sunt impresionante, acoperind informații genetice de la peste un milion de oameni din trei baze de date publice. De asemenea, s-a concentrat asupra a trei măsuri cheie ale îmbătrânirii: durata de viață, anii trăiți fără boală (sănătate) și transformarea acesteia într-o vârstă inaintata (longevitate).

De-a lungul analizei, 10 regiuni cheie ale genomului s-au dovedit a fi legate de aceste măsuri de viață lungă, la fel ca seturile de gene asociate modului în care organismul metabolizează fierul.

Pur și simplu, prea mult fier în sânge pare să fie legat de un risc crescut de a muri mai devreme.

„Suntem foarte încântați de aceste constatări, deoarece sugerează cu tărie că nivelurile ridicate de fier în sânge ne reduc anii sănătoși de viață, iar menținerea acestor niveluri sub control ar putea preveni pagubele legate de vârstă”, spune analistul de date Paul Timmers, de la Universitatea din Edinburgh în Marea Britanie.

„Speculăm că descoperirile noastre privind metabolismul fierului ar putea începe, de asemenea, să explice de ce un nivel foarte ridicat de carne roșie bogată în fier a fost legat de afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă”.

Legătura dintre nivelurile de fier și durata vieții

În timp ce corelația nu înseamnă neapărat cauzalitate, cercetătorii au utilizat o tehnică statistică numită randomizare mendeliană pentru a reduce prejudecățile și a încerca să deducă cauzalitatea în date.

După cum observă cercetătorii, se consideră că genetica are o influență de aproximativ 10% asupra duratei de viață și a sănătății și asta poate face dificilă alegerea genelor implicate din toți ceilalți factori implicați (cum ar fi fumatul sau alcoolul). Având în vedere acest lucru, unul dintre avantajele acestui nou studiu este dimensiunea și sfera sa.

Cinci dintre markerii genetici pe care i-au găsit cercetătorii nu au fost evidențiați anterior ca fiind importanți la nivelul genomului. Unele, inclusiv APOE și FOXO3, au fost evidențiate în trecut ca fiind importante pentru procesul de îmbătrânire și sănătatea umană.

Pe lângă genetică, fierul din sânge este controlat în cea mai mare parte prin dietă și a fost deja legat de o serie de boli legate de vârstă, inclusiv de boala Parkinson și de ficat. De asemenea, afectează capacitatea corpului nostru de a combate infecția odată cu înaintarea în vârstă.

Putem adăuga acest ultim studiu la dovezile din ce în ce mai mari că supraîncărcarea cu fier sau incapacitatea corecta de descompunere, poate avea o influență asupra șanselor de a trai mult timp, precum și cât de sănătos ai șanse să fii în anii batranetii.

Cercetarea a fost publicată în Nature Communications.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`