Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Legătura dintre bacteriile intestinale și vitamina D
Legătura dintre bacteriile intestinale și vitamina D

Legătura dintre bacteriile intestinale și vitamina D

01 dec. 2020, 19:54,
în Sanatate

Microbiomii noștri intestinali – numeroasele bacterii, viruși și alți microbi care trăiesc în tractul nostru digestiv – joacă un rol important în sănătatea noastră. Cercetătorii Universității San Diego, California, au demonstrat recent ca la bărbații în vârstă microbiomul intestinal este legat de nivelurile de vitamina D activă, un hormon important pentru sănătatea oaselor și imunitate.

Studiul, publicat pe 26 noiembrie 2020 în Nature Communications, a dezvăluit, de asemenea, o nouă înțelegere a vitaminei D și a modului în care aceasta este măsurată de obicei.

Vitamina D poate lua mai multe forme

Vitamina D poate lua mai multe forme, dar testele standard de sânge detectează doar una, un precursor inactiv care poate fi stocat de organism. Pentru a utiliza vitamina D, organismul trebuie să metabolizeze precursorul într-o formă activă.

„Am fost surprinși să constatăm că diversitatea microbiomului – varietatea tipurilor de bacterii din intestinul unei persoane – a fost strâns asociată cu vitamina D activă, dar nu și forma precursorului. Se consideră că o diversitate mai mare a microbiomului intestinal este asociată cu o sănătate mai bună în general”, a declarat autorul principal Deborah Kado, director al Clinicii de osteoporoză de la UC San Diego Health.

Administrarea de suplimente de vitamina D nu are niciun efect asupra sănătății

Studii multiple au sugerat că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D prezintă un risc mai mare de cancer, boli de inimă, infecții mai grave cu COVID-19 și alte boli. Cu toate acestea, cel mai mare studiu clinic randomizat de până acum, cu mai mult de 25.000 de adulți, a concluzionat că administrarea de suplimente de vitamina D nu are niciun efect asupra sănătății, inclusiv bolile de inimă, cancerului sau chiar sănătatii oaselor.

„Studiul nostru sugerează că s-ar putea datora faptului că aceste studii au măsurat doar forma precursoră a vitaminei D, mai degrabă decât hormonul activ. Măsurile de formare și descompunere a vitaminei D pot fi indicatori mai buni ai problemelor de sănătate care stau la baza și cine ar putea răspunde cel mai bine la suplimentarea cu vitamina D”, a spus Kado, care este, de asemenea, profesor la Școala de Medicină UC San Diego și la Școala de Sănătate Publică Herbert Wertheim.

Echipa a analizat probele de scaun și sânge a 567 de bărbați. Participanții locuiesc în șase orașe din Statele Unite, vârsta lor medie a fost de 84 de ani și cei mai mulți au raportat că au o stare de sănătate bună sau excelentă. Cercetătorii au folosit o tehnică numită secvențierea ARNs 16s pentru a identifica și cuantifica tipurile de bacterii din fiecare probă de scaun pe baza identificatorilor genetici unici. Ei au folosit o metodă cunoscută sub numele de LC-MSMS pentru a cuantifica metaboliții vitaminei D (precursorul, hormonul activ și produsul de descompunere) în serul de sânge al fiecărui participant.

Legătura dintre bacteriile intestinale și vitamina D: nu este importanta cantitatea de vitamina D

Pe lângă descoperirea unei legături între vitamina D activă și diversitatea generală a microbiomilor, cercetătorii au remarcat, de asemenea, că 12 tipuri particulare de bacterii au apărut mai des în microbiomii intestinali ai bărbaților cu multă vitamina D activă. Majoritatea celor 12 bacterii produc butirat, un acid gras benefic care ajută la menținerea sănătății mucoasei intestinale.

„Microbiomii intestinali sunt cu adevărat complexi și variază foarte mult de la persoană la persoană”, a spus Jiang. „Când găsim asociații, ele nu sunt de obicei la fel de distincte ca și cele pe care le-am găsit aici.”

Deoarece locuiesc în diferite regiuni ale SUA, bărbații din studiu sunt expuși la cantități diferite de lumină solară, o sursă de vitamina D. După cum era de așteptat, bărbații care locuiau în San Diego, California, au avut parte de mai mult soare și mai multă vitamina D.

Dar echipa nu a găsit insa nicio corelație între locul în care locuiau bărbații și nivelul lor de hormon activ al vitaminei D.

„Se pare că nu contează cât de multă vitamina D obțineți prin lumina soarelui sau suplimentare și nici cât poate stoca corpu. Contează cât de bine corpul tău este capabil să metabolizeze acest lucru în vitamina D activă și poate că este ceea ce studiile clinice trebuie să măsoare pentru a obține o imagine mai exactă a rolului vitaminei. Poate nu este importanta cantitatea de vitamina D pe care o suplimentezi, ci modul în care îți încurajezi corpul să o folosească”, a spus Kado.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 noiembrie 2024
26 noiembrie 2024