Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Legătura dintre apneea de somn și boala Alzheimer
Legătura dintre apneea de somn și boala Alzheimer

Legătura dintre apneea de somn și boala Alzheimer

28 sept. 2020, 19:10,
în Sanatate

Noi cercetări au confirmat legăturile suspectate de mult timp dintre apneea de somn și boala Alzheimer, găsind semne identice de afectare a creierului în ambele condiții. În timp ce cauza bolii Alzheimer rămâne un mister, plăcile amiloide toxice pentru celulele creierului sunt indicatori cunoscuți ai bolii. Noua cercetare a arătat că aceste plăci încep în același loc și se răspândesc în același mod în creierul persoanelor cu apnee de somn obstructivă, ca și în cazul celor cu Alzheimer.

Studiul clinic realizat de cercetători australieni și islandezi, condus de Universitatea RMIT, publicat în revista Sleep, a demonstrat legătura dintre apneea de somn și boala Alzheimer.

Profesorul Stephen Robinson, cercetător principal, a declarat că oamenii de știință au știut că cele două boli sunt legate, dar ceea ce genereaza conexiunea este încă neclar:

„Știm că, dacă aveți apnee în somn la jumătatea vieții, aveți mai multe șanse să dezvoltați Alzheimer când sunteți mai în vârstă și, dacă aveți Alzheimer, aveți mai multe șanse să aveți apnee în somn decât alte persoane de vârsta voastra. Conexiunea există, dar aflarea cauzelor și a mecanismelor biologice rămâne o provocare uriașă. Studiul nostru este primul care a găsit plăci amiloide de tip Alzheimer în creierul persoanelor cu apnee de somn obstructivă verificată clinic. Este un progres important in intelegerea legaturilor dintre aceste conditii si deschide noi directii pentru cercetatorii care se straduiesc sa dezvolte terapii pentru tratarea, si speram prevenirea, bolii Alzheimer”.

În mod semnificativ, severitatea apneei de somn a fost legată de o acumulare corespunzătoare de plăci amiloide. Studiul a constatat că tratamentul cu presiune continuă pozitivă a căilor respiratorii (CPAP) – abordarea standard pentru apneea de somn moderată până la severă – nu a făcut nicio diferență față de cantitatea de plăci găsite în creier.

Legătura dintre apneea de somn și boala Alzheimer: conexiune de deteriorare a creierului

Apneea obstructivă în somn este o afecțiune gravă care apare atunci când respirația unei persoane este întreruptă în mod repetat în timpul somnului. Este din ce în ce mai frecventă, afectând peste 936 de milioane de oameni din întreaga lume și până la 30% dintre persoanele în vârstă. Alzheimerul este cea mai frecventă formă de demență, afectând până la 70% din totalul persoanelor cu demență, vârsta fiind cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea bolii.

Noul studiu a investigat amploarea indicatorilor de tip Alzheimer în țesutul autopsiei din hipocampul a 34 de persoane și trunchiurile cerebrale a 24 de persoane cu apnee. Cercetătorii au căutat atât plăci amiloide, cât și încurcături neurofibrilare, un alt indicator cunoscut al bolii Alzheimer.

Hipocampul este partea creierului asociată cu memoria. În boala Alzheimer, plăcile apar mai întâi într-o zonă corticală din apropiere și apoi se deplasează în hipocamp, înainte de a se răspândi în restul cortexului. Studiul a descoperit o asociere mai puternică cu apneea severă în somn.

„În cazurile de apnee ușoară în somn, am putea găsi plăci doar în zona corticală din apropierea hipocampului, tocmai acolo unde acestea se găsesc pentru prima dată în boala Alzheimer”, a spus Robinson, cercetător la Școala de Sănătate și Științe Biomedice a RMIT și Austin Health’s Institutul pentru respirație și somn (IBAS), potrivit Medical Xpress.

Subiecții cercetării nu au prezentat simptome clinice ale demenței înainte de a muri, sugerând că ar fi putut fi într-un stadiu precoce pre-demență

„În timp ce unii oameni ar putea avea insuficiență cognitivă ușoară sau demență nediagnosticată, niciunul nu avea simptome suficient de puternice pentru un diagnostic oficial, chiar dacă unii aveau o densitate de plăci suficient de ridicata pentru a se califica pentru boala Alzheimer”, a spus Robinson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024