Maricica Apopei este o bătrână în vârstă de 96 de ani. A trecut prin al Doilea Război Mondial și prin boli grave, însă niciodată nu a luat pastile sau alte tratamente. Ventuzele au fost singurul mod prin care și-a păstrat sănătatea și a ajuns la această vârstă memorabilă, iar uneori mai practică acest tratament. De la ea, pacienții pleacă plini de vânătăi
Ventuzele se aplică în zona care este predispusă durerilor, între 10 și 12 minute. După îndepărtarea acestora, durerea dispare, iar pacientul se simte foarte bine. Tratamentul cu ventuze, foarte căutat în trecut, încă se mai folosește în mediul rural.
Pacienții pleacă plini de vânătăi, dar fără durere
Ventuzele ajută la deblocarea sistemului muscular și a celui energetic, dacă sunt aplicate la locul și momentul potrivit.
„Nu sunt doctor, dar un lucru îl știu sigur, ventuzele te ajută să scapi de orice durere și de orice boală. De la mama mea am învățat să le folosesc, sunt niște pahare mici, ai nevoie de un băț cu vată și de spirt. Dai ventuzele cu spirt, le dai foc și le pui pe spate, în special unde-s plămânii. Ele se prind de piele și acționează imediat. O să vedeți că ventuza suge pielea și ți-o învinețește, dar nu doare absolut deloc. Trage curentul din corp și îți scoate durerea de spate, durerea de oase sau răceala”, declară Maricica Apopei, bătrâna în vârstă de 96 de ani.
Acum 50 de ani, când Maricica era mai tânără, ventuzele erau vindecătoarele de boli. Nu exista om în sat care să nu le fi folosit măcar odată. Deși existau pastile și doctori, oamenii nu aveau încredere decât în renumitele ventuze cu spirt.
„În sat mai sunt eu care mai am ventuze și încă o femeie, dar nu mai vine nimeni care să-și mai pună, la tineret îi este frică. Ori de durere, ori nu au încredere, ei zic că sunt leacuri băbești, dar au uitat că leacurile băbești sunt cele mai bune. Întrebați-i pe nepoții mei, lor le pun ventuze și se supără că li se învinețește pielea, dar după ce le trece durerea se bucură”, mărturisește Maricica Apopei.
La vârsta de 96 ani, bătrâna se laudă că nu a luat niciodată pastile, s-a tratat doar cu ceaiuri și ventuze
Maricica Apopei locuiește în comuna Valea Seacă și mărturisește că acum 50 de ani, la fiecare casă se găsea un set cu ventuze.
„Ventuzele erau atunci precum paracetamolul în ziua de azi. I-am pus odată și preotului din sat, la vecine nici nu mai zic. Terminam de țesut și cine avea dureri de spate sau simțea că a tras-o curentul (a răcit – n.r.), spirt, foc, ventuze și orice durere dispărea. Este bine să le folosești de maxim două ori pe săptămână. Singura problemă la ventuze este faptul că îți lasă niște vânătăi urâte care pot ține și două săptămâni. Nu ai voie să te expui la frig după ce ți le-ai pus și trebuie să ai grijă de zona aia”, adaugă bătrâna.
Acum, în localitatea Valea Seacă mai sunt două femei care mai practică acest tratament, deși era unul dintre cele mai căutate cu ani în urmă. Beneficiile ventuzelor sunt multiple, începând de la reglarea fluxului sangvin, până la relaxare musculară.
„Când se foloseau ventuzele nu mai erau atâtea boli. Astăzi, nici pastilele nu mai fac față, nici alimentația nu mai este cum a fost. Dar eu am ajuns la vârsta asta fără pastile, doar cu ceaiuri din plante culese de mine și, în situațiile mai grave, cu ventuze. Soțul a fost cioban, avea zile când stătea în ploaie, în ninsoare, a adunat mult frig în corp, pe el l-am tratat de cele mai multe ori cu ventuze și a trăit 88 de ani”, destăinuie Maricica, bătrâna de la care pacienții pleacă plini de vânătăi.