Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:50161;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Cand auzim cuvantul laur, il asociem imediat cu coroanele care li se puneau pe frunte, in Roma si Grecia antica, personalitatilor de exceptie: castigatorii de olimpiade, vitejii din razboaie, filozofi si poeti. Intemeietorii medicinei au pus dafinul la locul lui printre medicamente. Hipocrate descrie frunzele si semintele plantei ca un remediu ce trebuie folosit pentru profilaxia epidemiilor de holera si de malarie, in tratarea dizenteriei si a litiazei renale, pentru diminuarea durerilor in timpul nasterii. Avicena considera dafinul unul din cele mai eficiente leacuri in cazuri de dureri in articulatii, apnee, dar si incordare nervoasa. Scoarta si semintele le folosea in tratarea colecistitei si a nisipului in vezica urinara. Galenus stia ca toate partile plantei au efecte antiseptice, antimicrobiene si de calmare. Calitatile lui gastronomice au fost descoperite mai tarziu, dupa aparitia in Franta, in anul 1652, a unei carti scrise de bucatarul personal al Mariei de Medici, care ridica in slavi condimentul cel aromat.
Uleiul de dafin
Mod de preparare: se rasnesc sau se sfarama 10 g frunze de dafin (proaspete – 30 g), se amesteca cu 1 pahar de ulei vegetal nerafinat (de in, porumb sau floarea-soarelui), sau cu unt de casa (se poate si cu osanza topita), se pune la macerat timp de o saptamana, intr-un loc fara lumina, apoi se strecoara. O metoda mai rapida: se tine castronelul cu 500 ml de ulei si 90 de frunzulite sfaramate, acoperit cu capac, pe baie de aburi timp de 3 ore.
Tinctura de dafin
Mod de preparare: 50 g frunze se macereaza in 500 ml de alcool dublu rafinat, timp de 14 zile.
Tratamente interne
Artrite, paralizii, crampe musculare, reumatism, entorse, lovituri
Se incalzeste locul afectat cu caldura uscata, timp de 6-8 minute, se unge cu iod si se aplica compresa cu ulei de dafin pentru 2 ore, sau se freaca timp de 10 minute locul afectat cu uleiul incalzit putin. Procedura diminueaza durerile.
Boli ale articulatiilor
O frunza mare de dafin (sau 2-3 mai mici) se spala, se usuca si se rupe in cateva bucati. Se rasneste impreuna cu 3 cuisoare, cate o lingura de seminte de in, de marar, coriandru si chimen. 1/2 lingurita de amestec se pune in mancare sau se bea cu apa, in timpul meselor, de 2 ori pe zi. Reteta este contraindicata persoanelor ce n-au voie sa consume condimente, de ex. cele cu ulcer gastric. Efectul apare in 2 saptamani. Articulatiile capata o mobilitate mai buna, se diminueaza durerile, veti urca scarile mai usor, mai ales daca tratamentul cu dafin este asociat cu un regim alimentar bazat pe legume si fructe proaspete, fara carne si alcool. Retetele favorizeaza si imbunatatirea starii intregului organism. Metoda este contraindicata bolnavilor cu tensiune mica, gastrita, ulcer gastric sau duodenal, cancer la rinichi si coagulabilitatea sangelui scazuta.
Bronsita
Frunzele de dafin actioneaza ca un expectorant. Cate o lingurita de frunze de dafin zdrobite amestecate cu frunze de salvie si eucalipt se fierb timp de 10 minute in 500 ml de apa acoperita cu capac, pe un foc domol. Se bea caldut, cate 2 linguri la fiecare 2 ore, de 5 ori pe zi.
Cancer la gat si esofag
Se picura 15 ml tinctura de dafin (puteti masura cu o seringa) in 50 ml de apa sau, mai bine, intr-un ceai preparat din 3 frunze rotunde de muscata cu flori rosii si 300 ml de apa. Se tine 20-30 sec. in gura, cu capul ridicat, apoi se inghite. In faze avansate, in apa se mai adauga 10 picaturi de suc de usturoi si 4 linguri de suc de patlagina. La fiecare 5 zile, numarul de picaturi de suc de usturoi creste cu 5, pana s-a ajuns la o lingura de suc, apoi scad treptat, pana la 10 picaturi. Sunt posibile dureri de cap si senzatie de ardere in gat, dar tratamentul nu se intrerupe. La 30 minute dupa administrare, se consuma incet o lingura de miere de albine. Se iau pe limba cateva picaturi de miere, se tin in gura pana se dizolva aproape in totalitate, se repeta pana se termina toata mierea din lingura. Concomitent, se fierb 2 lingurite de flori sau fructe de soc, in 200 ml de apa. Se beau cate 2 linguri, de 3-4 ori inainte de masa. Cu solutia ramasa, se face gargara de 3 ori pe zi, intre mese. De fiecare data se incalzeste putin inainte de procedura.
Colecistita cronica
10-15 picaturi de ulei de dafin se beau amestecate cu lapte, iaurt sau ceai verde, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.
Diabet zaharat
Dafinul este una din plantele recomandate pentru reglarea nivelului de zahar in sange, in special in faze incipiente. Pot fi folosite diferite metode de preparare a remediilor.
Infuzie – 10 frunze de dafin si 600 ml de apa clocotita. Se lasa vasul invelit in plapuma timp de 3 ore. Se beau 150-200 ml dimineata, pe stomacul gol, iar apoi, de 3 ori in timpul zilei, impartit in doze egale, cu 30 de minute inainte de masa. Pentru un efect mai bun, la prepararea infuziei se adauga si 2 lingurite de seminte de patlagina.
Decoct – 15 frunze de dafin, o lingura radacina de brusture tocata si 300 ml de apa. Frunzele se rup marunt si se pun pe foc intr-un vas emailat, cu apa rece. Dupa primul clocot se mai lasa pe un foc slab inca 5 minute, apoi se toarna in termos si se infuzeaza timp de 4 ore. Lichidul strecurat se bea in timpul zilei, caldut, cu inghitituri mici. Curele dureaza 3 zile, cu pauze de 10 zile intre administrarea infuziei sau a decoctului. Dozele administrate se corecteaza in functie de rezultatele analizelor zilnice ale nivelului de glicemie. De exemplu, atunci cand valorile sunt in jur de 180-230 de unitati, se beau 200 ml dimineata, iar dupa scaderea valorilor la 130-150 de unitati doza se micsoreaza la 120-150 ml, timp de cel mult 3 luni, apoi urmeaza pauza obligatorie de 4 saptamani.
Ficat marit
Se pune pe foc 1 l apa, cu 30 de frunze de dafin tocate marunt, cate 1/4 lingurita de seminte de marar, telina, urzica si patrunjel. Se fierb pe un foc domol, pana ce nivelul apei scade la jumatate. Dupa racire, lichidul se strecoara si se amesteca cu 10 linguri de miere de albine. Remediul se pastreaza la frigider. Se beau cate 100-150 ml o data pe zi, inainte de culcare, putin incalzit. O cura poate dura pana la 3 luni, cu mici pauze dupa fiecare luna.
Imunitate scazuta
10 g frunze rupte in bucati mici se pun in apa fierbinte (300 ml), se aduc pana la punctul de fierbere si se lasa pe foc 5 minute. Se toarna intr-un termos si se lasa la infuzat timp de 3 ore. Apoi se strecoara si se bea cu inghitituri mici cate o lingura, pe tot parcursul zilei. Se fac cure de 3 zile, cu o pauza de 2 saptamani intre cure. Infuzia se prepara zilnic si se bea proaspata, nu se pastreaza pentru a 2-a zi. Cei care sunt predispusi la constipatie trebuie sa includa in dieta produsele pentru imbunatatirea digestiei: sfecla, prune, paine de graham.
Psoriazis
Se toaca marunt 10 frunze mari de dafin, se amesteca cu 3 linguri de dentita si o lingurita de rostopasca, se infuzeaza timp de 2 ore, in 650 ml de apa clocotita, in termos sau in vas invelit in prosop flausat. Se beau cate 75-100 ml (in functie de greutatea corporala), de 3 ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa.
Respiratie urat mirositoare
Cate o lingura de frunze de dafin si menta tocate marunt se fierb timp de 10 minute in 700 ml de apa. Se strecoara si se clateste gura intre mese, de 3-4 ori pe zi.
Stomatita, gingivita
O lingura de foi de dafin tocate, si coditele de la 4-5 dovleci sau dovlecei se pun pe foc cu 500 ml de apa rece. Se aduc pana la punctul de fierbere, se lasa pe flacara mica timp de 15 minute si se strecoara. Se clateste gura cu lichidul cald, de 2 ori pe zi, apoi se imbiba un tampon cu infuzie si se tine pe dintele bolnav.
Tratamente externe
Boli de piele
Rasniti 30 frunze de dafin si un pumn de volbura uscata. Pulberea obtinuta se umezeste cu apa sau ceai de rostopasca pentru a forma o masa densa ca o crema. Se intinde pe celofan sau hartie de pergament si se aplica pe zona afectata, pentru o jumatate de ora. Dupa ce scoateti cataplasma, nu spalati zona afectata cu apa, stergeti cu un prosopel uscat.
Eczeme, dermatite, scabie, psoriazis
Se amesteca 6 linguri de pulbere din frunze de dafin cu 2 linguri frunze de ienupar tocate marunt si 12 linguri de unt sau untura de gasca topita. Alifia se aplica pe locurile afectate. Articulatiile dureroase se maseaza zilnic, inainte de culcare, si se invelesc cu un fular de lana. Bolnavilor cu tuse puternica li se fac frectii pe spate si piept.
Excitabilitate nervoasa crescuta, insomnie
Se recomanda sa asezati o crenguta proaspata sau uscata de dafin la capatul patului. Aroma de laur inlatura perfect starile de stres. Daca doriti si un efect somnifer, puneti o crenguta sau cateva frunze aromate si sub pat, iar pe frunte si pe ceafa se aplica cateva frunze inmuiate in prealabil, timp de 15 minute, in apa fierbinte, scrie Formula As.ro. Se leaga capul cu un batic de lana sau de bumbac. Laurul poate inlocui si o dadaca pentru un copilas mic. Puneti cateva frunze in leagan si copilul se linisteste si adoarme.
Hemoroizi
Intr-un litru de apa se fierb, timp de 5 minute, 10-12 frunze de dafin. Se infuzeaza pana ce temperatura coboara la 38 de grade si se strecoara. Se fac bai de sezut, pana la racirea decoctului. Procedura se repeta de 3-4 ori pe saptamana.
Nevralgie de trigemen, dureri reumatice, raceala, dermatoze
Cateva frunze mari de dafin se tin in apa fierbinte, timp de 15-20 de minute. Se aplica pe locurile afectate, asezandu-le una langa alta, sub forma de cataplasma. Se acopera cu o bucata de tesatura de lana si se panseaza pentru 40-60 de minute. Daca raceala este asociata cu tuse puternica, frunzele se aplica pe piept si pe spate.
Transpiratia picioarelor
Se prepara o infuzie sau decoct din 30 de frunze de dafin si 10 frunze de stejar intr-un litru de apa fierbinte, apoi se face o baie calda timp de 25 minute.
Bai cu frunze de dafin pentru boli nervoase, articulatii dureroase, probleme ale vezicii urinare sau boli ginecologice
O lingura de pulbere din frunze de dafin se pune in 250 ml apa. Se tine timp de 10 minute pe un foc slab si se infuzeaza 30 de minute. Separat, se prepara o infuzie dintr-un pahar de coji de portocale, lamai sau alte citrice sau un pahar de crengute tinere cu ace si conuri verzi de brad, pin sau molid, tocate marunt si oparite cu 700 ml de apa clocotita, dupa ce da primul clocot. Decoctul si infuzia se toarna in cada (temperatura apei sa fie de 36-37 de grade), unde bolnavul sta timp de 10-15 minute. O cura dureaza 10-14 zile si se repeta dupa o pauza de 10 zile.
Daca nu aveti timp pentru prepararea remediilor, adaugati regulat frunze de dafin in mancare sau sfaramati o frunza si mestecati-o, o data pe zi, cateva minute. Va va ajuta sa va intariti si sa va protejati organismul impotriva infectiilor, sa diminuati nervozitatea si sa preveniti durerile de inima, in caz de angina pectorala. Cel mai bine e sa cumparati o planta de dafin in ghiveci si sa mestecati frunzele proaspete. Concomitent, veti proteja casa de molii, muste si gandaci.