Printre cele mai eficiente leacuri bătrânești pentru tuse seacă la adulți se numără și propolisul, ceaiul de tei și cel de ceapă. Acestea au efect antibacterian, antiinflamator și calmează iritațiile gâtului. De obicei, cauzele tusei seci sunt infecțiile virale, dar pot fi și fumul de țigară, astmul sau alergiile.
În cazul răcelilor, afecțiunea poate dura până la 3 săptămâni, iar în cazul unei gripe mai puternice, tusea seacă poate dura până la 8 săptămâni.
Leacuri bătrânești pentru tuse seacă la adulți
De obicei, tusea seacă la adulți apare concomitent cu gripa sau răceala. Aceasta poate continua chiar și după vindecarea celor două afecțiuni, până la două sau chiar trei săptămâni. Principalele simptome ale tusei seci sunt lipsa expectorației și senzația de mâncărime în gât. Aceasta se manifestă cu precădere noaptea și se simte mai mult în zona gâtului decât în cea a pieptului. Printre leacurile ce ameliorează afecțiunea se numără propolisul, ghimbirul, mierea de albine, bicarbonatul de sodiu sau sucul de morcovi. Mierea de albine este recomandată pentru persoanele ce se confruntă cu tusea seacă deoarece are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene. Aceasta contribuie la calmarea iritațiilor și ameliorează simptomele. Se servește o linguriță de miere de albine și se recomandă să nu beți sau să mâncați timp de minim 30 minute.
Printre leacurile bătrânești se numără și gargara cu apa cu sare și bicarbonat de sodiu. În 150 mililitri de apă călduță se pune o linguriță de bicarbonat de sodiu împreună cu o jumătate de linguriță de sare mare. Gargara se repetă timp de câteva ori pe zi. Aceasta este benefică deoarece are efect antibacterian și reduce inflamațiile gâtului. Ceaiul de ghimbir este de asemenea recomandat pentru tusea seacă. Rădăcina de ghimbir se dă prin răzătoare și se consumă în ceaiul de lămâie cu miere. Pe lângă faptul că este delicios, sucul de morcovi este sănătos și benefic pentru tusea seacă la adulți. Se pun la fiert câteva bucăți din legumă, apoi le pisați și le amestecați cu puțină miere de albine și apa în care ați fiert morcovii. Sucul se păstrează la frigider și se consumă câte trei lingurițe pe zi.
Care sunt cauzele tusei seci
În cazul tusei seci la adulți, există mai multe cauze. Aceasta poate fi produsă din cauza fumului de țigară, atât în rândul persoanelor fumătoare cât și în rândul fumătorilor pasivi. Totodată, afecțiunea se poate manifesta și din cauza aerului prea uscat din camera în care dormi sau a unei alergii. În cazul în care vă confruntați cu o rinită alergică, tusea poate fi însoțită și de secrețiile nazale apoase, strănut sau lăcrimarea ochilor.
Tusea poate fi un simptom al astmului și poate fi însoțită de dureri în piept sau respirație șuierătoare. Infecțiile virale sunt cele mai frecvente cauze, ale tusei seci și durează destul de mult timp după ce răceala sau gripa a trecut. Printre complicațiile cele mai frecvente sunt oboseala, durerile de cap, febra mai mare de 38,5 grade celsius, scăderi în greutate sau amețeala. Totodată, insomnia este cea mai serioasă complicație. În cazul în care observați una dintre cele menționate, trebuie să consultați de urgență medicul specialist.
Cele mai benefice leacuri bătrânești pentru tuse seacă la adulți sunt mierea de albine, ceaiul de ghimbir sau gargara cu bicarbonat de sodiu și sare. Acestea au efect antibacterian și ameliorează inflamarea gâtului.