Sughițul apare din cauza unei perturbări la nivelul căilor nervoase care fac legătura între creier și diafragmă. Pentru astfel de situații care pot deveni supărătoare există mai multe leacuri bătrânești care funcționează foarte bine și care te ajută să scapi de sughiț.
Sughițul poate să apară și atunci când înghiți prea mult aer, mănânci rapid sau mănânci mai mult, bei alcool sau în atunci când ești agitat sau nelinșstit.
Sughițul se produce în momentul în care difragma începe să se contracte și să cauzeze spasme musculare. Fiecare contracție este urmată de o închidere bruscă a corzilor vocale, care produce zgomotul carcteristic sughițului.
În mod normal, diafragma se lasă în jos atunci când inhalezi, pentru a ajuta la pătrunderea aerului în plămâni. Când expiri, diafragma se relaxează și aerul este eliminat din plămâni prin nas și gură.
Atunci diafragma se irită, se lasă în jos sacadat, ceea ce te face să tragi brusc aer în piept. Când aerul inspirat rapid lovește corzile vocale, acestea se închid brusc și se produce sughițul.
Care sunt cauzele producerii sughițului
Sughițurile pot avea o frecvență de la 4 la 60 pe minut. Frecvența variază invers proporțional cu presiunea arterială a dioxidului de carbon.
Cauzele apariției sughițului nu sunt încă eluciditate, însă specialiștii vorbesc despre aerofagie, distensie gastrică determinată de ingestia unor cantități crescute de mancare sau alcool, modificarea bruscă a temperaturii ambientale, excesul de alcool sau tutun și stresul extrem.
Atunci sughițul este persistent, acesta poate fi cauzat de anumite afecțiuni ale sistemului nervos central sau periferic, ca urmare a lezării nervului frenic sau a nervului vag sau în anumite intoxicații.
Astfel, sughițul cronic poate fi cauzat de iritații ale diafragmei apărute în cadrul infarctelor miocardice, pericarditei sau a herniei hiatale, afecțiuni ale sistemului nervos central, iritația ramurilor nervului vag, iritații iatrogene, probleme de natură metabolică sau unele medicamente, precum benzodiazepine, barbiturice, dexametazonă sau alfa metildopa.
Leacuri bătrânești pentru sughiț: Cum să scapi rapid de această problemă enervantă
Pentru a scăpa repede sughiț sau pentru a reduce timpul cât acesta se produce se poate apela la mai multe leacuri bătrânești pe care le foloseau și bunicii noștri.
Astfel, persoanele care sughit trebuie să inspire adânc și să mențină aerul până numărați de la 1 la 10, după care să expirați încet. Procesul trebuie repetat de mai multe ori pnâă dispare sughițul.
O altă metodă pe care o puteți folosi pentru a scăpa de sughiț este să stați așezat și să puneți mâna stângă pe genunchi, cu palma deschisă în sus. Cu degetul mare de la mâna dreaptă, trebuie să apăsați puternic în centrul palmei, cu cât mai tare, cu atât mai bine. Procedură merge și dacă apăsați articulația dintre arătător și degetul mare, prin care se distrage atenția sistemului nervos central.
De asemenea, puteți să suflați puternic într-o pungă de hârtie, după care să trageți aer în piept. De asemenea, funcționează și dacă vă acoperiți nasul și gura în timp ce respirați normal.
Pentru a scăpa de sughiț, puteți să stați 20 – 30 secunde cu degetele în urechi sau să apăsați pe zona moale din spatele urechilor, imediat sub baza craniului. Astfel, se transmite astfel un semnal de relaxare prin nervul vag, care este conectat cu zona diafragmului.
Dacă sughiţul ete prelungit, puteți lua, în înghițuri mici, niște ceai din semințe de mărar. Se folosește 1 linguriță plină de semințe la la 200 ml apă clocotită.