Persoanele care acuză dureri greu de suportat şi senzaţii de arsură în zona articulaţiilor din cauza atacurilor de gută pot atenua aceste neplăcri apelând la leacuri bătrânești care și-au dovedit utilitatea de-a lunugul timpului.
Guta reprezintă o formă dureroasă de artrită și care este cauzată de prezența unei cantități prea mari de acid uric în sânge și în țesuturi.
Guta afectează mai ales bărbații cu vârsta între 40 și 50 de ani, fiind asociată preponderent cu regimul alimentar, mai ales cu excesul carne, fructe de mare sau alcool.
Care sunt cauzele apariției gutei
Cauzele care duc la apariția gutei sunt multiple. Una dintre cele mai des întâlnite cauze este hiperuricemia. Aceasta poate apărea din cauza alimentației, excreției reduse a uraților, a sărurilor acidului uric, dar și predispoziția geneticp.
O altă cauză a apariției gutei este obezitatea cauzată de alimentația bogată în carne. Regimul alimentar pentru persoanele cu guta nu se bazează pe evitarea alimentelor care conțin o cantitate mare de purine, ci pe tratarea tulburărilor metabolice asociate, precum obezitatea, insulinorezistența sau dislipidemia.
Și consumul excesiv de alcool poate inhiba eliminarea acidului uric, ducând astfel la acumularea acestuia la nivelul organismului. Chiar nu are o cantitate mare de alcool, berea are un conținut ridicat în purine și poate fi considerată mult mai nocivă decât alte tipuri de alcool.
Unele medicamente si tratamente pot, de asemenea, duce la apariția gutei. Este cazul diureticelor tiazidice, aspirinei, niacinei, dar și a imunosupresoarelor.
Aparitia gutei poate avea si cauze genetice, care produc aproximativ 60% din variabilitatea nivelurilor de acid uric. În plus, persoanele cu sindrom Kelley-Seegmiller sau sindrom Lesch-Nyhan sunt mai predispuse să aibă gută.
Leacuri bătrânești pentru gută: Ceai de coada calului, varza sau trei fraţi pătaţi
Tratamentul gutei se bazează pe medicamente ce au rolul de a atenua simptomele si de a elimina, pe cât posibil, cauzele bolii. Pentru ameliorarea durerii și a inflamațiilor, medicul poate recomanda antiinflamatorii nesteroidiene, precum ibuprofen, naproxen sau indometacin, colchicina și corticosteroizi.
Pe lângă tratamentele tradiționale există mai multe remedii naturiste pentru gută, așa numitele leacuri bătrânești la care puteți apela.
Ceaiul de coada calului este unul dintre leacurile bătrânești pentru tratarea gutei deoarece acesta ajută la eliminarea toxinelor, dar şi la calmarea durerilor articulare. Astfel, timp de 7-10 zile, până la dispariţia simptomelor apărute în timpul unei crize de gută, poţi bea câte trei căni de ceai de coada-calului pe zi.
Varza este un alt remediu naturist cu efecte benefice în ameliorarea simptomelor gutei. Pentru a calma durerile, fierbe două-trei frunze de varză, înfăşoară-le într-o bucată de tifon şi aplică pe zonele afectate.
Pentru detoxifierea organismului şi pentru a favoriza eliminarea acidului uric din sânge, este indicat maceratul din trei fraţi pătaţi, rădăcină de brusture şi din flori de soc. Amestecul din câte o linguriţă din aceste plante mărunţite se pune la înmuiat, într-o jumătate de litru de apă şi se lasă până a doua zi. Se strecoară, se păstrează lichidul, iar ceea ce rămâne se opăreşte cu 500 ml de apă. După ce se răceşte, preparatul se strecoară şi se combină cu maceratul. Remediul se consumă pe parcursul unei zile, între mese.