Există câteva leacuri bătrânești pentru entorsă, care este o întindere sau rupere a ligamentelor, respectiv a benzilor dure de țesut fibros care conectează două oase în articulații. Tratamentul inițial include odihnă, gheață, compresie și elevare, iar formele ușoare pot fi tratate cu succes acasă.
Diferența dintre o entorsă și o întindere este că prima lezează benzile de țesut care conectează două oase, în timp ce a doua implică o leziune a unui mușchi sau a benzii de țesut care prinde un mușchi de un os.
Simptome și cauze
Semnele vor varia, în funcție de severitatea leziunii, și pot include durere, picioare umflate, vânătăi și capacitate limitată de a mișca articulația afectată. O entorsă apare atunci când întinzi prea mult sau rupi un ligament în timp ce supui o articulație unui stres sever, localizându-se adesea la gleznă, genunchi, încheietura mâinii sau degetul mare. Copiii au zone de țesut mai moale, numite plăci de creștere, aproape de capetele oaselor lor. Ligamentele din jurul unei articulații sunt adesea mai puternice decât aceste plăci de creștere, așa că cei mici sunt mai predispuși să experimenteze o fractură decât o entorsă.
Factorii care contribuie la entorse includ condițiile de mediu, întrucât suprafețele alunecoase sau denivelate pot face să fii mai predispus la accidentări. Mușchii obosiți sunt mai puțin capabili să ofere un suport bun pentru articulații, astfel că ești mai predispus să cedezi forțelor care ar putea pune stres pe o articulație. Încălțămintea necorespunzătoare sau prost întreținută ori alte echipamente sportive pot fi o altă cauză. Pe de altă parte, exercițiile regulate de întindere, activitatea de fitness, ca parte a unui program general de condiționare fizică, pot ajuta la minimizarea riscului de entorse. Dacă ai o ocupație care te solicită fizic, antrenamentul regulat poate ajuta la prevenirea accidentărilor.
Leacuri bătrânești pentru entorsă
În ceea ce privește tratamentul, trebuie să urmezi 4 leacuri bătrânești pentru entorsă, și anume odihnă, gheață, compresie, elevare. Un medic îți poate recomanda să nu pui greutate pe zona afectată timp de 48 până la 72 de ore, astfel că este posibil să fie nevoie să folosești cârje, precum și în cazul unei rupturi de menisc. Pe de altă parte, poți să antrenezi alți mușchi pentru a nu pierde forță. De exemplu, poți folosi o bicicletă de exerciții ce are mânerele pentru brațe mobile, iar în acest fel îți lucrezi brațele și piciorul care nu este rănit.
Pune gheață pe zona afectată. Folosește un pachet de gheață, o baie cu apă și gheață sau o manșetă de compresie umplută cu lichid rece pentru a reduce inflamarea după o accidentare. Important este să intervii cât mai curând posibil și să lași gheața pe zona afectată timp de 15 până la 20 de minute, de 4 până la 8 ori pe zi, în primele 48 de ore sau până când umflătura dispare. Nu folosi comprese pentru mai mult de 20 de minute și înfășoară-le într-un prosop subțire pentru a nu deteriora țesutul. Comprimă zona cu un bandaj elastic astfel încât presiunea să reducă umflătura.
Ridică zona rănită, astfel încât piciorul să stea pe o pernă ori de câte ori este posibil. Aceste leziuni pot dura de la câteva zile până la câteva luni pentru a se vindeca. Pe măsură ce durerea și inflamarea se ameliorează, începe să antrenezi ușor zona afectată. Ar trebui să se îmbunătățească în timp, dacă folosești câteva leacuri bătrânești pentru entorsă.