Aciditatea gastrointestinală este una dintre marile problemele cu care se confruntă din ce în ce cei mai mulți oameni. Aceasta înseamnă cu mănânci alimente care fac rău organismului și pentru a rezolva această problemă poți apela la niște leacuri bătrânești pentru aciditate.
Aciditatea gastrică este un simptom care denotă o afecțiune a stomacului care se manifestă prin arsuri stomacale și o senzație de disconfort abdominal care deseori poate fi însoțită de durere și balonare. Arsurile stomacale apar sub stern, la nivelul esofagului și se poate ajunge la durere în piept, care în anumite cazuri poate ajunge până la nivelul gâtului și maxilarului.
Marea problemă în cazul arsurilor gastrice este aceea că pot provoca dificultăți la înghițirea alimentelor și pot însoțite chiar și de dureri de cap și stări de vomă.
În cazul în care nu este tratată, aciditatea gastrică poate afecta în timp sistemul digestiv și poate duce la deteriorarea mucoasei stomacale și chiar apariția gastritei și ulcerului.
Ce produce aciditatea gastrică
Aciditatea gastrică este determinată de hrana nesănătoasă sau de sărirea unor mese, mai ales a micului dejun, combinat cu consumul de cafea și tutun pe stomacul gol. În plus, arsurile gastrice pot să apară și la persoanele care mănâncă alimente grase și picante. O altă cauză a apariției acidității gastrice poate fi masticația insuficientă, consumul limitat de apă și mâncatul târziu.
Aciditatea gastrică poate fi cauzată și de stres, sistemul digestiv având propriul său sistem nervos. Mai mult, arsurile gastrice pot să apară și din cauza nopților pierdute sau a lipsei de odihnă pe termen lung.
Principalele alimente care provoacă aciditatea gastrică sunt prăjelile, grăsimile, maioneza, condimentele, roșiile, citricele, alunele, ceapa, usturoiul sau murăturile. De asemenea, consumul de cafea, alcool, tutun, băuturile carbogazoase, ciocolată și lapte poate duce la apariția arsurilor gastrice.
Leacuri bătrânești pentru aciditate: Cum ne poate ajuta natura
Leacurile bătrânești pot fi o soluție foarte bună pentru a scăpa de aciditatea gastrică. Astfel, există o serie de tratamente naturiste care au efecte terapeutice în reducerea acidității gastrice și în calmarea arsurilor stomacale:
Cel mai folosite plante care ajută la ameliorarea problemelor cauzate de aciditatea gastrică sunt gălbenelele și mușețelul. Ceaiul de gălbenele sau de au efect cicatrizant și ajută la refacerea mucoasei stomacale. Mai mult acestea ajută la reglarea acidității gastrice. Pentru prepararea unui astfel de ceai sunt necesare trei linguri de flori uscate peste care se toarnă 250 ml apă clocotită și se lasă la infuzat 10 minute. De obicei, acest ceai se bea pe stomacul gol.
Un alt ceai care ne poate ajuta este cel de salcâm. Acesta este un adevărat pansament gastric. Pentru preparare, se pun două-trei lingurițe de flori de salcâm uscate peste care se toarnă 200 ml apă clocotită și se lasă la infuzat. Se consumă până la trei căni pe zi, de preferat pe stomacul gol.
Pentru aciditatea gastrică este recomandat să bem o cană de ceai de chimen, care are efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajutând la echilibrarea florei intestinale și la calmarea și relaxarea intestinelor. Acest ceai poate fi băut în fiecare zi, de preferat pe stomacul gol.
Pentru reducerea acidității gastrice este recomandată și pulberea obținută din rădăcina de lemn dulce deoarece aceasta are acţiune antiinflamatoare şi ajută la refacerea mucoasei gastrice. Se consumă câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea mesei.