Vlad Giurgică, un tânăr antreprenor din Iași care și-a petrecut jumătate din viață în Italia, s-a întors acasă pentru a deschide o afacere cu cafea. Ideea sa a avut succes, astfel că ieșeanul a ajuns la patru unități mobile, două rulote cu cafea și două triciclete. În anul 2022 a înregistrat o cifră de afaceri de 120.000 de euro
Povestea lui Vlad Giurgică, tânărul din Iași care devenit antreprenor, a început când avea 12 ani. Atunci a plecat în Italia împreună cu părinții săi. Planul era să muncească câțiva ani și să se întoarcă acasă. Nu a funcționat cum s-au așteptat părinții săi, care au venit în Iași după ani grei de muncă.
„Am plecat în Italia cu părinții. Ei au stat acolo o perioadă și s-au întors înaintea mea, adică înainte de 2019. Am făcut școala acolo, am muncit acolo. Am fost consultant financiar pentru o companie cu diferite locații în toată Italia. Așa am început să colind toată țara și să beau cafea din diverse zone. Am băut cafea din toată Italia și este bună în orice zonă.
Italia se aseamănă cu România când vine vorba de oameni. Sunt zone mai agitate, altele mai liniștite. Palermo mi s-a părut cel mai haotic oraș din cele văzute în Italia. Am zis că, dacă tot sunt fan cafea, să fac ceva care să îmi placă, pe segmentul care îmi place. A fost greu să ne întoarcem, dar a fost necesar. Am decis să ne întoarcem înainte să se întoarcă fetița. Am vrut ca ea să trăiască în România, nu să facem schimbarea când deja este mai mare. Noi oricum voiam să ne întoarcem acasă, aveam asta în plan.
În 2019 ne-am întors și tot atunci am început afacerea. Am luat 30.000 de euro în programul Start-Up Plus Diaspora și am luat prima bicicletă cu cafea”, povestește Vlad Giurgică, antreprenorul în vârstă de 33 de ani.
Vlad Giurgică s-a întors în Iași după 18 ani petrecuți în Italia
Așa a luat naștere Caffe Ale. În anul 2019 a fost amplasată în Iași prima rulotă cu cafea, iar ,în prezent, Vlad Giurgică vinde în patru unități mobile, două rulote și două triciclete.
„Primul an a fost greu pentru că a venit, în 2020, pandemia. Dar am rezistat și ne-am dezvoltat. Prima bicicletă a fost un tip de cafenea ce nu a existat în Iași. De acolo am făcut-o și pe a doua, apoi o rulotă și am ajuns la două rulote și două biciclete. Prima bicicletă am luat-o cu o parte din fonduri. De acolo a plecat totul. Am reinvestit și tot așa. Am ajuns la o investiție de peste 60.000 de euro”, spune Vlad Giurgică.
Un alt antreprenor din Iași ce are succes cu cafeaua vândută în mașini vechi este Edmond Moraru.
Afacerea cu cafea vândută la rulotă are succes
Cea mai ieftină cafea costă 5 lei și este un espresso, iar cea mai scumpă este flat white, care ajunge la 14 lei. Anul trecut, cifra de afaceri a cafenelelor mobile a ajuns la 120.000 de euro.
„Clienții sunt cei din parcuri, în perioada verii, cei din Palas. Clienții iau cafea 5 to go. O prăjitorie din Iași prăjește cafeaua de specialitate pentru noi, sută la sută arabica, de specialitate, adică ceea ce cere piața. La noi, în Iași, avem o calitate a cafelei foarte ridicată. Văd că tot mai multe persoane apreciază o cafea de specialitate. Ne facem o cultură a cafelei foarte ridicată.
Noi avem un blend de 100 la sută arabica, adică cinci tipuri de arabica din diferite zone, care să aibă un gust echilibrat. Din mono-origine poate să placă sau nu, dar, combinând mai multe mono-origini, gustul este deosebit, mai echilibrat. Adică la mono-origini e posibil să nu îți placă gustul, dar la cel combinat sigur e ok, pe gustul tuturor. Variază vânzările de la o zi la alta. Avem vânzări foarte bune într-o zi, cu mii de cafele, sau mai puțin bune. Cel mai bun an a fost 2022.
O rulotă este în rond Agronomie, alta în Grădina Palas, care e deschisă din aprilie până în octombrie, în Parcul Copou avem o bicicletă, iar în Parcul Expoziției, o altă bicicletă”, mai spune antreprenorul.
În Iași a fost deschisă o prăjitorie de cafea. Vlad Giurgică, antreprenorul din Iași, se teme că din cauza scumpirilor la materia primă ar putea crește și prețul cafelei și se gândește să extindă afacerea.
Sa ai un BMW care a costat candva 100.000 euro si sa bei cafea de 5 lei intr-o parcare, dintr-un pahar ce carton, asta da smecher de Iasi.
Încă un reporter da nasoale și crede că este corect. Nu știa nimeni cine vinde cafeaua? Pe bune? Doar ăla care o vinde știe pe patron? Când ai început povestea așa, nu îți mai faci prieteni de discuții. Oamenii încă își pun încredere în oricine, dar mai trebuie sa fii sigur. Iar eu știu sigur că oamenii nu sunt proști. Nimic senzațional. Mai mult gargară.