Prima pagină » Economic Local » Le vezi prin toate magazinele, dar ei sunt singurii ieșeni care au dreptul să le producă! Aceasta este rețeta originală care îți lasă gura apă! – FOTO

Le vezi prin toate magazinele, dar ei sunt singurii ieșeni care au dreptul să le producă! Aceasta este rețeta originală care îți lasă gura apă! – FOTO

18 feb. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Acum sunt pe lista celor mai importanți furnizori de produse tradiționale, din toată țara. La baza creării acestora stau metode folosite pe vremea bunicilor, dar și rețete vechi de peste trei decenii. Ieri le-a fost înmânat atestatul de producător tradițional pentru „cornulețe de acasă” și „sărățele de acasă”. „Noi folosim doar produse naturale. Am deschis această cofetărie cu gândul la dulciurile copilăriei noastre, care, din păcate, nu se mai găsesc la orice pas”, susțin producătorii din Iași.

Primele două produse au fost lansate la Iași

Aurelia și Daniel Panica sunt doi tineri din Iași cărora ieri le-a fost recunoscut efortul depus pentru a obține atestarea tradițională a primelor două produse de patiserie din județ. Ieri, la sediul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași le-au fost înmânate atestatele în prezența altor producători tradiționali recunoscuți deja în Iași, dar și al altor producători care intenționează să le obțină. La eveniment au mai participat Marian Grigoraș, prefectul Iașului, Radu Botez, viceprimarul Iașului, și Vasile Gaboran, director executiv adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.

Un tort, o idee de afacere

Familia Panica deține de mai bine de doi ani o mică afacere, o cofetărie, unde produc torturi, prăjituri, fursecuri, numai din ingrediente naturale. Ideea de a începe o afacere în acest domeniu, nu foarte diferit față de ceea ce știau să facă zi de zi prin joburile pe care le aveau, le-a venit la aniversarea fetiței lor

. „Când Teodora a împlinit 3 ani, am făcut un tort care a fost apreciat de toată lumea și atunci ne-am gândit că am putea încerca să ne deschidem o cofetărie. Atunci am făcut demersurile necesare pentru a începe efectiv producția”, spune Daniel Panica.

Produse naturale, atestate de MADR

Asta se întâmpla în anul 2017. Un an mai târziu, afacerea deja prindea contur.

„În anul 2018 am reușit să facem prima sponsorizare. Am reușit să achiziționăm o autoutilitară nouă pentru transportul prăjiturilor. Noi făceam totul pe comandă, ca și acum”, mai spune Daniel Panica.

Treptat, s-a dezvoltat „Cofetăria de Acasă”.

„Noi am investit în toată această perioadă 30.000 de euro din fonduri proprii. Oricum, totul s-a derulat treptat. Am început cu faguri și apoi au curs comenzile pentru torturi și candy bar, produse pentru evenimente”, mai povestește Daniel.

El a lucrat o perioadă în domeniul HORECA, iar soția ca bucătăreasă. Aceasta a vrut să obțină atestatul de producător tradițional pentru cele două produse.

„Noi ne-am dorit să ne fie recunoscută munca și de aceea am vrut ca aceste produse să fie atestate tradițional. Facem produsele după rețete folosite pe vremea bunicilor. De exemplu, pentru sărățele folosim făină, telemea de vacă, cașcaval, unt, smântână, ouă”, a spus Aurelia Panica.

Ce condiții trebuie respectate?

Pentru a obține atestatul de producător tradițional, trebuie parcurși mai mulți pași.

„În primul rând, ar trebui să fie un produs bun, să fie realizat din materii prime locale, după o metodă veche de producție și să fie demonstrat că se face pe teritoriul județului nostru de cel puțin trei decenii. Toată lumea practică un marketing pozitiv, dacă nu agresiv, își laudă produsele. Dar aici cumpărătorul are garanția că produsul chiar se face din materii prime locale, totul este verificat periodic, este un produs care este mai puțin procesat față de cele convenționale. Astfel că, zicem noi, este recomandat pentru consum”, a declarat Gabriel Hoha, director DAJ Iași.

18 produse tradiționale la Iași

De asemenea, specialiștii în agricultură susțin că obținerea acestor documente nu durează mai mult de o lună și jumătate.

„Depinde foarte mult de dorința producătorului, zicem noi. De ce? Pentru că din punctul nostru de vedere totul durează câteva săptămâni, maxim. Depinde cât durează și până se obține autorizația sanitar veterinară. Nu ar trebui să dureze mai mult de o lună și jumătate, maxim două luni”, mai spune Gabriel Hoha.

La nivelul județului Iași sunt atestate 18 produse din domeniul legumicol, produse din carne și fructe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`