Prima pagină » Titlurile zilei » Le vezi de fiecare dată când intri într-o cafenea sau restaurant, dar nu știai că sunt produse în acest loc din Iași. O mână de oameni le creează, asta după o investiție piperată

Le vezi de fiecare dată când intri într-o cafenea sau restaurant, dar nu știai că sunt produse în acest loc din Iași. O mână de oameni le creează, asta după o investiție piperată

26 apr. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Un tânăr din Iași a simțit potențialul unei afaceri de succes după ce a văzut că nu sunt mulți producători de mobilier de inox în Iași sau în zona Moldovei. A accesat fonduri europene în valoare de 100.000 de euro, pe care le-a investit în echipamente performante, a angajat cinci persoane și a semnat deja contracte importante cu clienții din HoReCa și din străinătate pentru livrarea produselor din inox

Tânărul Călin Limbău, din Iași, a investit 100.000 de euro, fonduri europene, într-o afacere de succes cu mobilier din inox. A achiziționat echipamente performante, a creat cinci locuri de muncă, a amenajat o fabrică în comuna Tomești din Iași și s-a apucat de producție. În ultimele 3 luni a confecționat mobilier personalizat pentru firmele din HoReCa și din străinătate. Antreprenorul susține că a înființat afacerea împreună cu partenerul său cu experiență în această industrie dintr-o nevoie apărută pe piață.

„De fapt, este un pariu cu foarte multe scântei, cu multă muncă (n.r.- râde). Nu suntem singurii din Iași care fac sudură cu argon, în schimb este o provocare pentru care să zicem că noi ne-am pregătit destul de bine. Ideea de business a plecat de la faptul că nu prea se găsesc piese de mobilier industrial sau companii care fac mobilier de bucătărie de HoReCa, adică din inox personalizat. În plus, toți prietenii mei fac marketing, publicitate și nu am vrut să fac și eu asta. Cineva trebuie să facă și producție. Este mai deficitară, dar să știți că producția este la fel ca agricultura. Sunt niște beneficii foarte mari”, spune Călin Limbău.

Afacerea cu mobilier din inox a pornit cu dreptul, Călin Limbău semnând contracte importante cu clienții din Iași și străinătate

Antreprenorul susține că deși a început producția de aproximativ 3 luni, o perioadă relativ scurtă, afacerea prinde contur. Astfel, a realizat până acum mobilă de bucătărie, rafturi pentru produsele din baruri și cafenele, mese din lemn și inox.

„Avem un business plan pe care încercăm să îl respectăm în condițiile actuale, pandemice, ce țin și de economie. Noi am început producția în luna februarie, adică nu avem foarte mult timp de când suntem pe piață, dar, spre surprinderea noastră, ne-au găsit clienții pe noi. Nu vă mint că primii clienți au fost din familie sau dintre prieteni. Suntem băieți serioși și de aceea clienții vor să lucreze cu noi. Deja avem și un contract la nivel european, lucru foarte mare pentru noi, într-o perioadă de două luni jumătate. Avem contract cu o firmă din Germania pentru livrarea a 60 de bucăți, lunar, de cutii din inox. Mă bazez foarte mult pe echipa pe care o am la momentul actual, echipa de producție, partea de contabilitate, marketing, design”, a declarat Călin Limbău.

Călin Limbău, antreprenor: „Angajăm persoane de etnie rromă, familii monoparentale, chiar și foști deținuți, adică persoane cu cazier”

Deoarece planul de afaceri propus pentru un an de zile, ca urmare a accesării de fonduri europene, presupune și angajarea persoanelor din grupurile vulnerabile, ieșeanul spune că vrea să ofere locuri de muncă și persoanelor rrome, foștilor deținuți sau persoanelor care provin din familii monoparentale.

„Sincer să vă spun, fiecare om care nu are un loc de muncă, l-aș angaja, i-aș dat ceva să lucreze. Noi, pe proiect, avem 5 angajați, dar vrem să mai angajăm 8. În primul an de activitate ne propunem să creăm 8 locuri de muncă, din care 5 din nongrup vulnerabil și 3 din grup vulnerabil full time. Aici este o discuție mai complexă, cu aceste grupuri. Noi suntem foarte deschiși în ceea ce privește angajarea persoanelor din grupurile vulnerabile, mai ales că muncim pe zona de producție.

Ce înseamnă asta? Angajăm persoane de etnie rromă, familii monoparentale, chiar și foști deținuți, adică persoane cu cazier. Nu am nicio problemă. Fiecare persoană merită cu adevărat o șansă. Mai mult, eu cred că business-ul social reprezintă viitorul. Oamenii nu devin mai bogați, ci mai săraci cu banii, cu sentimentele, cu emoțiile. De aceea trebuie să oferim o șansă acestor categorii. Mi-aș dori ca în 3 ani să ajung la 30 de angajați”, explică Călin Limbău, fondatorul afacerii Inoxis.

O altă afacere socială este cea deținută de tânăra antreprenoare Camelia Cojan, care a deschis o fabrică de jucării unde lucrează persoane din centrele de plasament din Iași.

Produsele de la fabrica din Tomești sunt personalizate în funcție de cerințele clienților

Durata de producție este de câteva zile, până la câteva săptămâni, în funcție de complexitatea mobilierului. Prețurile cu care se comercializează produsele sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei.

„Sudura cu argon e regina sudurilor, ca să spun așa. Este noninflamabilă, se realizează prin topire și alipire. Facem lucruri customized, sunt proiectele personale ale oamenilor, pe care efectiv reușim să le personalizăm, să le creăm de la 0, din fiare (n.r.- râde). Aș spune că HoReCa se reinventează. Noi lucrăm acum cu foarte multe restaurante, baruri, care acum, în lipsa clienților, au timp să investească, să reamenajeze, să se dezvolte, dar și noi trebuie să facem un pas către ei. Este vorba de o muncă manuală.

La momentul actual, cea mai mare comandă a fost cea cu 20 de noptiere pentru un hotel, ca volum. Facem multe teste, e mult de muncă pe design, research. Încercăm să îmbinăm inoxul cu lemn. Fiecare piesă făcută de noi este realizată individual, suntem și perfecționiști (n.r.- râde)”, mai spune Călin Limbău.

HoReCa este unul dintre domeniile afectate de pandemia COVID-19, fiind disponibilizate din Iași câteva sute de persoane în ultimul an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`