Prima pagină » Titlurile zilei » Le-ați văzut? Mai multe lebede au apărut pe lacul din zona CUG, Iași. „Oamenii să nu dea buzna peste ele, așa cum au făcut cu flamingii” – FOTO

Le-ați văzut? Mai multe lebede au apărut pe lacul din zona CUG, Iași. „Oamenii să nu dea buzna peste ele, așa cum au făcut cu flamingii” – FOTO

21 oct. 2022, 02:00, 3 ,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Mai multe lebede au fost surprinse zilele trecute în zona CUG. Specialiștii spun că nu trebuie stresate sau hrănite cu pâine

Un membru al comunității Codrii Iașilor a surprins zilele trecute pe lacul CUG 2 mai multe lebede, o situație surprinzătoare pentru zona urbană. Specialiștii spun că lebăda (Cygnus olor) nu trebuie deranjată și, dacă nu este stresată, poate rămâne toată iarna.

„Lebăda este o specie comună care migrează din zonele nordice, iar populația crește pe perioada iernii. Avem în România de la 3 până la 5.000 de perechi cuibătoare. Iarna sunt mai multe lebede, pentru că vin din nord, și rămân, dacă nu îngheață apele. Se hrănesc cu plante acvatice, dar acest lucru nu e o problemă pentru piscicultură. Dacă nu mai găsesc hrană, atunci e o problemă. Vin mai multe lebede, ajung în tot felul de locuri din Iași. Dacă nu se simt amenințate și oamenii le lasă în pace, nu le stresează, se adaptează și nu au o problemă să intre în zone urbane”, susține Mihai Diac, reprezentant al Codrii Iașilor.

Lebedele din Iași au fost surprinse în zona CUG

Acesta adaugă faptul că lebedele au mai fost văzute în anii trecuți și la Ciric sau în Delta Moldovei.

„E un semn bun că oamenii se poartă civilizat, astfel că pasărea se simte în siguranță în oraș. Înseamnă nu au hărțuit-o. Pe Ciric au mai fost, iar o egretă mică a apărut pe Bahlui. Lebedele sunt frumoase, păsări carismatice. Ieșenii se pot apropia de lac fără să le deranjeze, la vreo 30-40 de metri distanță, însă nu trebuie să le hrănească cu pâine. În Delta Moldovei, iarna trecută erau multe exemplare. Este o lecție că natura se adaptează, dacă o lăsăm, și că putem să conviețuim”, mai spune Mihai Diac, reprezentant al Codrii Iașilor.

Carmen Gache: „Oamenii să nu dea buzna peste ele, așa cum au făcut cu flamingii”

Ornitologul Carmen Gache susține că păsările nu trebuie deranjate. Cei care le văd sunt îndemnați să păstreze o anumită distanță pentru a nu le speria.

„E perioada de migrație și, dacă găsesc un loc liniștit, unde se pot odihni și pot mânca, se opresc câteva zile aici. Se instalează în vecinătatea localităților și, dacă zona nu îngheață, rămân și pe timpul iernii. Mai ales anul acesta, pentru că este un an cu puțină apă, este de așteptat ca acolo unde găsesc apă, dacă nu sunt deranjate, să se concentreze pe perioada de iarnă. Oamenii să nu dea buzna peste ele, așa cum au făcut cu flamingii (n.r. – anul trecut, păsările flamingo din Delta Dunării au plecat din cauza turiștilor cu bărci și drone, care le-au stresat). Vulpea nu îndrăznește să le vâneze pentru că lebedele sunt foarte agresive dacă sunt atacate. Lovesc puternic cu ciocul”, susține Carmen Gache, ornitolog din Iași.

În această vară, Delta Moldovei, paradisul de la marginea Iașului, a secat din cauza temperaturilor ridicate. Lebedele din Iași sunt exemplare de vară din specia Cygnus olor.

Comentarii
  • Cica exista unii dintre conationali care le si mananca.

  • Erau si pe Dorobant dar de cand Moruzi a ,,vandut” terenul la toti smecherii si umplu lacul cu pamant ca sa-si faca cat mai mult spatiu si toata lumea se face ca nu vede, normal ca nu mai au sarmanele unde sa mai vietuiasca. Mare golan Moruzi, nu a facut nimic in cate mandate a avut, nu este asfalt, nu este gaz , nu este canalizare, comuna primitiva. Dar a vandut tot ce s-a putut. Oare chiar nimeni nu vede?

  • De ce chemați asemenea papagali conduși politic în emisiune și nu chemați și voi un ornitolog specialist? Domnul este un it-ist, nimic altceva. Iar cunoștiințele sale în materie de ecologie, sunt aproape zero.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`