Prima pagină » International » Lavrov, în vizită la Ankara, pentru a discuta despre facilitarea comerţului cu cereale la Marea Neagră
Lavrov, în vizită la Ankara, pentru a discuta despre facilitarea comerţului cu cereale la Marea Neagră

Lavrov, în vizită la Ankara, pentru a discuta despre facilitarea comerţului cu cereale la Marea Neagră

07 iun. 2022, 22:33,
BZI.ro, în International

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a ajuns astăzi, 7 iunie, în Turcia, pentru a discuta despre deschiderea unor culoare maritime pentru a putea facilita comerțul cu cereale la Marea Neagră.

Lavrov urmează să se întâlnească cu omologul său turc Mevlüt Cavusoglu. La cererea ONU, Turcia şi-a propus ajutorul la o escortare a unor convoaie maritime din porturi ucrainene, în pofida faptului că există mine, unele descoperite în apropierea coastei turce, după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

În centrul acestor negocieri se află posibilitatea ca Ucraina – un actor major pe piaţa mondială a cerealelor – să-şi exporte recoltele, blocate în prezent în porturi.

”Avem un acord cu Ucraina, care ne va livra (la un preţ) cu 25% mai mic decât cel al FOB”, cursul pieţei care integrează preţul la destinaţie, a anunţat ministrul turc al Agriculturii Vahit Kirisci.

Ucraina a mulțumit Turciei pentru ajutor

Ucraina a făcut acest gest pentru a mulţumi Turciei, potrivit ministrului turc. ”Rusia şi Ucraina au amândouă încredere în noi”, a declarat Vahit Kirisci, citat marţi de mai multe ziare turceşti.

”Negocierile continuă”, a anunţat el. ”Ucraina îşi apără în prezent porturile comerciale cu mine” şi se teme că va fi atacată de Rusia dacă le retrage, subliniază ministrul turc al Agriculturii.

Serghei Lavrov, vizită în Turcia

Turcia se așteaptă la progrese în ceea ce privește un plan de deblocare a exporturilor de cereale din porturile Ucrainei de la Marea Neagră. Atât Moscova, cât și Kievul vor o soluție pentru această criză, deși ambele pun condiții, a declarat un înalt oficial turc.

Deși rămân obstacole, cum ar fi mecanismele de plată pentru produsele agricole și minele care plutesc în Marea Neagră, oficialul turc a afirmat că Moscova ar putea face pași suplimentari, după ce a declarat că este deschisă la acest plan.

“Turcia negociază de ceva vreme cu părțile în acest sens. Rusia are unele condiții, dar există o șansă de progres. Rusia vrea ca această problemă să fie rezolvată, la fel ca și Ucraina și alte țări. Pot fi niște rezultate concrete, dar există și probleme tehnice și dificile, cum ar fi achizițiile de produse și transferurile de bani”, a declarat oficialul turc pentru Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *