Prima pagină » Razboi în Ucraina » Lavrov acuză UE de furt după inițiativa ca proprietățile ruse confiscate să fie donate Ucrainei
Lavrov acuză UE de furt după inițiativa ca proprietățile ruse confiscate să fie donate Ucrainei

Lavrov acuză UE de furt după inițiativa ca proprietățile ruse confiscate să fie donate Ucrainei

10 mai 2022, 22:30,
în Razboi în Ucraina

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a calificat drept furt inițiativa șefului diplomației europene, Josep Borrell, de a transfera activele înghețate ale Federației Ruse către partea ucraineană.

 „[Această propunere] este, am putea spune, un furt, pe care nici măcar nu încearcă să îl ascundă”, a declarat el într-o conferință de presă în urma unei vizite la Alger, marți.

Lavrov a criticat acțiunile Occidentului de a îngheța banii Băncii Centrale a Afganistanului, afirmând că țările occidentale nu doresc să direcționeze aceste fonduri către nevoile populației afgane.

„Au înghețat în America banii care aparțin Afganistanului, băncii centrale afgane, și vor să îi folosească nu pentru nevoile populației afgane, care a suferit de pe urma consecințelor șederii de douăzeci de ani a țărilor NATO, ci vor să îi folosească în alte scopuri care nu au legătură cu refacerea economiei afgane”, a adăugat el, potrivit agenției ruse de stat Tass.

Potrivit ministrului, Uniunea Europeană, neavând o politică externă proprie, se bazează în totalitate pe linia Washingtonului. El l-a sfătuit pe șeful diplomației europene să nu uite că este „șeful diplomației, nu un lider militar în Uniunea Europeană”. „Cu toate acestea, s-ar putea ca în curând să vedem că această poziție de diplomat-șef al Uniunii Europene va fi eliminată, deoarece Uniunea Europeană practic nu are o politică externă proprie, susținând în totalitate abordările pe care le impun Statele Unite”, a spus el.

Josep Borrell consideră că UE ar trebui să confişte rezervele valutare ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina

Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a afirmat într-un interviu acordat ziarului Financial Times că Uniunea ar trebui să confişte rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina, transmite luni Reuters, citată de Agerpres.

Uniunea Europeană şi aliaţii săi occidentali au restricţionat rezervele internaţionale ale băncii centrale a Rusiei după invazia rusă în Ucraina, numită la Moscova „operaţiune militară specială”, reaminteşte agenţia.

În interviul citat, Borrell arată că ar fi logic ca UE să procedeze la fel cum au făcut Statele Unite cu activele băncii centrale a Afganistanului după ce talibanii au preluat puterea la Kabul.

„Avem banii în buzunar, iar cineva trebuie să îmi explice de ce e bine pentru banii afgani şi nu e bine pentru banii ruseşti”, a spus oficialul european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *