Câmpurile cu lavandă s-au înmulțit la Iași în ultimii ani, după ce producătorii au descoperit că pot să facă profit de 5.000 de euro într-un an chiar și de pe o suprafață mică. Săculeții cu lavandă, buchețelele cu lavandă uscată sau uleiul de lavandă sunt cele mai căutate produse de clienți. Suprafața cultivată cu această plantă medicinală la Iași este 4 ori mai mare față de acum 3 ani, fiind înregistrate 25 de hectare cu lavandă
Câmpurile cu lavandă s-au înmulțit la Iași, în ultimii ani, după ce producătorii au descoperit că pot să facă profit de 5.000 de euro într-un an chiar și de pe o suprafață mică. Ieșenii au simțit potențialul afacerii după ce și-au dat seama că pot vinde această plantă uscată sau pot produce ulei esențial de lavandă, lumânări sau diverse cosmetice. În prezent, la nivelul județului Iași sunt înregistrați 16 cultivatori cu lavandă care cultivă peste 25 de hectare cu această plantă medicinală. Unul dintre aceștia este Tatiana Anton, care are jumătate de hectar cu lavandă și vrea să dubleze suprafața pentru a obține fonduri europene.
Tatiana Anton, producător de lavandă: „Am vrut să investim în ceva, să ne ocupăm timpul cu ceva”
Ieșeanca a înființat plantația cu lavandă în urmă cu 4 ani și de atunci nu duce lipsă de clienți. A investit 2.000 de euro până în prezent și a avut profit după anul 2 de la înființarea plantației.
„Inițial am plantat 4.000 de butași pe un sfert de hectar, iar un an mai târziu am dublat suprafața. Am plătit pe un butaș 1,2 lei, fiind lavandă din specia «Lavandula angustifolia Sevastopolis». Am vrut să investim în ceva, să ne ocupăm timpul cu ceva, eu fiind casnică și având grijă de cele două fete. Am văzut că există cerere pe piață și am aflat multe lucruri despre beneficiile lavandei, de aceea am ales să o cultivăm”, spune Tatiana Anton.
Tatiana Anton, producător de lavandă: „Ne gândim să mai cumpărăm o jumătate de hectar de teren ca să depunem proiect, să luăm fonduri europene, să ne extindem”
Producătorul susține că vrea să treacă la următorul nivel al afacerii și să acceseze fonduri europene.
„Lavanda e o plantă medicinală foarte bună. Acum toată lumea e stresată, iar lavanda ajută la relaxare, e o plantă care ajută foarte mult oamenii stresați. Acum producem ulei și apă de lavandă, vindem și săculeți cu lavandă, buchețele de lavandă uscată și butași de primăvară și toamnă. Lavanda Sevastopolis înflorește de două ori pe an, astfel că noi ne-am gândit să ne axăm și pe producerea de butași pentru a comercializa tot ce oferă această plantă medicinală. Ne gândim să mai cumpărăm o jumătate de hectar de teren ca să depunem proiect, să luăm fonduri europene, să ne extindem”, mai spune Tatiana Anton.
Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai căutate produse pe bază de lavandă de către clienții din Iași
Un alt producător de lavandă este Ionuț Rotariu. Ieșeanul a cultivat planta medicinală pe aproape un hectar în urmă cu 5 ani. A investit inițial 5.000 de euro în butași și forța de muncă, iar pentru că avea nevoie de o mașină de distilat uleiul de lavandă a mai investit 5.000 de euro în afacere. Ieșeanul susține că a înregistrat profit din al doilea an de la înființarea plantației.
„Atunci nu eram atât de mulți cultivatori și cred că era mai multă cerere pe piață. Noi am vândut încă din primul an toți săculeții cu lavandă, uleiul de lavandă. Cred că am știut să ne facem reclamă. Apoi în anul doi am produs ulei de lavandă care s-a dat tot în același an. Atunci am avut profit de aproape 1.000 de euro. Lavanda e folosită mai ales pentru relaxare”, spune producătorul.
Lavanda are multiple întrebuințări, fiind cunoscută ca o plantă medicinală folosită pentru relaxare
De pe un hectar se obțin aproximativ 50 de litri de ulei de lavandă, care este cel mai scump produs obținut din această plantă medicinală. Un litru de ulei se vinde chiar și cu 150 de euro în străinătate. Ionuț Rotariu spune că a reușit să încheie contract pentru a vinde toată producția de lavandă în Germania.
„Acolo folosesc lavanda la producerea ceaiurilor. Am primit informația de la un prieten care are lavandă în Dolj și vinde în afară. Cei din Germania caută mai mulți producători din România să cumpere lavanda. Vom vedea dacă vom continua cu acest furnizor sau ne apucăm din nou numai de uleiul de lavandă”, mai spune Ionuț Rotariu.