Prima pagină » National » Laurențiu Baranga a fost exclus din Registrul Național al Evaluatorilor

Laurențiu Baranga a fost exclus din Registrul Național al Evaluatorilor

13 oct. 2020, 11:51,
George Cristian în National

Decizie de ultimă oră luată de ARACIS. Instituţia, prin reprezentanţii ei au luat decizia de a îl exclude pe Laurenţiu Baraga din Registrul Național al Evaluatorilor. Decizia vine după ce acesta şi-ar fi falsificat diploma de Bacalaureat.

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) este instituţia ce coordonează şi a sub cărei subordine este Registrul Național al Evaluatorilor (RNE).

Laurențiu Baranga a fost inclus în RNE printr-o procedură care nu mai exista

Conform datelor oficiale, Laurențiu Baranga s-a înscris în Registrul Naţional al Evaluatorilor în anul 2013. Acesta a fost admis în baza unei proceduri care în prezent nu mai exista. Procedura de la acea dată prevedea că oricine care confirmă calitatea de titular cu funcţia de conferenţiar sau profesor la o instituţie de învăţământ superior acreditata, poate intra în RNE. Ordonanţa de Urgenţă care făcea posibilă acest lucru fusese adoptată în 2005.

În aceste momente, pentru a deveni membru în RNE, candidatura persoanei trebuie supusă unei analize a unei comisii de experţi permanenţi care gestionează domeniul de activitate pentru care aplica cel care candidează. După analiza respectivă, persoana primeşte dreptul de a susţine testele de evaluare necesare. Precizăm că experţii din comisie care analizează datele, evaluează experienta profesinala şi manageriala a solicitantului.

„De asemenea, menționăm faptul că de la data dobândirii calității de membru în Registrul Național al Evaluatorilor, gestionat de ARACIS, și până în prezent, domnul Laurențiu Baranga nu a participat la nicio activitate de evaluare externă desfășurată de ARACIS”, mai precizează ARACIS.

Laurenţiu Baranga este acuzat de înşelăciune după ce şi-ar fi falsificat diploma de Bacalaureat

Conform informaţiilor curente, Laurenţiu Baraga, fostul şef al Oficiliului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, este acuzat că şi-ar fi falsificat diploma de bacalaureat. Această infracţiune ar fi fost făcută pentru că Baraga să aibă dreptul de a ocupa funcţiile deţinute. În prezent, fostul şef al ONPCSB a fost reţinut pentru 24 de ore şi este sub arest la domiciliu.

El a demisionat săptămâna trecută, iar demisia a fost înaintată la Ministerul Finanțelor Publice. Înainte de fi numit șef al ONPCSB, Laurențiu Baranga a fost vreme de 11 ani director adjunct al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Judecătoria Sectorului 5 a respins, duminică, cererea procurorilor de la Parchetul General de arestare preventivă a lui Laurenţiu Baranga, fost preşedinte al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, şi a dispus ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de înşelăciune, fiind suspectat că şi-a falsificat diploma de Bacalaureat.

Potrivit deciziei instanţei, pe timpul când se află în arest la domiciliu, Laurenţiu Baranga nu are voie să-şi părăsească locuinţa fără permisiunea organelor judiciare şi nu are voie să ia legătura cu reprezentanţii Universităţii Valahia din Târgovişte şi Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – Bucureşti.

Prejudiciul reclamat este de peste 640.000 de lei

Facem precizarea că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcție importantă în cadrul unei instituții publice, activează în cadrul unor instituții de învățământ superior, iar în prezent deține o funcție publică de rang înalt. Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcție de întregul material probator ce se va administra în cauză.

Persoana cercetată va fi condusă la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru desfășurarea activităților specifice de urmărire penală”, a transmis Inspectoratul General al Poliției Române, printr-un comunicat de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *