Prima pagină » Actualitate » Laura Codruţa Kovesi, atacată în cadrul unui interviu pentru BBC: ”Dacă aduceți metoda în Europa, veți face mulți oameni nefericiți!”

Laura Codruţa Kovesi, atacată în cadrul unui interviu pentru BBC: ”Dacă aduceți metoda în Europa, veți face mulți oameni nefericiți!”

09 sept. 2020, 11:05,
Bianca Rebegea în Actualitate

Laura Codruţa Kovesi, atacată în cadrul unui interviu pentru BBC: ”Dacă aduceți metoda în Europa, veți face mulți oameni nefericiți!” Intervievată pentru BBC, Kovesi a răspuns unor întrebări sensibile adresate de jurnalistul britanic, precum colaborarea cu serviciile secrete şi activitatea EPPO pe parcursul ultimului an.

Întrebată despre rezultatele obținute în cele 9 luni de zile, fosta șefă DNA a răspuns că, pentru a-și exercita funcția, are nevoie de procurorii europeni și cei delegați în statele membre.

„Am preluat biroul central în noiembrie. Pentru a-mi începe activitatea, trebuie să am procurori europeni, acei procurori care lucrează cu mine în Luxemburg și acei procurori delegați care vor lucra în statele lor naționale. Trebuie să construim noul birou central, să avem toate reglementările interne, toți procurorii europeni. Este responsabilitatea dintre Comisie, PE, Consiliu și toate autoritățile naționale”, a afirmat Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi, atacată în cadrul unui interviu pentru BBC: ”Dacă aduceți metoda în Europa, veți face mulți oameni nefericiți!”

Dialogul dintre Kovesi și jurnalistul britanic s-a axat pe colaborarea cu SRI. Astfel că, în ciuda tuturor acuzațiilor aduse, ea susține că a procedat legal.

Stephen Sackur: Cum vă veti face treaba? Este de remarcat faptul că ați fost pregătita de Serviciul de Informații pentru dosare și Constituția României pune sub semnul întrebării aceste metode. Regretați?

Laura Kovesi: Nu este vorba despre metode, ci despre aranjamentele de lucru bazate pe legislație. Am primit informații de la serviciile secrete și am deschis dosarele. Investigațiile noastre au fost făcute de procurori și polițiști și serviciile secrete nu au lucrat la aceste cazuri.

Stephen Sackur: Domnul Tăriceanu a spus că DNA a devenit coruptă și a devenit parte a politicului, din cauza cooperării dumneavoastră cu Serviciile Secrete? Dacă aduceți metoda în Europa, veți face mulți oameni nefericiți!

Laura Kovesi: La nivel european voi lucra legal, așa cum am făcut în România.

Stephen Sackur: Curtea Constitutionala a spus că ați creat un sistem paralel.

Laura Kovesi: Nu există decizie!

Stephen Sackur: Citesc o decizie și sunt acuzații serioase in ceea ce priveste crearea unui sistem paralel.

Laura Kovesi: În acea decizie, am depus o plângere la CEDO potrivit caruia drepturile mele au fost încălcate. În toată activitatea mea am respectat legea penală a procurorului.

Stephen Sackur: Credeți că în urmărirea corupției și a fraudei, scopul finalizează mijloacele?

Laura Kovesi: Nu. Respect legea și trebuie să o avem in considerare.

Laura Codruța Kovesi, luată la întrebări de CSM în urmă cu 3 luni

Consiliul Suprem al Magistraturii a discutat pe 10 iunie 2020 acţiunile pe care Inspecţia Judiciară le-a formulat împotriva Laura Codruța Kovesi. Inspecţia Judiciară considera că fostul procuror şef DNĂ, Laura Codruta Kovesi şi Marius Iacob, fost adjunct, au comis mai multe abateri disciplinare.

Conform Inspecţiei Judiciare, Laura Codruta Kovesi ar fi adus atingere onoarei şi probităţii profesionale şi a prestigiului justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu.

„În concret, procurorul-şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii şi credibilităţii instituţiei generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare ‘cu miniştri’, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul dintre criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, arăta IJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025