Prima pagină » Economic Local » Latifundiarii din Iași au început depunerea cererilor unice de plată la APIA. Fermierii care exploatează peste 50 de hectare de teren agricol vor să obțină subvențiile și în anul 2021
Latifundiarii din Iași au început depunerea cererilor unice de plată la APIA. Fermierii care exploatează peste 50 de hectare de teren agricol vor să obțină subvențiile și în anul 2021

Latifundiarii din Iași au început depunerea cererilor unice de plată la APIA. Fermierii care exploatează peste 50 de hectare de teren agricol vor să obțină subvențiile și în anul 2021

19 apr. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Fermierii din Iași care exploatează suprafețe mari de teren agricol au înscris cererile unice de plată la APIA. În campania din acest an s-au înscris 11.098 de fermieri, pentru o suprafață de 42.384,64 hectare. Campania de depunere a cererilor se încheie la data de 17 mai 2021

Agricultorii din Iași care exploatează peste 50 de hectare de teren agricol au început depunerea cererilor unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru anul 2021. Latifundiarii din Iași au fost programați de către specialiștii instituției pentru ca aplicația IPA online, unde trebuie să se înscrie, să nu se blocheze. Până în prezent au fost depuse 11.098 de cereri, pentru o suprafață de 42.384,64 hectare. Potrivit directorului APIA Iași, Sergiu Jităreanu, se respectă aceleași reguli de obținere a subvențiilor ca și în anul precedent.

„Fermierii completează o singură cerere unică de plată, chiar dacă se utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe. Ca în fiecare an, funcționarii APIA sunt alături de fermieri pe tot parcursul campaniei de depunere a cererilor și vor acorda tot sprijinul necesar pentru parcurgerea cu succes a etapelor necesare pentru accesarea fondurilor europene și naționale”, susține Sergiu Jităreanu, director al APIA Iași.

Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri) eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar și ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate la Centrul APIA și pe site-ul: www.apia.org.ro. Campania se va încheia la data de 17 mai 2021.

Fermierii au depus mai multe cereri în această campanie față de cea din anul precedent

Potrivit specialiștilor din cadrul APIA, ritmul de depunere a cererilor unice de plată este superior celui din campania derulată în anul precedent. Astfel, fermierii au respectat programările făcute pentru campania din acest an. Documentele care se atașează la dosarul cererii unice de plată sau la modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovada cont bancar activ) se transmit prin mijloace electronice, către centrele APIA de care aparțin fermierii din județ. Fermierul se poate înscrie în aplicația IPA online de la un computer conectat la Internet, respectiv la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA.

IPA online pune la dispoziție lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii Agenției, precum și schița parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte, pot fi modificate, corectate sau completate datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, dar și schița parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie fermierul și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutând astfel fermierii să completeze cererea unică de plată.

APIA eliberează adeverințele pentru fermierii care vor să acceseze în acest an credite

Agricultorii pot solicita adeverințele doar dacă au depus cererile unice de plată. Până în prezent au fost depuse 33 de solicitări din partea fermierilor care vor să obțină creditele bancare în acest an. APIA a încheiat convenții cu 20 de instituții bancare, asfel încât un fermier care vine să depună cererea unică de plată în câteva zile poate primi adeverința pentru a-și ridica suma în avans. Aceste documente pot fi eliberate către fermierii care vor să facă împrumuturi bancare doar în baza subvențiilor ce urmează să fie încasate de fermierii din Iași.

În anul 2020, APIA a eliberat 233 de adeverințe pentru beneficiarii din județ. APIA a încheiat un acord de finanțare cu instituțiile financiare bancare/nebancare și cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru acordarea adeverințelor. Valoarea creditului acordat fermierului va fi de până la 85 la sută din valoarea sumei totale pe care fermierul o va primi ca subvenție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *