Prima pagină » Titlurile zilei » Lăsați mofturile și alăptați-vă bebelușii! Medicii trag un semnal de alarmă! Explicațiile mamelor sunt șocante
Lăsați mofturile și alăptați-vă bebelușii! Medicii trag un semnal de alarmă! Explicațiile mamelor sunt șocante

Lăsați mofturile și alăptați-vă bebelușii! Medicii trag un semnal de alarmă! Explicațiile mamelor sunt șocante

15 nov. 2019, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Titlurile zilei

Un număr considerabil de ieșence nu alăptează bebelușii. Acestea cred că, alăptând, se îngrașă. Medicii specialiști trag un semnal de alarmă și avertizează mămicile că acest gest reprezintă un pericol!

Mai bine de 30 la sută dintre mămicile din județul Iași refuză să alăpteze. Sunt tinere care refuză să alăpteze nou-născuții din frica de a nu se îngrășa. Altele, aleg să înlocuiască laptele matern cu lapte praf, de teama de a nu li se lăsa sânii. Alte ieșence nu consideră alăptatul un gest benefic pentru dezvoltarea pruncului, crezând că laptele praf are aceleași beneficii. Cele mai multe dintre ele renunță la alăptat din dorința de a se întoarce cât mai repede la locul de muncă. Medicii specialiști au găsit o explicație dovedită pentru a detrona aceste speculații și a convinge proaspetele mămici de beneficiile extraordinare ale laptelui matern.

Preconcepții care distrug sănătatea copiilor

Preconcepțiile care au luat locul obiceiurilor sănătoase în rândul mămicilor din Iași au depășit imaginația. Sunt mame care consideră faptul că vor lua în greutate dacă nu vor stopa lactația. Medicii specialiști susțin că laptele matern are o importanță deosebită în dezvoltarea nou-născutului și că mamele, înainte de a lua decizia de a nu alăpta, să se informeze extrem de bine.

„E alegerea fiecărei proaspete mămici dacă va alăpta sau nu. Noi nu obligăm pe nimeni, însă, ne facem datoria de a le explica despre beneficiile alăptării. Totodată, avem mămici care se prezintă la maternitatea cu extrem de multe preconcepții. De fiecare dată, le explicăm din punct de vedere medical de ce este bine să alăpteze, atât pentru ele, cât și pentru copil. Mai bine de 30 la sută dintre acestea, însă, refuză în continuare alăptarea”, punctează dr. Anca Bivoleanu, medic neonatolog Maternitatea „Cuza Vodă”.

Alăptatul- avantaj pentru mamă și bebeluș

Medicii specialiști ai Maternității „Cuza Vodă” susțin că alăptarea prezintă modul ideal de a asigura nou-născutului o dezvoltare armonioasă. Totodată, aceștia spun că alăptatul prezintă avantaje atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Pe lângă faptul că laptele matern se digeră ușor, acesta conține anticorpi care protejează copilul de infecții.

„Atâta vreme cât bebelușul este hrănit cu lapte de mamă, acesta își poate adapta singur cantitatea de lapte de care are nevoie. Astfel, îl ferim de supra-hrănire. S-a demonstrat științific faptul că nou-născuții hrăniți la sân sunt mai puțin predispuși la aparițiile infecțiilor, alergiilor și bolilor și totodată scad mai puțin în greutate. Un alt beneficiu al alăptării este faptul că, prin efortul depus la supt, copilul își dezvoltă mușchii și oasele feței. În acest proces, și mama are avantaje. Prin alăptare, s-a demonstrat că se previne apariția cancerului de sân”, adaugă medicul.

Țin mai mult la siluetă decât la sănătatea copilului

Producerea laptelui de către organismul mamei reprezintă un consum considerabil de energie. Astfel, aceasta poate scăpa de kilogramele în plus cumulate în timpul sarcinii. Deși acest aspect este demonstrat științific, în România secolului XXI mai sunt mame care consideră că se îngrașă dacă alăptează. Total fals, spun medicii.

„Avem mămici care ne spun că nu doresc să alăpteze fiindcă vor lua în greutate. Acest fapt este un mit. Simona Halep consumă mai puține calorii într-un meci de tenis decât o mamă care alăptează într-o zi. Primul supt, prima picătură de lapte pe care o bea copilul de la mamă este esențială pentru dezvoltarea acestuia. Toate miturile existente despre alăptare trebuie spulberate cu informații științifice”, mai spune dr. Anca Bivoleanu.

Cum nășteau mamele noastre și cum nasc femeile în prezent?

Pe vremea părinților noștri, mamele alăptau și nășteau natural. Astăzi, femeia modernă refuză să treacă prin același proces. Unele din frică, altele din lipsa de informație. Moașa maternității mai sus menționate spune că nașterea naturală reprezintă un beneficiu atât pentru mamă, cât și pentru prunc.

„Femeile în ziua de atăzi doresc să apeleze mai mult la cezariană. Majoritatea decid acest lucru din cauza fricii. Nașterea naturală este un episod natural, un episod pe care noi, femeile, trebuie să-l trăim. Întâi pentru că ne recuperăm mult mai repede după nașterea naturală, și în al doilea rând, pentru că așa ne e dat de la Dumnezeu. Femeia trebuie să nască natural pentru a se curăța de păcatul Evei. Este, desigur, alegerea fiecăreia, însă eu recomand nașterea naturală”, spune Mariana Bolotă, moașa-șefă la Maternitatea „Cuza Vodă”.

Moașa este pe cale de dispariție!

Meseria de moașă dispare treptat, dar sigur. În acest moment, nu mai există cursuri specifice pentru pregătirea de moașă. Acest fapt se datorează probabil și faptului că din ce în ce mai multe femei aleg să nască prin cezariană, iar rolul moașei ar fi inutil. Dacă înainte de anul 1989 moașele aveau un rol esențial în supravegherea sarcinilor normale și în nașterea naturală, iată că acum rolul acesteia se evaporă treptat.

„Nu mai există moașe în România. Nici specializări nu mai există. În câțiva ani va dispărea de tot această specializare, iar cel mai mult vor avea de suferit viitoarele mămici”, încheie Anca Bivoleanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025