Cei care vor să se ducă anul acesta la Mamaia au nevoie de mult curaj doarece în urma lucrărilor făcute la malul mării persoanele ajung foarte greu la apă. Unii fac glume şi spun că până ajungi la apa faci insolaţie.
Oamenii sunt de părere că autorităţile au distrus staţiunea Mamaia. Cu toate că plaja a fost mărită de la 150 de metrii la 350 de metrii, însă nu au pus nisip, pe plaja fiind numai pietriş de pe fundul mării. Ca urmare, de pe faleză nu se mai vede marea, este undeva în depărtare.
Cel mai greu de ajuns la apa este pentru familiile cu copii cărora le este foarte greu să meargă cu aceştia 350 de metri până la mare. Din cauza extinderii acum cei care ajung la apă şi merg la maximum 5 metrii ajung imediat la 2 metri adâncime. Din această cauză, geamandurile sunt aproape de țărm.
Autorităţile sunt trase la răspundere deoarece nu au mărit plajele din alte staţiuni precum Eforie Nord, Eforie Sud sau o bună parte din Costineşti, aceştia au făcut acesta mărire fix la Mamaia care avea deja plajă.
De ce este considerată mărirea plajei o lovitură pentru turismul românesc
Pentru turismul romanesc mărirea plajei este o lovitură, deoarece până acum oamenii se plângeau de preţurile cazărilor prea exagerate, acum mai exsita şi această problemă. Această nouă problemă nu face nimic altceva decât să îndepărteze turiştii şi să aleagă alte destinaţii precum Grecia sau Bulgaria.
Turiștii aflați pe plajă caută refugiu în apa mării și își iau cu ei mâncarea și sticlele cu bere și suc. Specialiștii spun că invazia este provocată de vremea capricioasă. Buburuzele le strică distracția turiștilor. Sunt absolut peste tot, inclusiv pe plajă unde acoperă șezlongurile și mesele. Specialiștii sunt de părere că invazia de buburuze poate fi explicată prin vremea capricioasă.
La sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) preciză, pe pagina de Facebook a instituţiei, că Litoralul românesc va avea, la începutul verii, aproape 53 de hectare de plajă nouă, pe o lungime de 6.950 de metri liniari.
Glume pe seama plajei
Pe rețelele de socializare au apărut tot felul de glume care s-au răspândit repede în mediul online: „Nici bine nu ajungi la apă că se face nopate şi trebuie să pleci”, „Până ajungi la apă ţi se termină slapii”, „O să moară de oboseală ăla cu porumbul să bată plajă în lung şi în lat”, „Aia din spate prind răsăritul la o oră după cei de pe mal”, „Când pleci de pe plajă să intri în apă trebuie să iei şi câteva sandwichuri pentru drum”, „Trebuie pus google maps înapoi spre şezlong”.
Lucrări la Eforie Nord
Vineri, 4 iunie, au fost demarate lucrările de lărgire şi protecţie a plajelor din zona cordonului litoral Eforie Nord- Eforie Sud, în prezența ministrului Mediului. Se pare că lucrările sunt parte componentă dintr-un proiect mai complex, care însumează peste 800 de milioane de lei finanțat din fonduri europene.
Dacă ne referim la suprafața de plajă, stațiunea Eforie Sud a fost dată uitării. Plaja era extrem de îngustă, iar în unele locuri putea fi observat faptul că aceasta dispărea în mare. Astfel, după Mamaia și Năvodari, la Eforie au fost demarate lucrări de lărgire a plajelor. Acestea se fac în baza unui contract de proiectare şi execuţie, încheiat cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral Constanţa.
„Se vor folosi peste 4 milioane de metri cubi de nisip pentru a se asigura stabilitatea plajei si a malului. Proiectul este parte dintr-un program mai larg. S-au obţinut toate avizele și acordurile necesare inclusiv autorizații de demolare pentru digurile care trebuie să dispară. În acest proiect toate digurile degradate vor fi demolate, iar noile diguri vor fi mai lungi de peste 300 m, plaja va avea o lățime de 100 de metri și o suprafață de 50 de hectare. Avem utilaje performante cu capacitate mare de lucru ca să putem dovedi că putem să terminăm un proiect dificil în timpul alocat”, a spus Marius Stamat, reprezentant firma contructor.