Prima pagină » Sanatate » Lărgimea distribuției eritrocitare. Simptomele anizocitozei

Lărgimea distribuției eritrocitare. Simptomele anizocitozei

19 sept. 2022, 10:01,
în Sanatate

Lărgimea distribuției eritrocitare măsoară abaterea volumului RBC de la normal. Este bine să știi că furnizarea tuturor sistemelor și organelor cu oxigen este unul dintre cele mai importante procese din corpul uman. După inhalare, aerul ajunge la plămâni, unde începe activitatea celulelor sanguine, adică a eritrocitelor.

Eritrocitele, de fapt, transportă oxigen în fiecare celulă a corpului uman. De asemenea, participă la procesul invers. Acestea transportă dioxid de carbon în plămâni. Iar eșecurile în activitatea globulelor roșii duc adesea la apariția unor patologii grave. Trebuie să știi că „RBC Volume Distribution” măsoară abaterea volumului RBC de la normal, nu dimensiunea reală a celulelor individuale. Cu alte cuvinte, astfel se determină diferența dintre cele mai mari și cele mai mici celule roșii din sânge.

medic care ia o eprubeta cu sange de pe un suport cu mai multe eprubete

medic care ia o eprubeta cu sange de pe un suport cu mai multe eprubete

Lărgimea distribuției eritrocitare. Ce semnifică volumul „RDW” într-un test de sânge?

RDW este de obicei evaluat pentru a diagnostica apariția unei anemii de diverse origini. De asemenea, volumul de „RDW” ajută la identificarea unor afecțiuni în care celulele roșii din sânge nu pot transporta suficient oxigen în corp.

RDW este, de asemenea, utilizat pentru a diagnostica boli precum talasemie, diabet, boli hepatice și cancer. În plus, motivele prescrierii unui test de sânge cu indici de eritrocite pot fi verificarea stării de sănătate în caz de aport insuficient de fier şi vitamine.

Analiza se efectuează și atunci când sunt prezente simptomele de anemie, pacientul suferind de slăbiciune, piele palidă și amețeli. O persoană trebuie să efectueze testul atunci când a suferit pierderi semnificative de sânge și are boli cronice care afectează globulele roșii.

medic care ia sange din vena unei persoane pentru o analiza de sange

Analiza se efectuează și atunci când sunt prezente simptomele de anemie, pacientul suferind de slăbiciune, piele palidă și amețeli

În ultimii ani, multe studii clinice au demonstrat că modificările nivelurilor RDW pot fi asociate cu multe boli cardiovasculare. Astfel, RDW joacă un rol semnificativ în evaluarea severității și progresiei BCV. Cu toate acestea, mecanismele de asociere dintre RDW și prognosticul BCV rămân neclare.

Metode de calcul și unități de RDW. Nivelul normal pentru un adult

În funcție de echipamentul de laborator, lărgimea și lățimea distribuției RBC poate fi calculată ca coeficient de variație sau ca abatere standard.

Trebuie înțeles faptul că atunci când se studiază lărgimea distribuției globulelor roșii, nu se măsoară lățimea sau diametrul real al celulelor roșii din sânge, ci mărimea curbei de distribuție a globulelor roșii, adică histograma.

medic care ia sange din vena unei persoane pentru o analiza de sange

RDW este, de asemenea, utilizat pentru a diagnostica boli precum talasemie, diabet, boli hepatice și cancer

RDW-CV arată cât de mult diferă volumul de celule roșii din sânge față de valoarea medie. Valorile de referință pot varia în funcție de laboratorul specific, sexul și vârsta. Pentru un adult, nivelul normal de RDW-CV este de aproximativ 11,8-15,6%, iar RDW-SD este de 39-46 fl. Nivelul normal de RDW la copii este puțin mai mare decât la adulți și scade treptat pe măsură ce îmbătrânesc.

În sângele unei persoane sănătoase predomină eritrocitele de mărime normală și există și eritrocite mari și mici. Dacă raportul de dimensiune a globulelor roșii din sânge variază foarte mult și, în consecință, nivelul lățimii de distribuție a globulelor roșii din sânge în volum crește. Această afecțiune se numește „anizocitoză”.

Anizocitoza nu este o boală separată, ci un factor care indică prezența patologiei. Anizocitoza este cel mai adesea cauzată de anemie. O persoană care suferă de un nivel înalt de eritrocite în sânge va simți mai multe simptome neplăcute. Printre acestea se numără slăbiciune, oboseală, amețeală, piele lipsită de culoare, respirație grea și dureri în piept.

Dacă lărgimea distribuției eritrocitare este neregulată ca formă și dimensiune, atunci oxigenul nu poate fi transportat prin corp atât de eficient pe cât ar trebui. Prin urmare, multe simptome de anizocitoză sunt rezultatul unei scăderi a nivelului de oxigen din organism.

medic care tine o eprubeta in mana in timp ce o priveste atent

RDW este de obicei evaluat pentru a diagnostica apariția unei anemii de diverse origini

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025