Te preocupa sanatatea oaselor tale, esti atent sa consumi produse care contin calciu stiind ca acest mineral este esential pentru scheletul osos. Dar stii ca sunt alimente, pe unele le consumi zilnic, care sunt adevarati dusmani pentru oase? Iata care sunt cele mai periculoase alimente pentru oase pentru ca iti fura calciul:
Sarea
Sarea in exces dauneaza sanatatii. Astfel, consumul mare de sare poate favoriza excretia renala a calciului. Prin acest lucru, creste si riscul de aparitie a osteoporozei. De aceea, nu uita de alimentele cu un continut „ascuns” de sare, cum ar fi painea si conservele.
Carnea
Atentie sporita necesita si consumul de carne, fiindca aceasta contine aminoacizi care, atunci cand depasim un aport de 100 g pe zi, se transforma in acid uric. Acesta se elimina din organism impreuna cu calciul.
Cafeaua
Cati dintre noi nu ne incepem ziua cu o ceasca de cafea? Aceasta are un efect diuretic, actionand astfel incat scade absorbtia calciului si ii creste excretia. La fiecare cescuta pierdem pana la 6 miligrame de calciu, iar daca o bem zilnic riscam mai mult decat cei care nu beau cafea sa facem osteoporoza.
Alcoolul
Acesta poate reduce absorbtia intestinala a calciului. De asemenea, el poate inhiba enzimele din ficat care ajuta la conversia vitaminei D in forma activa a acesteia, ceea ce reduce absorbtia calciului.
Bauturile carbogazoase
Toate bauturile de tipul cola contin fosfati, care pot deregla echilibrul calciului. Un nivel ridicat de fosfor in alimentatie stimuleaza secretia hormonului paratiroidian, care afectează echilibrul calciului din sange, fiind necesara „mobilizarea” lui din oase.
Otetul
Acesta scade pH-ul sangelui (il face acid) si forteaza astfel organismul sa isi consume calciul pentru a echilibra pH-ul.
Ceaiurile diuretice
Ceaiurile de cozi de cirese, de matase de porumb si de coada soricelului au efect diuretic si pot scoate si ele calciul din oase. Ele elimina toxinele din organism, dar, atunci cand sunt consumate in cantitati mari, elimina si o parte din sarurile minerale aflate in rezerva organismului, demineralizand oasele.
Acizii din fructem legume, ceai si ciocolata
Acidul fitic, prezent in taratele boabelor integrale de grau, in nuci, in alune si in unele leguminoase, poate impiedica absorbtia intestinala a calciului.
De asemenea, acidul oxalic, care se gaseste in spanac, in fasole, in cartofi dulci si in ciocolata poate forma unii compusi, care impiedica asimilarea normala calciului.
Acelasi efect il are si acidul tanic din ceai, din vin rosu si din unele fructe. Astfel, desi unele legume, precum spanacul, stevia, varza si loboda, sunt bogate in calciu, mineralul nu poate fi asimilat optim din cauza acidului oxalic.
Lactatele
Unii specialisti sustin ca si lactatele ne fura calciul din oase daca sunt consumate excesiv. Cum explica ei acest fenomen? Laptele si branza, avand multe proteine si fiind acide, scad pH-ul sangelui si il fac acid. In aceasta situatie, organismul ia o masura de urgenta: scoate calciul din oase ca sa echilibreze pH-ul sangelui. De aceea, exista voci care sustin ca aceste alimente, consumate in cantitati mari, desi contin calciu ne pot fragiliza oasele.
„Batranii sufera de lipsa de calciu nu pentru ca nu mananca lactate, ci pentru ca au hoti de calciu. Si, atunci varstnicii care mananca lapte si branza in cantitate mare vor face fracturi de oase si osteoporoza”, sustine dr. Virgiliu Stroescu, medic nutritionist si endocrinolog la Policlinica Iancului din Bucuresti.
Medicamentele
Si antiinflamatoarele steroidiene, care fac parte din tratamentul reumaticilor, si unele antihipertensive produc acelasi efect. Dupa menopauza, se recomanda precautie in folosirea medicamentelor antiacide pe baza de aluminiu, care au rolul de a scadea aciditatea gastrica, fiindca si ele pot cauza pierderi de calciu.