Prima pagină » Sanatate » Lapte și antibiotic: De ce nu este bine să le combini niciodată?

Lapte și antibiotic: De ce nu este bine să le combini niciodată?

03 feb. 2022, 16:15,
în Sanatate

Ai combinat vreodată laptele și antibioticul? Ei bine, trebuie să știi că ai făcut o mare greșeală. Iată de ce trebuie să renunți la acest obicei.

Atunci când urmezi un tratament cu antibiotice, medicul este dator să îți spună că există câteva alimente contraindicate. Printre acestea se află și laptele, care nu face, în niciun caz, casă bună cu antibioticul. Pentru a fi eficient, tratamentul cu antibiotice trebuie să fie administrat în conformitate cu recomandările specialistului, la intervalele orare stabilite. Chiar dacă ți se pare că te simți mai bine după câteva zile, nu întrerupe tratamentul mai devreme. În acest fel, nu faci decât să inviți bacteriile să dezvolte o rezistență la următoarea administrare de antibiotice.

Ține cont de sfaturile medicilor și respectă tratamentul întocmai. În caz contrar, te poți confrunta cu efecte adverse serioase sau cu o recidivă a bolii.

mai multe pastile colorate

Pentru a fi eficient, tratamentul cu antibiotice trebuie să fie administrat în conformitate cu recomandările specialistului, la intervalele orare stabilite.

Laptele și antibioticul: Mit sau realitate?

Probabil ai auzit de multe că nu este bine să combini laptele și antibioticul, dar de ce? După cum spuneam, consumul de lapte în timpul unui tratament cu antibiotice este contraindicat, deoarece poate aduce cu sine o serie de efecte adverse: greață și vărsături necontrolate. Acest lucru se întâmplă, pentru că laptele împiedică absorbția substanțelor active din antibiotice, anulând și efectul, în aceeași măsură. Mare atenție și la alimentele care pot conține lapte sau lapte praf, cum sunt ciocolata sau anumite sortimente de cafea.

Dacă, totuși, îți dorești să consumi lapte, așteaptă să treacă trei ore de la administrarea antibioticului.

În categoria alimentelor contraindicate pe parcursul unui tratament cu antibiotice intră și citricele. Renunță la sucurile din fructe câteva zile și consumă doar apă sau ceaiuri.

un pahar și o sticlă pline cu lapte

Consumul de lapte în timpul unui tratament cu antibiotice este contraindicat, deoarece poate aduce cu sine o serie de efecte adverse: greață și vărsături necontrolate.

De ce nu este bine să combini alcool cu antibiotice?

Nu doar laptele și citricele sunt interzise când iei antibiotice, ci și alcoolul. Acesta poate provoca greață, vărsături și chiar leziuni hepatice. În plus, consumul de alcool poate încetini procesul de vindecare, crescând riscul apariției efectelor adverse. Așa că, pe durata tratamentului, încearcă să te abții din a mai consuma alcool.

De asemenea, ai grijă și la razele UV, fiindcă și acestea pot fi dăunătoare când iei antibiotice. Astfel de medicamente pot crește sensibilitatea la lumina soarelui, de aceea stai departe de ea în orele de vârf sau folosește loțiune cu factor de protecție ridicată.

De precizat este că efecte adverse pot apărea și în lipsa consumului de lapte, sucuri de fructe sau alcool. Pe timpul tratamentului cu antibiotice, te poți confrunta cu diaree, crampe abdominale, greață, vărsături, febră și chiar pete la nivelul danturii. O administrare pe termen lung a antibioticelor poate duce la apariția candidozei.

Așadar, ai mare grijă atunci când iei antibiotice. Chiar dacă medicul nu îți recomandă, cere farmacistului probiotice. Acestea sunt definite ca microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, conferă un plus de sănătate organismului. În timpul tratamentului cu antibiotice, aceste microorganisme au grijă de microflora ta intestinală, pentru a te ajuta să te vindeci mai ușor.

un pahar de alcool și o mână cu pastile

Alcoolul poate provoca greață, vărsături și chiar leziuni hepatice, în timpul unui tratament cu antibiotice.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cui îi rămâne averea lui Felix Baumgartner, după decesul acestuia. Suma uriașă pe care o avea acesta în conturi
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Bulgarii ne transmit un mesaj înainte de a adopta EURO: Sperăm să vă alăturaţi acestui club VIP
Playsport.ro
Mai valoroasă decât aurul sau platina, această piatră rară costa de 10.000 de ori mai mult și se găsește doar într-o singură țară
Evz.ro
Revine metoda de înșelăciune cu moștenirea, dar pe instagram. Atenție în ce grupuri vă lăsați atrași
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Romina Gingașu a luat o decizie care i-a frânt inima și a schimbat relația cu Ferrari
Playtech.ro
Piedone a cedat, în fața DNA! Ce s-a întâmplat după audieri, șeful ANPC, de nerecunoscut
Dailybusiness.ro
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Legendarul solist a ținut concertul de adio la începutul lunii iulie
RomaniaTV
Cui rămâne averea de 1 miliard de euro a lui Felix Baumgartner. Ce scrie în testament: Mihaela Rădulescu nu a primit nimic
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025