Prima pagină » Culinar » Lapte de pasăre, ca la bunica: Un gust pe care nu-l poți uita!

Lapte de pasăre, ca la bunica: Un gust pe care nu-l poți uita!

10 sept. 2021, 14:47,
în Culinar

Bunica știa să facă multe desrturi senzaționale, însă în top a fost și va rămâne laptele de pasăre, făcut așa, ca la bunica.

Pentru multă lume gustul laptelui de pasăre așa cum îl făcea bunica reprezintă cu siguranță gustul din copilărie pe care nu-l pot uita niciodată.

Acest desert compus din crema de vanilie și spuma din care se modelează bulgării care se poșează în lapte fierbinte și vanilat este întâlnit și în alte țări și paortă denumirea de île flottante, în Franța, schneenockerl mit kanarimilch, în Germania sau madártej, în maghiară.

Chiar dacă nu este desert autentic românesc, așa cum greșit cred mulți, laptele de pasăre rămâne o rețetă cu care nu poți da greș și vei primi multe compliemnte chiar ș ide la cei mai simandicoși oaspeți.

castron cu lapte de pasăre

Lapte de pasăre, ca la bunica: Ingredientele gustului din copilărie

Pentru 6 porții de lapte de pasăre aveți nevoie, pentru crema de vanilie, de 1 l lapte, 8 gălbenușuri, 200 g de zahăr tos sau 250 g dacă nu se pune zahăr în bulgării de spumă, sare, 3-4 plicuri de zahăr vanilat. Pentru bulgării de spumă vă trebuie 8 albușuri, sare, 50g zahăr tos și 1 plic de zahăr vanilat. Pentru decor, bunica folosea puțină ciocolată rasă.

La început, bunica separa ouăle și punea albușurile și gălbenușurile în castroane separate. Pe urmă, turna zahărul vanilat în lapte și îl punea la fiert.

vas cu lapte de pasăre

Albușurile le bătea bine cu un praf de sare, 50 g zahăr tos și un plic de zahar vanilat, până ieșea o spumă tare.

Cu o lingură mare, bunica lua bulgări de albuș pe care îi punea în laptele fierbinte.

După ce se cuagulau la suprafață, bunica întorcea bulgării ușor cu o paletă ca să se opărească și pe cealaltă. La final, îi soctea și îi lăsa la scurs într-o tavă.

castron cu lapte de pasăre

Cum se pregătește crema de vanilie

Separat, freca gălbenușurile cu zahărul tos. Din laptele în care au fiert bulgării de albuș punea un polonic la gălbenușurile frecate cu zahăr, având grijă să amestece în continuu. Pe urmă, amesteca tot și punea oala la fiert la foc mic. Bunica avea grijă să mestece în continuu preț de câteva minute, până era aproape să dea în clocot.

După ce oprea focul, strecura sosul cât era cald printr-o sită lu pe urmă îl lăsa la răcit.

De obicei, bunica servea laptele de pasăre în castroane mari. Mai întâi turna sosul de vanilie iar deasupra punea cu grijă bulgărașii de spumă.

La final, bunica obișnuia să radă puțină ciocolată amăruie. Un mare secret al bunicii pentru un gust desăvârșit era acelă că lăsa laptele de pasăre câteva ore la rece, în frigider.

Alte deserturi senzaționale care la bunica aveau un gust extraordinar erau nucile umplute sau brânzoaicele. În plus, bunica știa să facă și un gem de căpșuni extraordinar, dar și niște sarmale de lingeai pe degete.

vas cu lapte de pasăre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`