Prima pagină » Sanatate » Lapte de măgăriță – beneficii. Care sunt avantajele consumului acestuia?

Lapte de măgăriță – beneficii. Care sunt avantajele consumului acestuia?

21 mart. 2023, 14:00,
în Sanatate

Consumul de lapte de măgăriță are multe beneficii. Recent, acest produs a redevenit popular, mai ales în unele părți ale Europei, atrăgând atât gurmanzii aventuroși care vor să încerce alimente și băuturi noi, cât și pe cei care caută să consume produse naturale cu beneficii pentru sănătate.

Laptele de măgăriță este foarte asemănător cu laptele matern și cu laptele de vacă în ceea ce privește valoarea nutritivă. Acesta conține vitamine și minerale împreună cu proteine. Are mai puține grăsimi și, prin urmare, mai puține calorii, și are mai multă vitamina D decât alte tipuri de lapte. Majoritatea caloriilor din laptele de măgăriță provin din carbohidrați sub formă de lactoză. Cea mai mare parte a proteinelor din lapte provine din cazeină și zer. Cazeina este proteina la care reacționează majoritatea persoanelor cu alergie la laptele de vacă. Laptele de măgăriță este asemănător cu laptele matern uman prin faptul că are mai puțină cazeină și mai mult zer. Proteina de zer din laptele de măgăriță este cunoscută pentru proprietățile sale antimicrobiene. Aceasta conține compuși care pot împiedica dezvoltarea virușilor și a bacteriilor.

Lapte de măgăriță – beneficii. Un produs perfect pentru persoanele alergice

Fanii laptelui de măgăriță îl beau adesea datorită beneficiilor sale pentru sănătate, care depășesc valoarea sa nutritivă. În special, acesta a atras multă atenție ca aliment fără alergeni și care stimulează sistemul imunitar. În comparație cu proteinele din laptele de vacă, care are de aproximativ cinci ori mai multă cazeină decât zer, proteinele din laptele de măgăriță au cantități aproximativ egale de cazeină și zer.

Având în vedere conținutul mult mai scăzut de cazeină, multe persoane cu alergie la proteinele din laptele de vacă pot tolera laptele de măgăriță, deoarece consideră că laptele de măgăriță nu provoacă o reacție alergică. Acest lucru poate fi un avantaj pentru cei alergici la laptele de vacă, dar aceștia pot beneficia de proteinele și de alte substanțe nutritive conținute în lapte.

Un studiu italian efectuat pe 81 de copii cu alergie la laptele de vacă a constatat că toți aceștia au putut bea lapte de măgăriță fără nicio reacție adversă. Înlocuirea laptelui de măgăriță a permis creșterea regulată în greutate și în înălțime.

Produsul care contribuie la îmbunătățirea fluxului sanguin. Laptele care întărește oasele

Cu toate acestea, dacă aveți o alergie cunoscută, consultați-vă medicul înainte de a încerca laptele de măgăriță. Deși laptele de măgăriță conține mai puțină cazeină decât laptele de vacă, chiar și cantități mici de cazeină pot provoca anafilaxie la unele persoane. O altă componentă importantă a laptelui de măgăriță este lactoza. Aceasta ajută organismul dumneavoastră să absoarbă calciul, care este important pentru oase puternice.

Alți compuși din lapte pot susține un sistem imunitar mai sănătos. Un studiu de laborator a arătat că laptele de măgăriță poate ajuta la eliberarea de citokine, care sunt proteine care stimulează sistemul imunitar. Același studiu a arătat că laptele de măgăriță determină, de asemenea, celulele să producă oxid nitric, un compus care ajută la dilatarea vaselor de sânge. Oxidul de azot poate îmbunătăți fluxul sanguin către vasele de sânge, ceea ce, la rândul său, reduce tensiunea arterială

Astfel, laptele de măgăriță are multe beneficii și poate fi un substitut adecvat pentru persoanele alergice la proteinele din laptele de vacă, deși conține cazeină și lactoză. Acesta poate oferi și alte beneficii, inclusiv susținerea unui sistem imunitar mai sănătos și scăderea tensiunii arteriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *