Toti putem experimenta la un moment dat lapsuri de memorie. Avem momente cand un nume sau un titlu de carte/film sta chiar pe varful limbii, dar acele evenimente sunt diferite de lapsurile care pot fi un semnal de avertizare pentru dementa. Cum puteti face diferenta si cand aveti motive serioase de ingrijorare, descoperiti in randurile de mai jos.
Nu va puteti gasi cheile. Ati uitat numele celui mai nou vecin – din nou. Si, unde exact ai parcat masina, la mall? O peridere de memorie ocazionala este normala, spune dr. Sevil Yasar, medic geriatru la Johns Hopkins. Dar pe masura ce imbatranesti, aceste lapsuri de memorie te fac sa te intrebi daca te indrepti spre dementa. Daca te confrunti cu o pierdere a memoriei si a abilitatilor de gandire suficient de grave pentru a interfera cu traiulindependent, adesea din cauza bolii Alzheimer sau a altor modificari ale creierului.
Stresul, o zi extrem de aglomerata, somnul insuficient si chiar unele medicamente pot interfera cu crearea si reamintirea amintirilor, spune dr. Yasar. „Si cu totii avem momente cand un nume sau un titlu al unui film se afla chiar pe varful limbii, dar acele evenimente sunt diferite de tipurile de lapsuri de memorie care pot fi semne de avertizare pentru dementa”.
Lapsuri de memorie: cand sunt semn de dementa
De cele mai multe ori, atunci cand ne confruntam cu lapsuri de memorie nu ar trebui sa ne ingrijoram. Si totusi, cum puteti face diferenta intre simple pierderi alunecari si ceva care poate fi mai grav? Lucrul important pe care trebuie sa il cautati este schimbarea persistenta a capacitatii de a gandi si de a functiona. Mai jos aveti cateva indicii.
Pierdeti lucrurile si nu va puteti da seama unde sunt? Cu totii ne ratacim uneori lucrurile. Si da, intr-o dimineata aglomerata, putem chiar sa punem cutia cu fulgi de cereale in frigider daca ne miscam prea repede. Este normal sa punem lucrurile intr-un loc nepotrivit si este normal sa surprindem greseala.
Motive de ingrijorare: Sa nu poti sa-ti dai seama unde ar putea fi obiectele pierdute. Sa pui lucrurile in locuri din ce in ce mai neobisnuite. Si sa incepi sa banuiesti – fara dovezi – ca oamenii ti-au furat bunurile disparute.
Te pierzi in locuri cunoscute?
Ratacirea drumului in timp ce conduceti, mergeti sau luati transportul public intr-un loc nou este normala. Poate calatoria sau gandurile te-au absorbit intr-atat incat trebuie sa te reorientezi ca sa iti dai seama exact unde te afli.
Motive de ingrijorare: „Conduceti sau mergeti mult timp fara sa va dati seama ca v-ati ratacit sau ati uitat complet unde va aflati. A nu cere ajutor in aceasta situatie ar putea fi un semn al dementei”, spune Yasar. De asemenea, este posibil sa uitati cum ati ajuns intr-o locatie noua, sa va dezorientati usor in locuri cunoscute sau sa pierdeti capacitatea de a citi o harta sau de a urmari repere si semne de trafic.
Pierdeti evidenta timpului, a datei sau a anotimpului?
Din cand in cand, mai uitam ce zi a saptamanii este, dar de obicei ne amintim sau ne dam seama rapid. Mai tulburator: sa nu stii ce zi este, ora zilei sau cat timp trece – si sa nu realizezi ca ai uitat. In plus, nu poti sa-ti amintesti de intalniri sau chiar le sari desi le-ai notat in agenda sau ai primit numeroase memento-uri. Acestea pot fi semne ale dementei, potrivit expertilor de la Johns Hopkins.
Lapsuri de memorie in timpul conversatiilor?
Cu totii trebuie sa cautam din cand in cand cuvantul potrivit. „Si este normal ca acest lucru sa se intample mai des pe masura ce imbatranim”, remarca Yasar. Nu este insa normal sa-ti fie foarte greu sa-ti amintesti cuvintele, sa numesti lucruri si oameni prin cuvinte sau nume gresite. Si retragerea sociala ca urmare a acestor lapsuri in memorie.
Avand din ce in ce mai multe probleme in urmarirea, alaturarea sau continuarea unei conversatii (este posibil sa incetati sa vorbiti la jumatatea frazei si sa nu stiti ce aveti de gand sa spuneti in continuare) poate fi, de asemenea, un semnal de avertizare pentru riscul de dementa.
Lapsurile de memorie iti afecteaza viata de zi cu zi?
Sa uiti cum il cheama pe cainele vecinului nu e neobisnuit. Sa nu mai puteti face activitati cotidiene asa cum obisnuiati si acum sa aveti nevoie de ajutor, asta ar trebui sa va ingrijoreze. „Daca ai pierdut evidenta locului in care se duc banii gospodariei, facturile nu au fost platite si, prin urmare, ai ramas fara electricitate sau telefon, asta trebuie sa te puna serios pe ganduri.
Si una dintre cele mai mari preocupari, din punctul de vedere al medicului, este problema gestionarii
medicamentelor. Ca de exemplu, uiti sa iti iei medicamentele sau le iei in mod incorect. Daca dumneavoastra sau persoana iubita aveti astfel de probleme, este timpul sa va adresati medicului dumneavoastra.