Prima pagină » Eveniment-Social » Lansarea volumului „Mitropolitul Iosif Naniescu 1875-1902”, la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Lansarea volumului

Lansarea volumului „Mitropolitul Iosif Naniescu 1875-1902”, la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

06 mart. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este programată joi, 11 martie 2021, ora 11:00, în Sala Sinaxar de la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Iași, lansarea volumului „Mitropolitul Iosif Naniescu 1875-1902”, de Vasile-Lucian V. Goldan, recent publicat în Colecția „Historica”

Editura Universități „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași invită publicul joi, 11 martie 2021, ora 11:00, în Sala Sinaxar de la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Iași, pentru lansarea volumului „Mitropolitul Iosif Naniescu 1875-1902”, de Vasile-Lucian V. Goldan, recent publicat în Colecția „Historica”. Alături de autor, invitații care vor vorbi la acest eveniment sunt: prof. univ. dr. pr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, cercetător științific dr. gr. I Andi Mihalache, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași și prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Parteneri instituționali: Universitatea „Cuza” din Iași (Editura UAIC, Facultatea de Istorie, Facultatea de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae») și Mitropolia Moldovei și Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor.

Volumul lui Vasile-Lucian V. Goldan reprezintă o expunere sistematică și obiectivă a personalității mitropolitului Iosif Naniescu

Volumul lui Vasile-Lucian V. Goldan reprezintă o expunere sistematică și obiectivă a personalității mitropolitului Iosif Naniescu, a contribuției sale la revigorarea culturii și a vieții bisericești în Țara Românească și, mai ales, în Moldova. Obiectivul cărții îl constituie suplinirea unei cercetări istorice veritabile cu privire la viața și activitatea mitropolitului moldovean în cadrul Mitropoliei Moldovei și Sucevei, analizând activitatea sa ce s-a desfășurat pe mai multe planuri: pastoral, cultural, administrativ și, nu în ultimul rând, politic.

Vasile-Lucian V. Goldan (n. 1988, Iași) este licențiat în Teologie ortodoxă (2012), Drept (2013) și Istorie (2015) și a urmat cursurile de master ale Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași. În anul 2017, a susținut teza de doctorat „Profil și specific misionar pan-ortodox în secolul al XVIII-lea”, obținând titlul de doctor în Teologie ortodoxă. În anul 2018, susține teza de doctorat „Mitropolitul Iosif Naniescu 1818-1902” și primește titlul de doctor în Istorie, în cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În perioada studiilor doctorale, a susținut mai multe conferințe naționale și internaționale (Heiligenkreuz, Viena, Osijek, Seul, Sankt Augustin, Bonn). În prezent, este cercetător postdoctoral al Facultății de Istorie din Iași.

Timp de 27 de ani, venerabilul mitropolit Iosif Naniescu păstorește cu o rară blândețe și înțelepciune Mitropolia Moldovei

Iosif Naniescu s-a născut la în data 15 iulie 1818, în satul Răzălăi din apropiere de Bălți. Părinții săi au fost Teodosia și preotul Anania (Nane) Mihalache. Iosif Naniescu a rămas orfan de tată de la vârsta de doi ani. În 1831, unchiul său, ierodiaconul Teofilact, l-a adus la Mănăstirea „Sfântul Spiridon” din Iași ca să învețe carte. La 23 ianuarie 1835 a fost călugărit sub numele de Iosif. În 1863 era egumen la Mănăstirea Sărindar din București. În anii 1864-1870, arhimandritul Iosif Naniescu a fost profesor de religie la gimnaziul „Gheorghe Lazăr” și la liceul „Matei Basarab” din București.

În anii 1870-1871 a fost director la Seminarul Central. La 23 aprilie 1872, arhimandritul Iosif Naniescu a fost hirotonit arhiereu, iar în ianuarie 1873 a fost numit episcop de Argeș. La 10 iunie 1875 a fost ales mitropolit al Moldovei, iar la 6 iulie 1875 a fost instalat la Iași. Timp de 27 de ani, venerabilul mitropolit Iosif Naniescu păstorește cu o rară blândețe și înțelepciune Mitropolia Moldovei.

Aici a depus cea mai bogată activitate duhovnicească, teologică, pastorală și socială din toată viața sa, rămânând pentru urmași un exemplu viu și greu de imitat. La 26 ianuarie 1902, mitropolitul Iosif Naniescu „cel sfânt și milostiv” părăsește pe fiii săi duhovnicești și se strămută la cereștile lăcașuri, pentru a sta în fața marelui Arhiereu Iisus Hristos. Mormântul său se află în partea de Sud a catedralei mitropolitane terminate de el. Iosif Naniescu a fost proslăvit ca sfânt de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 5 octombrie 2017, cu numele Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei. Proclamarea canonizării lui a avut loc la 25 martie 2018, în Catedrala Mitropolitană din Iași. Prăznuirea sa anuală se face pe 26 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024