Prima pagină » International » Lansarea spre Lună a mega-rachetei SLS, amânată din nou

Lansarea spre Lună a mega-rachetei SLS, amânată din nou

09 nov. 2022, 12:56, 1 ,
în International

Lansarea rachetei SLS, amânată din nou. Ieri, 8 noiembrie 2022, NASA a anunţat că amână lansarea spre Lună a mega-rachetei sale SLS, în cadrul misiunii Artemis 1, pentru cel mai devreme 16 noiembrie. Sistemul SLS a fost scos pe rampa de lansare în martie 2022.

Racheta trebuia să decoleze pe 14 noiembrie, însă din cauza furtunii Nicole care ar putea lovi statul Florida la mijlocul săptămânii, procesul a fost amânat. NASA a spus că doreşte să le permită angajaţilor să răspundă „nevoilor familiilor lor” în faţa furtunii, care ar putea deveni un uragan.

Lansarea mega – rachetei SLS, amânată din nou

Agenţia spaţială americană a subliniat că după ce va trece furtuna, NASA va avea nevoie de „suficient timp logistic” pentru a readuce rachetă la cofiguratia de lansare.

Potrivit unui comunicat, procesul de lansare a rachetei ar putea fi pe 16 noiembrie, la ora locală 01:04 (06:04 GMT), însă nouă dată este condiţionată de „condiţiile de siguranţă pentru revenirea angajaţilor la locul de muncă, precum şi de inspecţiile după trecerea furtunii”.

Totodată agenţia spaţială americană a stabilit ca 19 noiembrie ar putea fi data de rezervă. Potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA, Furtuna Nicole se afla acum deasupra Oceanului Atlantic, şi s-ar putea transforma în uragan lângă Bahamas, înainte de a ajunge în Florida miercuri noapte sau joi dimineaţa.

O avertizare a fost emisă pe coasta în zona Centrlui Spaţial Kennedy, acolo unde racheta se află pe rampa de lansare. În dezvoltare de peste zece ani, racheta SLS nu a zburat niciodată în spaţiu.

Sistemul SLS, scos în premieră din hangar

În martie 2022, Administrația Națională Aeronautică și Spațială a luat o decizie în premieră. Agenţia spaţială americană a scos cea mai puternică rachetă NASA pe rampa de lansare.

Racheta SLS care este considerată cea mai puternică armă a NASA. Aceasta are 100 de metri înălțime şi a ajuns pe rampa de lansare din Kennedy Space Center, Florida. Acolo se vor efectua primele teste statice.

Vă readucem aminte că în august 2022, Administrația Națională Aeronautică și Spațială a anunţat că lansarea rachetei SLS a fost amânată din cauza unei scurgeri la motor care nu a putut fi remediata în timp util. Racheta trebuia să efectueze fără echipaj un zbor de testare, timp de şase săptămâni.

„Problema care a apărut a fost o defecțiune la motor care nu a putut fi remediată, însă racheta este momentan într-o configurație stabilă. Inginerii lucrează acum la un plan de a continua să strângă date despre motorul respectiv și despre defecțiunea nerezolvată”, a spus atunci un purtator de cuvânt al NASA.

Programul a fost criticat din cauza faptului că are foarte mulți ani de întârziere, iar costurile sunt extrem de mari. Conform unor specialişti, estimările pentru cinci ani a bugetului necesar din programul Artemis se ridica la 53 miliarde dolari.

Racheta Space Launch System (SLS), înaltă cât o clădire cu 32 de etaje și cu două trepte, și capsula Orion pentru echipaj urmează să decoleze de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida. Rămâne de văzut care va fi ziua de decolare a acestei rachete.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *