Prima pagină » Eveniment-Social » Lansarea Proiectului „ZETgeneration – Zâmbet, Empatie, Terapie”, dedicat copiilor cu vârsta între 10 și 15 ani

Lansarea Proiectului „ZETgeneration – Zâmbet, Empatie, Terapie”, dedicat copiilor cu vârsta între 10 și 15 ani

01 feb. 2023, 02:00,
Elena DÎNCEANU în Eveniment-Social

A fost lansat Proiectul „ZETgeneration- Zâmbet, Empatie, Terapie”, la Ateneul Iași. Proiectul își propune un set de acțiuni integrate, care se vor implementa atât în România, la Iași, cât și în Norvegia, la Oslo. Proiectul a fost implementat în cadrul programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile Spațiului Economic European (SEE) 2014-2021.

Proiectul „ZETgeneration- Zâmbet, Empatie, Terapie“ își propune facilitarea accesului la cultură și dezvoltarea capacității de autocunoaștere și de stabilire a unei relații sănătoase cu sine și cu ceilalți, a copiilor cu vârsta între 10-15 ani.

Ideea proiectului a pornit de la artiștii Ateneului Național din Iași și a fost îmbrățișată cu drag și de către managerul Ateneului, Andrei Apreotesei. Proiectul se adresează atât copiilor, cât și părinților acestora, cadrelor didactice, membrilor comunităților locale și publicului larg, dar și participanților la arta „manifest”, produsă prin proiect.

Proiectul „ZETgeneration – Zâmbet, Empatie, Terapie“, o formă de conștientizare a depresiei

Cezara Fantu

„ZETgeneration” este un proiect care a fost implementat pentru a veni în sprijinul copiilor cu tulburări de comportament, cu acțiune în două țări: România și Norvegia

Poveștile copiilor care suferă de depresie sunt mereu diferite. În funcție de temperamentul acestora, depresia se „comportă” la fiecare dintre ei altfel. Niciodată depresia nu va avea același efect la fiecare copil și nici nu va avea aceeași conștientizare.

„Cea mai frumoasă întâlnire și cea mai puternică lecție dintre toate întâlnirile a fost cu un băiețel care are nanism. Este un băiețel de 13 ani care este pasionat de pescuit. Iubește să  pescuiască, și îmi spunea că «poate ar trebui să vă apucați și dumneavoastră de pescuit pentru că o să învățați să aveți mai multă răbdare, să vă concentrați mai mult și să gestionați altfel situațiile din viața dumneavoastră, pentru că pescuitul vă învață multe» și a fost puternic, venind din partea unu copil”, a declarat Cezara Fantu, actor și coordonator cultural în proiectul „ZETgeneration- Zâmbet, Empatie, Terapie”.

Toți acești copiii, care și-au dobândit conștientizarea depresiei, și care cu ajutorul terapiei au reușit să-și depășească tulburările, cândva au fost victimele bullying-ului sau victimele multor lucruri, dar au alte perspective pozitive și au o acceptare de sine care se întâlnește rar la alți copii.

Terapia prin artă îi poate ajuta prin identificare, le poate da un exemplu prin care ei se pot elibera, de aceea prin acest proiect se vor realiza 4 producții de artă contemporană: un mediu metraj, un spectacol PsychicFormance, un serviciu numit „ateliere de terapie prin artă“, iar în cele două țări partenere se vor realiza două instalații de artă.

Doi parteneri, un singur scop: Proiectul, implementat la nivel internațional

Coordonatorul Dac Music Performance pe video call

ZETgeneration își propune un set de acțiuni integrate, care se vor implementa atât în România (Iași), cât și în Norvegia (Oslo)

„ZETgeneration” este un proiect care a fost implementat pentru a veni în sprijinul copiilor cu tulburări de comportament, cu acțiune în două țări: România și Norvegia. Perioada proiectului este de 18 luni, având în coordonarea sa doi colaboratori puternici, Ateneul Național din Iași și Dac Music Performance. Acesta a luat naștere prin programul RO-CULTURA. Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului. Acesta are ca obiectiv consolidarea dezvoltării economice și sociale, prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Proiectul va fi susținut prin granturile Spațiului Economic European(SEE) 2014-2021 ce reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului  Norvegiei.

„Spectacolul PsychicFormance va avea 10 reprezentanți pe scena Ateneului ieșean. Instalația din România va fi expusă timp de 12 luni la Ateneul Național din Iași, iar mai apoi în mai multe spații publice din țară, Iar în Norvegia va fi expusă în 3 spații diferite.

Proiectul contribuie la dezvoltarea apetitului publicului din România și Norvegia către diverse forme de artă, exploatând în același timp potențialul terapeutic al acestora. Scopul este cel de a îmbunătăți calitatea vieții socio-emoționale a minim 1350 de copii din Iași și Oslo, Norvegia. Dac Music Performance, partenerul nostru din Norvegia, va realiza și el un directorat pentru toate cele 4 producții. Totodată, va organiza și un schimb de experiență cu noi, partenerii din România, ce va cuprinde un set de activități: vizionarea instalației din Norvegia, difuzarea mediu metrajului și a spectacolului realizat în România”, a menționat Cezara Fantu în cadrul unei conferințe de presă de la Ateneul Național din Iași, în legătură cu Proiectul „ZETgeneration – Zâmbet, Empatie, Terapie“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`