Prima pagină » Actualitate » Lansarea misiunii Artemis 1 către Lună, din nou amânată
Lansarea misiunii Artemis 1 către Lună, din nou amânată

Lansarea misiunii Artemis 1 către Lună, din nou amânată

03 sept. 2022, 19:20,
BZI.ro, în Actualitate

Lansarea misiunii Artemis 1 a fost anulată, sâmbătă, pentru a doua oară.

Programată inițial pentru ora 21:17 (după fusul orar al României), lansarea nu va avea loc din cauza dificultăților întâmpinate în faza de umplere a rezervoarelor, relatează presa franceză, care îl citează în acest sens pe directorul general al ESA, Agenția Spațială Europeană.

Varianta anulării lansării fusese evocată anterior, ca posibilitate, de CNN, tot ca urmare a problemelor la umplerea rezervoarelor lansatorului SLS.

Este a doua anulare a lansării misiunii din cauze tehnice, după cea de luni.

Sâmbătă, specialiștii NASA au descoperit o scurgere de hidrogen lichid și și-au petrecut cea mai mare parte a dimineții încercând să o rezolve, însă fără succes.

Hidrogenul lichid este parte a amestecului care generează, prin ardere, imensa forță de tracțiune necesară zborului în Cosmos a ansamblului format din propulsorul SLS și din capsula Orion.

Scurgerea de sâmbătă a împiedicat echipa tehnică să umple rezervorul de hidrogen lichid, în ciuda diferitelor proceduri de depanare, menționează CNN.

Ce s-a întâmplat luni, la prima tentativă de lansare

Programată luni după-amiază, prima tentativă a fost anulată după un cumul de probleme tehnice.

De atunci și până sâmbătă, testele au indicat că tehnicienii au reușit să repare o conductă de combustibil care prezenta scurgeri, potrivit celor declarate de Jeremy Parsons, un director adjunct de program al centrului spațial.

Alte două probleme care au contribuit, luni, la anularea lansării – un senzor de temperatură defect al motorului și unele fisuri în spuma protectoare – au fost rezolvate, spre satisfacția NASA, a indicat Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis.

Însă asta nu a împiedicat apariția noilor probleme, sâmbătă.

Misiunea Artemis 1 are ca scop propulsarea, cu ajutorul rachetei Space Launch System, a capsulei Orion, fără echipaj uman, în jurul Lunii, pentru a verifica dacă propulsorul şi capsula aferentă sunt sigure, în vederea unor zboruri viitoare cu echipaje de astronauți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *