Joi, 24 noiembrie 2022, la Palatul Braunstein, Str. Cuza Vodă, nr. 2, a avut loc conferința și lansarea de carte „Mircea Eliade: Definito Sacri”, autor fiind Wilhelm Dancă. Cartea filozofului oferă o imagine despre căutarea propriului sens al vieții și despre concepția lui Mircea Eliade asupra religiei
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului socio-cultural și educațional Rezistență Pluridisciplinară Familie, Artă, Educație și coordonat de Vasilică Bălăiță și Mirela Ștefănescu.
În dialog au fost Wilhelm Dancă cu George Bondor. Wilhelm Dancă este preot romano-catolic și profesor universitar la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității din București. Autorul spune că a scris cartea pentru publicul larg și este rezultatul unei teze de doctorat, astfel încât și omul neinițiat în istoria religiilor să o poată citi.
Lansarea de carte „Mircea Eliade: Definitio Sacri”
Cartea este importantă astăzi pentru că fiecare dintre oameni se află în căutarea sensului propriei sale vieți, iar această lucrare dă un răspuns dacă cineva nu știe care este sensul vieții sau cel puțin, cum se caută acesta. Este important pentru oameni să știe care este sensul vieții lor, mai ales astăzi când sunt destul de departe de a-l avea sau de a-l găsi.
Cartea filozofului Wilhelm Dancă oferă, printre altele, și o imagine a concepției lui Mircea Eliade despre această problemă controversată, despre acest domeniu nou al științei și anume, logica religiei, care încă nu s-a definitivat, care este încă în discuție. Este o carte despre Eliade și, mai ales, ceea ce este important în această teză de doctorat carte este midul în care se valorifică și opera.
„Insist asupra rolului interpretării faptelor religioase, care la Mircea Eliade întotdeauna se termină printr-o experiență religioasă. Deci, nu rămânem doar la un nivel abstract teoretic sau cultural, ci trecem și la un nivel practic, iar lucrul acesta se vede din carte”, spune autorul cărții.
Wilhelm Dancă susține că această carte este adresată unui public larg, nu doar unei anumite categorii de cititori.
O carte despre experiență și rațiune
Lect. univ. dr. Vasilica Bălăiță a fost moderatoarea evenimentului și a menționat că lansarea aceasta de carte este primită cu multă deschidere, cu bucurie și cu interes deoarece Wilhelm Dancă, preot și profesor fiind, a venit să lanseze o carte pe subiectul operei lui Mircea Eliade.
„Este o carte care face un balans interesant între experiență, între sacrul trăit și rațiune. Filosoful va face o scanare a cărții prin prisma unui limbaj de specialitate, iar aceasta întâlnire este găzduită de Facultatea de Teatru. Universitatea Națională este un eveniment creat cu ajutorul Facultății de Teatru și în audiență vom întâlni: designeri, pictori și artiști din toate cele trei domenii ale Universității”, declară prof. univ. Vasilica Bălăiță.
În conferință s-a vorbit despre rațiune și Dumnezeu, despre sacru și profan, despre timp și atemporalitate.
Aceasta este o carte de actualitate mai ales în contextul actual. La lansarea de carte „Mircea Eliade: Definitio Sacri”, filosoful spune că este a doua ediție a acestei cărți care la prima apariție a stârnit lumea filosofilor pentru că a fost prima carte cu adevărat importantă despre gândirea lui Mircea Eliade.