Prima pagină » Eveniment-Social » Lansare editorială de colecție, la Iași! În prim-plan este una dintre cele mai valoroase și cunoscute povești muzicale din România – GALERIE FOTO, VIDEO, UPDATE

Lansare editorială de colecție, la Iași! În prim-plan este una dintre cele mai valoroase și cunoscute povești muzicale din România – GALERIE FOTO, VIDEO, UPDATE

13 oct. 2022, 02:00, 2 ,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

O nouă lansare editorială de colecție, la Iași! Astfel, totul va avea în prim-plan una dintre cele mai valoroase și cunoscute povești muzicale din România. Sâmbătă, 15 octombrie 2022, începând cu ora 11:00, în cadrul ediției din acest an a Sărbătorilor Iașului, la Biblioteca Centrala Universitară, respectiv în Aula instituției, este programată o lansare a volumului intitulat „Cvartetul Voces. Destinul Excelenței”, ce poartă semnătura universitarului și virtuozului Dan Prelipcean

UPDATE: Lansare de carte unicat, la Iași! Cartea „Cvartetul Voces. Destinul Excelenței” este dedicată mamei celor doi Prelipcieni care sunt originari din Bucovina.

Lansare editorială de colecție, la Iași! În prim-plan este una dintre cele mai valoroase și cunoscute povești muzicale din România. Sâmbătă, 15 octombrie 2022, începând cu ora 11:00, în cadrul ediției din acest an a Sărbătorilor Iașului, la Biblioteca Centrala Universitară (BCU), respectiv în Aula instituției, este programată o lansare a volumului intitulat „Cvartetul Voces. Destinul Excelenței”, ce poartă semnătura universitarului și virtuozului Dan Prelipcean (membru fondator al Voces, alături de fratele acestuia, prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, manager Filarmonica de Stat „Moldova” Iași).

Volumul a fost premiat la Secțiunea „Cartea Anului”. Lansarea este dedicată sărbătoririi a 80 ani de la înființarea Filarmonicii din Iași. De reamintit că, în luna aprilie, a fost lansată cartea „VOCES sau Triumful Cvartetului”, scrisă de profesorul Mihail Cozmei în 1993, la sărbătorirea a 20 de ani de activitate a Cvartetului, revăzută și republicată prin grija violoncelistului cvartetului, prof. univ. dr. Dan Prelipcean.

Lansare editorială de colecție, la Iași! În prim-plan este una dintre cele mai valoroase și cunoscute povești muzicale din România

Municipiul Iași își propune să lanseze, sub egida Editurii Junimea, cartea „Cvartetul Voces. Destinul Excelenței” de Dan Prelipcean, violoncelist și membru fondator al Cvartetului de coarde Voces, unul dintre cele mai valoroase și prestigioase. Cvartetul Voces și-a propus și a reușit să formeze gustul pentru artă și pentru repertoriul Cvartetului de coarde, a „școlit” grupuri de tineri în tară și în centre culturale europene.

Cele aproape cinci decenii de muncă și creație, cum rezultă din paginile scrise de violoncelistul Dan Prelipcean, sunt o emoționantă rememorare din interiorul minunatului organism muzical numit Voces, a etapelor unei lupte și a unei vieți – cu satisfacțiile, nedreptățile și chiar cu dramele ei – dar încununate cu împlinirea unui nobil vis: slujirea muzicii, a minunatei muzici dedicate Cvartetului de coarde și dăruirea ei tuturor iubitorilor de muzică.

Voces este considerat a fi cel mai valoros ansamblu românesc şi printre primele cinci formaţii de acest gen din lume

Fondat în anul 1973, Cvartetul Voces este considerat a fi cel mai valoros ansamblu românesc şi printre primele cinci formaţii de acest gen din lume. Acesta a avut următoarea componență inițială: Bujor Prelipcean – vioara I, Adrian Anania – vioara II, Gheorghe Haag la violă, Dan Prelipcean la violoncel. În 1975, a fost cooptat la vioară II și Anton Diaconu, iar în 1983, la violă, Constantin Stanciu. Din 1980, acesta a fost desemnat Cvartet de Stat al României. Este considerat cel mai important ansamblu românesc de Cvartet. Este menționat în dicționarele internaționale de specialitate și invitat la festivaluri din mari centre muzicale ca Bayreuth, Salzburg, Sienna și Toronto. Membrii săi susțin și o importantă activitate didactică în cadrul Universității de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași, fiind și profesori de onoare ai Academiei de Muzică din Cluj. În prezent, Cvartetul Voces se află sub comanda dirijorului Bujor Prelipcean.

Așadar, la Iași are loc o lansare editorială de colecție.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *