O nouă apariție editorială inedită, anunțată de Parohia Bisericii „Toma Cozma” din Iași! Creația este semnată de Sergiu Ciocârlan, care a dedicat cartea copiilor din România care au fost abandonați prin orfelinate, canale, pe străzi, prin gunoaie
Aparție editorială inedită, anunțată de Parohia Bisericii „Toma Cozma” din Iași! Lansarea de carte este tulburătoare, cu inspirație din munca unui ieșean ajuns în Statele Unite ale Americii (SUA), anume fostul medic și actualul regizor Andrei Negoiță. Creația este semnată de Sergiu Ciocârlan, care a dedicat cartea copiilor din România care au fost abandonați prin orfelinate, canale, pe străzi, prin gunoaie. Totul este complementar proiectului dedicat filmului „Scrum”. Volumul a apărut la Editura Egumenița. Fiind o carte despre copiii abandonați ai României, „Scrum” reprezintă un proiect inedit care poate schimba vieți. Se poate „trezi România” prin această carte misionară si prin realizarea unui film la magnitudinea la care cartea deja obligă.
„Cartea are forța să exprime trăirile celor abandonați”
Sergiu Ciocârlan a dedicat cartea copiilor din România care au fost abandonați prin orfelinate, canale, pe străzi, prin gunoaie, declarând:
„Am scris o carte pe care acum o trimit să facă misiune în întreaga lume. Nu-i va fi ușor, fiindcă lumea este marcată de abandon și se află într-o criză profundă. Dar cartea are forța să exprime trăirile celor abandonați. Va fi o surpriză să ne regăsim cu toți în ea, mai puțin sau mai mult. Noi suntem cei abandonați și tot noi suntem cei ce abandonăm. În fond, miza cărții este să ne cunoaștem pe noi înșine, fără măștile cotidiene”.
La rândul său, regizorul Andrei Negoiță arată că volumul scris de Sergiu Ciocârlan este o poveste de Hollywood:
„Astfel de povești sunt peste tot în România. Numai că nu sunt descoperite, nu sunt văzute de nimeni, fiindcă trăim în ele, ne amestecăm vrând-nevrând cu scenariul lor, care e scenariul vieții noastre abătute, agonizante, cenușii. E, în primul rând, povestea supraviețuirii noastre ca popor, lucru pe care l-am învățat de la Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, care pe mine m-a scos de sub procedurile de deportare”.
Un lungmetraj despre oameni care au schimbat vieți
În toate acestea, trebuie apreciată implicarea deosebită a regizorului Andrei Negoiță, care vine cu un suflu nou în cinematografia modernă. El are în prim-plan filmul „Scrum” (ce completează reușit cartea cu același titlu – n.r.), un proiect ambitios, un film inspirat din fapte reale, un film pentru oameni, care nu poate fi făcut decât de către oameni, prin contribuții individuale și colective. „Scrum”nu este un film și atât. Este un lungmetraj despre oameni care au schimbat vieți și – foarte important – un film care va schimba vieți. Un film despre modele, despre lupta până la capăt. Negoiță aduce un omagiu părintelui Nicolae Tănase, mentorului său, părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa și, nu în ultimul rând, spiritului de învingător din fiecare român.