Prima pagină » Culinar » Langoși cu brânză și mărar, ca la bunica acasă!

Langoși cu brânză și mărar, ca la bunica acasă!

02 apr. 2024, 14:43,
în Culinar

Langoșii cu brânză și mărar sunt un preprat cu care ne desfătau mamele și bunicile în copilărie și, inevitabil, ne duc cu gândul la momentele petrecute în jurul mesei alături de cei dragi. Iată cum să pregătiți aluatul și cum să alegeți corect umplutura pentru a obține cei mai delicioși langoși.

Langoși cu brânză și mărar

În primul rând, este important să ținem cont că aluatul trebuie să aibă o consistență moale. Un aluat bine hidratat este, de fapt, cheia secretă pentru a obține un langoș excelent.

Alegerea brânzei este crucială. Este indicat să alegem un tip de brânză care nu lasă zer și nu se topește prea ușor. Se presupune că în langoșerii se folosește telemea sfărâmată sau o combinație de telemea cu brânză de vaci. În orice caz, brânza trebuie să fie bine sigilată în aluat, altfel, inevitabil, va elibera apă în ulei, ceea ce poate duce la consecințe nedorite. Dacă nu aveți la dispoziție o brânză potrivită, puteți să preparați langoși simpli, fără umplutură.

Pentru cocă avem nevoie de 600 grame făină, 1 pliculeț de praf de copt, 1 linguriță de sare și una de zahăr, 1 lingură plină de untură și 200 ml de apă călduță. Umplutura o vom prepara din 500 grame de brânză dulce, 500 grame brânză grasă de vaci, 1 ou și un albuș extra, sare, o mână plină de mărar tocat și ulei de floarea soarelui pentru prăjit.

Mod de preparare

Aluatul pentru langosi este obținut din amestecarea făinii cu praf de copt (opțional, bicarbonat de sodiu și oțet), sare și zahăr, după care se adaugă apă călduță. Amestecul trebuie frământat bine și, dacă este încă lipicios, trebuie ajustat cu făină până când devine omogen și nu mai lasă urme pe marginea vasului în care este preparat. Este important să obții un aluat nelipicios și bine încorporat, cu care să îți placă să te joci.

În paralel, se pregătește umplutura, folosind ingredientele preferate, fie că este vorba de usturoi, brânză cu mucegai pentru umpluturile sărate, sau Nutella, vișine din compot pentru cele dulci. Există o varietate vastă de umpluturi dulci disponibile.

Pentru a putea lucra cu aluatul, este recomandat să-l menții la temperatura camerei, evitând expunerea la aer rece. Așadar, închide geamurile, îndoaie-ți mânecile și împarte aluatul în bile de dimensiuni potrivite. Apoi, fiecare bilă de aluat trebuie întinsă cu sucitorul, fără adăugarea de făină suplimentară, și apoi umplută cu ingredientele dorite. În cazul de față, folosim brânză și mărar.

Umplutura este plasată pe o jumătate din foaia de aluat, iar cealaltă jumătate se va așeza deasupra pentru a închide langoșii. Este important să sigilezi bine marginile, fie cu o furculiță, fie cu degetele, pentru a evita scurgerea umpluturii în uleiul încins.

Încinge uleiul într-o tigaie și adaugă langoșii la prăjit, câte doi odată, pentru a menține uleiul la o temperatură constantă. Întoarce-i la intervale de 3-4 minute, până când devin aurii și crocanți, asigurându-te că sunt gătiți uniform și că umplutura cu brânză s-a închegat.

Va trebui să repeți acest proces de 7-8 ori, pentru a obține aproximativ 16 langoși cu brânză și mărar. Gustul langoșilor te va duce cu gândul la momentele petrecute în bucătăria mamei mele, acolo unde erau doar bucate delicioase, iar kilogramele păreau să se adune într-o veselie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024