Prima pagină » Local » „Lagărul” din Copou. Deținuții din Penitenciarul Iași spun că sunt atacați de ploșnițe și sunt obligați să trăiască în condiții inumane
„Lagărul” din Copou. Deținuții din Penitenciarul Iași spun că sunt atacați de ploșnițe și sunt obligați să trăiască în condiții inumane

„Lagărul” din Copou. Deținuții din Penitenciarul Iași spun că sunt atacați de ploșnițe și sunt obligați să trăiască în condiții inumane

16 feb. 2024, 02:00, 15 ,
Dragos Savin în Local

Deținuții din Penitenciarul Iași se plâng de condițiile inumane în care trăiesc. Chiar dacă în anul 2016 au protestat zile la rând din cauza neregulilor din pușcărie, lucrurile nu s-au schimbat. La fel ca în 2016, deținuții spun că trăiesc în condiții grele, iar conducerea penitenciarului nu face nimic

Detalii înfiorătoare din sânul Penitenciarului Iași. Mai mulți deținuți s-au plâns familiilor de condițiile inumane în care sunt obligați să stea. Aceștia au precizat faptul că paturile sunt pline de ploșnițe, iar condițiile par a fi din „lagăr”. Este adevărat, în spatele gratiilor ajung tot felul de oameni.

De la criminali, până la hoți sau de la profesori și până la medici. Totuși, indiferent de faptele pe care deținuții le-au comis, au dreptul la condiții umane. Chiar dacă este vorba despre o închisoare și nu putem vorbi despre confort sau intimitate, ar trebui să fie asigurate minime condiții.

Deținuții din Penitenciarul Iași, umiliți de conducere?

Directorul Penitenciarului Iași, comisarul şef de poliție penitenciară Costel Dan Maloș, nu pare interesat de condiții. Reporterii BZI au solicitat un punct de vedere legat de nemulțumirile deținuților reprezentanților Penitenciarului Iași, însă aceștia nu au oferit un răspuns.

La Penitenciarul Iași, lipsa de transparență este la ea acasă. Deținuții și-au mai cerut drepturile și în anul 2016, când au pus „stăpânire” pe închisoare. Totul a început în seara zilei de 11 iulie 2016, când câteva sute de persoane au început să-și strige nemulțumirile, deoarece abuzurile din închisoare nu se mai opreau. Atunci s-a dat startul celei mai grele perioade ale Penitenciarului Iași, după ce deținuții au început să se plângă de abuzurile conducerii.

Aceleași nemulțumiri

Culmea, nemulțumirile pentru care au protestat, în anul 2016, deținuții de la Penitenciarul Iași sunt aceleași de acum. Aceștia s-au plâns de mizerie, de bătăile pe care le-au încasat de la polițiști și de gândacii din celule. Unul dintre deținuți ar fi recurs la un gest extrem atunci, după ce a fost bătut.

Cu o lamă de ras, bărbatul și-ar fi făcut mai multe răni, însă nimeni nu a suflat nicio vorbă despre asta. Mai mult decât atât, niciun incident din penitenciar nu este vreodată făcut public. Chiar dacă în spatele gratiilor există scandaluri, există deținuți bătuți, niciodată nu se vorbește despre asta. Pe această cale, persoanele care pot furniza informații despre condiții pot contacta redacția Cotidianului BZI. Cert este că deținuții din Penitenciarul Iași trăiesc în condiții inumane.

Comentarii
  • Și ce…au ajuns la pușcărie nu la pension…sau la un resort de 5 stele…și așa plătim atâția bani pentru ei…să fie puși la muncă…

  • Gabriel, poți ajunge și tu acolo, inclusiv dintr o greșeală, și atunci vei vedea și vei simți pe pielea ta tratamentele inumane și jegul din Penitenciare. Dacă au făcut ceva ei plătesc cu libertatea dar au dreptul la decenta și tratament uman !!!!!

  • Sunt la puscarie nu in tabara. Sa nu se mai planga. Data viitoare sa se gandeasca mai bine inainte de a fura , viola, omorî, sau ce o fi facut.

  • Corect, mi se pare normal să aibă niște condiții decente, să se pună un impozit pe venit de cel puțin 10-15%, bani care să meargă pentru construcția de penitenciare noi și mâncare doar de la restaurante, să nu își mai bată joc de amărâții oameni.

  • ar avea dreptul la alte conditii daca ar munci sa si le asigure. Nimeni nu le plange pe familiile victimelor, sau pe victime. tot pe puscariasi. ar trebui sa aiba conditii si mai grele pentru ca rata de recidiva sa fie zero si nu asa cum este in prezent.

  • Gunoiul social

    La munca, 10 ore pe zi!!!!Condițiile sa fie că în căminele ghetou Bularga…însă acolo trăiesc și copii a căror părinți muncesc din greu pentru o bucată de pâine!

  • Gandaci si mizeria o fac tot ei . Sa cear de la conducere materiale de dezinfectie si dezinsectie si sa puna mana sa faca si sa pastreze curatenia si astfel nu vor mai avea carcalaci. Ori ei niste loaze mizere si imputite obisnuiti ca acasa unde stau in mizerie ,unde ati vazut tigani si marlan sa faca curat ? vorba aceea ,,, cum iti asterni asa dormi” . Probabil ca nu stiu ca in puscarii nu exista femeii de serviciu.VOr numai drepturi , dar indatoriri nu ?Treceti si va faceti curat nesimtitilor !

  • Poate vor transfer in Las Vegas.

  • Care deținuți?! Acolo sunt doar ploșnițe.

  • Articolul asta va servi de minune unui fugar condamnat în lipsă și refugiat prin Italia, dând motive intemeiate instanțelor de pretutindeni, spre a refuza extrădarea.
    Condamnarea privativă de libertate se referă doar la – așa cum reiese chiar din denumire – privarea de libertate. Și nimic mai mult. Nu implica înjosiri, supuneri la rele tratamente, stigmatizări și alte idei specifice retarzilor români. Faptic, românii se afla in sec. 21. Mental, încă sunt in evul mediu.

  • Traim cum ne asternem

    Vrem o tara ca afara da numai cu ce vrem noi.nu totul ca afara.doar ce ne convine.suntem democratie cand ne convine si comunisti cand nu.neam de traista.si cu lupa n fu…d si cu pantalonii trasi.mentalitate comunista si proasta.da avem pretentii de mari oameni.

  • Uitati-va puțin la condițiile din spitale și apoi sa aveți decenta sa va plângeți de condițiile din pușcărie…3 mese pe zi, asistenta sanitară, televizor, caldurica…unii au mai mulți ani în pușcărie decât ani în libertate…unii nu au aceste chestii în libertate și nu pot trai câteva zile fără sa fure sau sa dea în cap…mai bine ați tăcea din gura…nu v-a luat nimeni de pe strada nevinovați și inocenți și v-a băgat la pușcărie…pramatiilor…cu mici excepții după liberare în scurt timp 95% dintre ei revin în pușcărie cu fapte mult mai grave…

  • Un reportaj despre victimele detinutilor si ce face statul pentru ei nu știți să faceți?? Copile violate, copii rămași fără părinți, etc…
    Un reportaj dspre bătrânii din spitale când??
    V-a platit vreun deținut ca sa scrieți această știre aigur…

  • luati vreo cativa procurori si vreo cativa judecatori si politisti si punetii in camere cu ei pe paturile alea si lasatii si fara variante de viata cand ies de acolo atat pe ei cat si pe rudele lor

  • si ganditiva bine pe cine alegeti ca sa nu gresiti , personal fiind aproximativ convins ca gresiti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *