Prima pagină » Cultural » Evenimente culturale » Lagarul de concentrare nazist de la Płaszów
Lagarul de concentrare nazist de la Płaszów

Lagarul de concentrare nazist de la Płaszów

24 mai 2015, 14:43,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:29955;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}

Lagarul de munca a fost creat in decembrie 1942, la periferia de sud a orasului Cracovia, din Polonia, pe amplasamentul a doua vechi cimitire evreiesti. Comandantul lagarului era Hauptsturmführer SS Amon Göth. La 13 si 14 martie 1943, Amon Göth, in persoana, supervizeaza lichidarea ghetoului din Cracovia si transfera locuitorii acestuia la Płaszów. Avea sub ordinele sale un personal format din barbati si femei, printre care Gertrud Heise, Luise Danz, Alice Orlowski si Anna Gerwing.

Vezi si Lagarul de exterminare Treblinka

Lagarul era mai intai un lagar de munca, care furniza mana de lucru diferitelor uzine de armament si unei cariere de piatra. Rata mortalitatii era extrem de ridicata. Numerosi detinuti, intre care femei si copii, au murit acolo de tifos, de foame sau chiar executati. Conditiile de trai s-au deteriorat iar din cauza cruzimii si sadismului de care a dat dovada comandantul, Amon Göth, care a condus lagarul intre februarie 1943 si septembrie 1944. Se estimeaza la un total de 50 000 de persoane care au trecut prin lagarul de la Płaszów, si ca au fost cel putin 9 000 de morti (numar corespunzator corpurilor gasite in gropi, apoi arse in vara lui 1944 de unitatile insarcinate sa faca sa dispara urmele uciderilor masive comise de nazisti).

Vezi si Lagarul de exterminare Kulmhof – FOTO

In ianuarie 1945, detinutii care mai erau in viata, precum si personalul au parasit lagarul intr-un mars al mortii, spre Auschwitz, iar cei care au supravietuit marsului au fost gazati, la sosire. Armata Rosie a gasit lagarul gol, la 20 ianuarie 1945.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`