Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:18524;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Lacul Tarnita este localizat la vest de orasul Cluj Napoca, intre comunele Rasca, Marisel si Gilau. A fost realizat in 1974, prin bararea raului Somesului Cald. Barajul in arc, inalt de 97 m si lat de 237 la coronament, a fost proiectat pentru a retine 74 milioane mc de apa. Construita pentru producerea energiei electrice, hidrocentrala are o putere instalata de 45 MW. Este cel mai mare dintre cele trei lacuri insirate pe acesta vale. Lungimea lui atinge 9.7 kilometri, suprafata luciului de apa 220 hectare, iar pe alocuri atinge adancimea de 70 metri.
Adancimea mare a lacului a inspirat fantezia localnicilor. Localnicii propun turistlor plimbari pe lac, iar la crere iti povestesc si depre legenda mostrilor ce traiesc in adancurile lacului. Lacul este de o rara frumusete, padurea coboara pana la nivelul lacului ofera un peisaj uimitor. Lacul este locul preferat al pescarilor. Se poate pescui de la mal si deocamdata si din barca, fiindca in 2008 lacul Tarnita a fost declarat navigabil. Specialistii fac eforturi pentru a interzice orice activitate pe lacurile care constituie sursa de apa potabila pentru populatia Romaniei.
Pana atunci insa suprafata lacului este populata cu tot feluri de ambarcatiuni, de la barci simple pana la cele cu vasle sau motor. Multi dintre proprietarii de vile au si debarcadere cu barcute salupe. Acestea sunt folosite pentru deplasare intre vilele de pe malul lacului, mai degraba strabat un kilometru pe apa decat zece kilometri pe uscat. Pe lac se organizeaza in fiecare an in luna iulie concursul de inot Traversarea Tarnitei, o proba de 6500 metri, care atrage peste 100 de concurenti, potrivit welcometoromania.ro