Prima pagină » Turism » Destinatii montane » Lacul Oasa – Muntii Sureanu – GALERIE FOTO

Lacul Oasa – Muntii Sureanu – GALERIE FOTO

03 mart. 2020, 14:35,
BZI.ro, în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:16875;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Lacul Oasa. Acest baraj este cel mai mare dintre lacurile de acumulare amenajate pe râul Sebeș. Situat la altitudinea de 1255 m, cu o suprafață de 441ha și 136 milioane m3 de apa, barajul Oasă se găsește la intersecția a doua județe: Alba și Sibiu.

Intrat în funcțiune în anul 1979, Barajul Oasă, amplasat în Defileul Oașei, este obiectivul principal pentru întreagă amenajare.

Lacul Oasa. Construit din anrocamente

Este construit din anrocamente (gneise micacee șistoase) cu masca din beton armat. Are înălțimea la coronament de 91 m, lățimea maxima la baza de 250 m (în zona taluzului). Lățimea la coronament este de 10 m și lungimea maxima de 300 m. Acumularea realizata, Lacul Oasa, cu un volum util de 136 mil. m3, are o suprafață de 460 ha și o lungime de aproximativ 6 km. Un rău din zona, respectiv Ciban, a fost captat pentru ridicarea debitului de apa. S-a ales că soluție acest tip de baraj, deoarece balastul existent în zona prezenta un procent ridicat de mic. Tocmai asta îl făcea impropriu pentru prepararea betonului necesar pentru un eventual baraj arcuit.

Centrala subterana Galceag

În anul 1980 a fost pusa în funcțiune centrala subterana Galceag. Aceasta centrala valorifica potențialul energetic înmagazinat în lacul Oasă. Hidrocentrala Galceag, de tip caverna, cu aducțiunea principala constituita dintr-o galerie lunga de 8,2 km, este echipata cu doua grupuri de tip Francis de 75 MW fiecare. De asemenea, prin intermediul Stației de pompare Galceag, acumularea Oasă primește, tot suplimentar, și apele răului Cugirul Mare (zăgăzuite de barajul de la Canciu). Stația de popmare conține doua hidropompe cu putere de 10 MW fiecare.

Tartarau, Curpatu, Salanele, Smida, Valea Mare sunt principalii afluienti ai răului Valea Frumoasei (numele răului Sebeș până la vărsarea în lac).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *