Prima pagină » Turism » Destinatii montane » Lacul Negru, minunea din Cheile Narujei – FOTO

Lacul Negru, minunea din Cheile Narujei – FOTO

20 mai 2015, 13:16,
BZI.ro, în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:37935;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Unul dintre locurile de o frumusete extrem de rara din Vrancea este Lacul Negru, din Rezervatia Naturala „Cheile Narujei”. 
Este o zona aproape necunoscuta de catre om si putin exploatata de oamenii de stiinta, prezenta omului in acel loc fiind foarte redusa din cauza accesibilitatii dificile pe care o confera terenul.
Tocmai acest peisaj salbatic, in care omul nu se face simtit aproape deloc, confera stralucire Rezervatiei Naturale Lacul Negru. Aceasta a fost declarata arie protejata in anul 2000 si reprezinta o zona montana cu vai, chei (Cheile Narujei), luciu de apa (Lacul Negru), turbarii si pajisti.
Zona adaposteste o mare varietate de flora si fauna specifica lantului muntos al Subcarpatilor de Curbura. Pana la patrunderea in inima rezervatiei, putinii turisti care indraznesc sa ajunga acolo sunt fascinati de apele care coboara de pe versantii muntilor spre fundul depresiunii.
Avand o suprafata protejata de 88 de hectare, relieful Rezervatiei Naturale este dominat de culmea Dealului Negru, situat intre varfurile Dealul Negru si Bulboace. Peisajul este dominat mai ales prin prezenta campurilor de pietre. In aceasta zona, terenul este puternic fracturat de fenomenele tectonice.
Dintre acestea, cea mai importanta si vizibila este alunecarea de teren care formeaza barajul natural al Lacului Negru. Dincolo de padure, se afla teritoriul ariei protejate, unde izvoraste paraul Lacul Negru, afluent de stanga al Narujei. Ocupand o suprafata de un hectar, Lacul Negru este alimentat in permanenta de izvoare proprii, precum si de un izvor cu totul aparte provenind din grohotisurile Dealului Negru, constituind practic cel mai important si caracteristic element hidrografic si de habitat al ariei protejate. Denumirea de Lacul Negru vine de la intunericul padurii de molid ce se reflecta in apele Lacului Negru.

Vezi si Lacul Oiesti – Muntii Fagaras 

Localnicii il stiu de „Lacul cu plamana”, pentru proprietatile curative in bolile de plamani ale unei plante care creste aici. Acest lucru nu a fost deocamdata dovedit stiintific. Lacul Negru s-a format in urma unei alunecari uscate de straturi, care au inchis barajul natural, avand o adancime maxima determinata de sapte metri si jumatate, scrie adevarul.ro.
Martori ai acestor alunecari sunt chiar trunchiurile de molid scufundate, ce sunt vizibile prin luciul apei. Ceea ce constituie cu adevarat un unicat in Muntii Vrancei si chiar in tara este faptul ca aproape jumatate din suprafata lacului este acoperita de o turbarie activa, ancorata in special de malul stang.
Habitatele specifice turbariilor montane alpine confera unicitate acestui sit. Restul, constituie un plaur plutitor, in grosime de pana la un metru, sub care se gaseste apa. Pestii nu au nicio sansa de supravietuire in acest lac deosebit de curat, din cauza unor specii de tritoni care curata orice forma de viata din apa.
Regimul termic al zonei este influentat de gradul de acoperire a terenului cu vegetatie. O multime de plante rare se pot intalni in turbaria de la Lacul Negru. Cea mai reprezentativa este „Drosera Rotundifolia”, popular denumita Roua Cerului, o planta carnivora rar intalnita in tara si chiar in lume.
Planta consuma aproximativ 50 de insecte pe an. Poate fi usor recunoscuta dupa florile sale de culoare alba si indeosebi dupa frunze, care au pe suprafata lor numerosi peri glandulari cu rol in digerarea insectelor. Perisorii, numiti si tentacule, secreta substante lipicioase care se aduna sub forma unor picaturi stralucitoare de roua, de unde vine si denumirea plantei. Radacinile droserei sunt destul de slab dezvoltate. Frunzele sunt dispuse sub forma unei rozete bazale. Petiolul lor este lung, iar limbul este acoperit de peri. O insecta care se asaza pe o frunza a acestei plante se lipeste de sucul lipicios al perilor. Facand miscari de eliberare, ea se lipeste de mai multi peri. Perii se incolacesc in jurul insectei si secreta un suc lipicios, abundent, care sufoca insecta. Ea este apoi digerata de anumite enzime proteolitice timp de cateva zile, din insecta ramanand doar scheletul chitinos.

Vezi si Lacul sub forma Romaniei, o minune a naturii – FOTO 

Rezervatia naturala „Cheile Narujei-Lacul Negru” impresioneaza prin caracterul de individualitate geografica clara, precisa. De aceea, valoarea acestor adevarate minuni incumba si o responsabilitate sporita a autoritatilor pentru asigurarea conditiilor optime de pastrare si conservare.
Daca acest monument al naturii va fi inclus in circuitul turistic, atunci va spori si interesul vizitatorilor pentru aceste locuri de o personalitate distincta in peisajul romanesc.
Accesul la lac se face prin DJ 205D Focsani Nistoresti Herastrau si apoi pe drumul forestier din lungul Vaii Narujei pana in zona bazinului de receptie “Izvoarele Narujei”. In apropierea cabanelor forestiere se desprinde pe versantul stang al Narujei un traseu turistic marcat cu cruce rosie care duce la Lacul Negru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
20 iulie 2024
20 iulie 2024