Lacramioara (Convallaria majalis), cunoscuta si sub numele margaritar, clopotel de mai, dumbravioara, iarba Sf. Gheorghe, este utilizata din antichitate ca tonic cardiac. Atat frunzele, cat si florile lacramioarelor sunt bogate in heterozide si saponozide si au proprietati cardiotonice. In plus, se constata actiuni diuretice, sedative, antispastice, hemolitice, coronarodilatatoare, usor purgative si revigorante.
In scopuri terapeutice se recolteaza florile inainte si in timpul deschiderii complete (lunile aprilie-mai), precum si frunzele fara petiol, adunate inainte de formarea fructelor (lunile mai-iunie). Recoltarea se face pe timp uscat, dupa ce s-a ridicat roua.
Citeste si: Beneficiile terapeutice ale lacramioarelor
Lacramioarele in medicina populara
Din batrani, florile de lacramioare se puneau in scaldatoarea pruncilor slabi si anemici ca sa-i intareasca, iar ceaiul din flori se folosea in caz de leucoree. Tot din ele se mai prepara o apa de obraz, in credinta ca persoana care se spala cu ea va fi alba ca laptele.
Mirosul florilor macerate in otet alunga durerile de cap, infuzia in vin a florilor era considerata „buna la toate”, iar roua stransa din flori se intrebuinta ca picaturi de ochi contra conjunctivitei.
Calitatile terapeutice recunoscute stiintific
Dincolo de credinta populara, studiile au aratat ca frunzele de lacramioare au proprietati terapeutice remarcabile.
Regleaza tensiunea
Tratamentele cu lacramioarele au efecte directe in bolile de inima, respectiv infarct miocardic, decompensare, insuficienta cardiaca de natura sclerotica, scleroza coronariana, ateroscleroza, aritmie (regleaza ritmul cardiac fara a ridica valoarea tensiunii arteriale), bradicardie, palpitatii, angina pectorala si hipertrofia inimii.
Poti sa folosesti preparate naturiste, uleiuri esentiale si medicamente care contin esenta de lacramioara. Toate au capacitatea sa regleze ritmul cardiac, dar chiar daca sunt solutii naturiste nu se pot administra decat cu recomandarea medicului.
Diuretic natural
Lacramioarele sunt un foarte bun diuretic, util in afectiunile renale, guta si in tratarea simptomelor sindromului premenstrual. Poti sa bei ceai de lacramioara sau sa folosesti tinctura de lacramioara.
Calmeaza ochii
Compresele cu infuzie de frunze de lacramioara calmeaza repede ochii umflati si estompeaza cearcanele. In plus compresele cu ceai de flori de lacramioare sunt eficiente in ameliorarea simptomelor alergiilor de sezon.
Leac pentru migrene, intareste sistemul nervos
Prin tratamente supravegheate de medic da bune rezultate in afectiunile sistemului nervos la persoane cu ameteli, nevralgii, migrene de natura nervoasa, dureri de cap, nevroze cardiace, epilepsie si apoplexie.
Uleiul de lacramioare sau masajul cu o crema care contine lacramioare calmeaza eficient durerile de cap. Adauga esenta de lacramioara sau ulei esential natural in otetul de mere.
Adaugate in cada de baie, tulpinile cu flori de lacramioara ajuta la intarirea sistemului nervos si muscular.
Otetul de lacramioare combate migrena
Probleme femeiesti
Un ceai excelent pentru sanatate este cel realizat din lacramioare, talpa gastei si salvie si este ideal pentru calmarea durerilor menstruale si a tulburarilor de menopauza.
Remedii naturiste cu lacramioare
Infuzie din frunze de lacramioare
Se prepara dintr-o lingurita frunze uscate la 250 ml apa clocotita; dupa infuzare in vas acoperit timp de 10-15 minute, se indulceste dupa gust si se ia cate o lingura de 3-4 ori pe zi, atunci cand apar crize dureroase de inima sau palpitatii cardiace.
Tinctura de lacramioare
Amesteca o parte flori si 3 parti alcool, lasa la macerat 14 zile, timp in care agiti preparatul zilnic. Apoi, se strecoara si se consuma cate 10 picaturi de 3 ori pe zi, in caz de migrene nervoase, nevralgii si ameteli.
O alta varianta de preparare a tincturii: 100 g masa proaspata de frunze si flori care se stoarce, iar peste suc se adauga 18 ml alcool 900 si 15 g glicerina si se completeaza cu apa pana la 100 ml; dupa 2-3 zile de macerare se iau cate 30-40 de picaturi de 2-3 ori pe zi in cazul crizelor cardiace acute.
Otet de lacramioare
Se obtine prin macerarea florilor proaspete in otet de vin timp de 8-10 zile; se strecoara in sticle de culoare inchisa si se miroase in caz de nevralgii si dureri de cap.
Pulbere de lacramioare
Se obtine din flori si frunze uscate si macinate fin. Din aceasta pudra se ia cate un varf de cutit in putina apa in caz de crize cardiace, ameteli aparute dupa suflarea nasului, la scurgerile cronice de ochi si urechi, in nevralgii si cefalee.
Amestec de lacramioare se miere
Amestec de flori proaspete (2 g) cu miere de albine avand efecte purgative sau contra palpitatiilor.
Precautii
La supradozare, preparatele din lacramioare devin toxice, scad tensiunea arteriala, maresc ritmul cardiac, provoaca tulburari cardiace si respiratorii, poliurie, ameteli, sufocare, greturi, crampe, dureri abdominale, spasme, ajungand pana la stop cardiac. De asemenea, fructele rosii sunt foarte toxice.