Apolipoproteinele sunt proteine care leagă lipidele (substanțe solubile în ulei, cum ar fi grăsimile și colesterolul) pentru a forma lipoproteine, având rol de transportator al lipidelor și vitaminelor liposolubile.
Diferite lipoproteine conțin clase diferite de apolipoproteine, care le influențează funcția. Apolipoproteina A-I (apoA1) este componenta proteică structurală majoră a lipoproteinelor cu densitate mare (HDL), deși este prezentă în alte lipoproteine în cantități mai mici. Apolipoproteina A-IV (apoA4) este prezentă în chilomicroni, lipoproteine cu densitate foarte mică (VLDL) și HDL. Conform ultimelor studii acționează în transportul invers al colesterolului și absorbția lipidelor intestinale prin asamblarea și secreția de chilomicron. Apolipoproteina B joacă un rol deosebit de important în transportul lipoproteinelor fiind proteina principală organizatoare a multor lipoproteine.
Apolipoproteina A1 este folosită la evaluarea riscului de boală cardiovasculară aterosclerotică precum și la detectarea bolii Tangier (afecțiune genetică ce determină niveluri scăzute de HDL-colesterol).
Concentrațiile crescute de ApoA1 sunt puternic asociate cu o reducere a riscului unui prim infarct miocardic decât concentrațiile de HDL-C. La polul opus, concentrațiile scăzute de ApoA1, dar nu și HDL-colesterol, sunt predictive pentru ateroscleroza preclinică. Creșterea ApoA1, dar nu și concentrația de HDL-colesterol sunt asociate cu evenimente cardiovasculare reduse în rândul pacienților tratați cu statine, chiar și atunci când LDL-colesterolul este
Efectuarea apoliproteinei A1 vine cu multiple beneficii: evaluarea riscului cardiovascular, adjuvant în diagnosticul și prognosticul acestora, identificarea nivelurilor anormale de lipoproteine HDL.
Apolipoproteinei B (ApoB) este principala proteină structurală a lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL) și este asociată cu transportul lipidelor, în special al colesterolului LDL, considerat „colesterolul rău”. Aceasta este prezentă în toate lipoproteinele aterogene, inclusiv LDL, Lp(a), lipoproteinele cu densitate intermediară (IDL) și resturile de lipoproteine cu densitate foarte joasă (VLDL).
Apolipoproteina B crescută (ApoB) conferă un risc crescut de boală cardiovasculară aterosclerotică, chiar și în contextul unor concentrații acceptabile de LDL colesterol.
Valorile extrem de scăzute ale ApoB (mai mic de 0.48 g/L) sunt legate de malabsorbția lipidelor alimentare și pot duce la polineuropatie.
În cazuri foarte rare, gamapatia, în special tipul IgM (macroglobulinemie Waldenstrom) poate provoca rezultate eronate.
Raportul ApoB:ApoA1 reprezintă echilibrul dintre lipoproteinele aterogene și antiaterogene. Numeroase studii de specialitate au arătat că acest raport. Valori crescute ale acestui raport conferă un risc crescut de boală cardiovasculară aterosclerotică, independent de concentrațiile de LDL și HDL-colesterol.
În cadrul Laboratoarelor Praxis se lucrează apolipoproteinele prin metoda imunoturbidimetrică. Practic anticorpii anti -lipoproteine A-1 și B reacționează cu antigenul din serul pacientului pentru a forma complexe antigen:anticorp care ulterior sunt măsurate.
Această metodă se bazează pe reacția unei probe care poate conține Apo A1 sau B (serul pacientului) și anti-serul specific (reactivul trusei) formând un complex insolubil care este măsurat turbidimetric.
Valori de referință
Apolipoproteina A1
Apolipoproteina B
Bărbați 1.20 -1.76 g/L
Femei 0.63 – 1.14 g/L
Bibliografie
1. Reiner Z, Catapano AL, De Backer G, et al: ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: The task force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and the European Atherosclerosis Society (EAS). Eur Heart J 2011;32(14):1769-1818
2. McQueen MJ, Hawken S, Wang X, et al: Lipids, lipoproteins, and apolipoproteins as risk markers of myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study): a case-control study. Lancet 2008;372:224-233.
Azi am intrat la un laborator Praxis si am intrebat-o pe pupaza de la receptie daca mi se pot numara apolipoproteine. M-a data afara pentru ca i-am vorbit urat 🙂