Labioplastia presupune o interventie chirurgicala cu ajutorul careia labiile pot fi reduse si corectate. Operatia genitala de labioplastie se adreseaza femeilor care au labii prea mari, flasce, asimetrice, fapt ce constituie frecvent un motiv de disconfort estetic, dar si sexual.
Labiile sunt buzele interioare ale vulvei. Labiile protejeaza orificiul vaginului atunci cand se desfac coapsele. Din acest motiv trebuie evitata corectarea exagerata a acestora. In general, scopul operatiei este cel estetic. Interventia este recomandata insa si daca acuzi dureri in timpul raporturilor sexuale, mersului pe bicicleta sau in cazul practicarii anumitor sporturi.
Daca ai trecut printr-o nastere fiziologica, labiile se pot rupe sau largi. Prin labioplastie se pot repara aceste distrugeri, accelerandu-ti procesul de refacere de dupa nastere.
Interventia chirurgicala de labioplastie
Exista mai multe tipuri de operatii pentru labioplastie, in functie de complexitatea cazului. Procedura poate consta doar in simpla indepartare a labiilor in exces sau se poate pastra ceva din pielea exterioara, mai inchisa la culoare, indepartand mai multa piele din partea interioara. Al treilea tip de procedura presupune indepartarea pielii in exces din afara zonei clitorisului. Este necesar sa te consulti in prealabil cu medicul chirurg pentru a alege tipul de procedura care se identifica cel mai bine cu nevoile si asteptarile tale.
Operatia de labioplastie se poate desfasura sub anestezie locala (nu necesita internare) sau sub anestezie generala (internare cateva ore).
Perioada postoperatorie si recuperarea dupa labioplastie
Dupa operatie, trebuie sa porti chiloti de tip pantalon. Pentru a asigura o vindecare rapida, este nevoie de o baie zilnica sau un dus usor. Suturile se dizolva, astfel incat nu este nevoie de o indepartare fizica a acestora. Iti poti relua complet activitatile normale dupa doua-patru saptamani de la operatia de labioplastie, in functie de tipul de interventie pentru care ai optat si gradul de complexitate al acesteia.
Cicatricile sunt minime, aproape imperceptibile pentru un necunoscator.
Posibile complicatii ale labioplastiei
Majoritatea pacientelor se simt bine dupa operatie. Totusi, cea mai frecventa complicatie este sangerarea in primele ore dupa operatie. Din acest motiv, unii medici recomanda ca pacientele sa ramana la clinica sau in apropiere, in primele patru ore dupa labioplastie.
Reducerea si/ sau modificarea labiilor poate reprezenta o solutie benefica, atat din punct de vedere estetic, cat si practic, ce iti poate conferi mai multa incredere in tine insati si confort fizic.
SUSANU CLINIC – Chirurgie Plastica, Estetica si Reconstructiva
A: Exclusive Residence, Bloc A7, Parter, Strada Petre Andrei, Iasi 700495, Romania
T: (+40)730 787268 E: office@susanuclinic.ro W: www.susanuclinic.ro