Prima pagină » Eveniment-Social » La USV Iași sunt prezentate produsele lactate la care au lucrat studenții în perioada de practică – GALERIE FOTO

La USV Iași sunt prezentate produsele lactate la care au lucrat studenții în perioada de practică – GALERIE FOTO

14 dec. 2023, 10:44,
în Eveniment-Social

Departamentul de Tehnologii Alimentare din cadrul USV Iași s-a pregătit cu o serie de sfaturi și recomandări specifice perioadei.

Brânză maturată în tescovină de struguri, brânză maturată îmbogățită cu Phytolacca americana (Cârmâz), brânză de tip Olanda cu spirulină, cu măsline verzi, brânză de tip Caciotta cu fulgi de Chili, brânză de tip telemea cu negrilică, cu fulgi de chili, brânză marinată în ulei cu schinduc, acestea sunt câteva dintre produsele la care au lucrat studenții de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, în perioada de practică desfășurată în atelierul de procesare lapte.

„Am conceput aceste iaurturi cu scopul de a le integra, care în mod normal ajung deșeuri. De exemplu, coajă de morcov negru, am făcut un iaurt unde am folosit rețeta de bază unde am adăugat coajă de morcov negru și îi dă un gust apare, are o valoare nutrițională mare. Este folosit un colorant natural obținută din coajă de morcov. Mai avem iaurt cu coajă de măr și iaurt din tescovină de struguri cu un gust aparte.
Mai avem urdă la care am folosit coajă de ceapă. Coaja conferă un gust specific ca să fie un produs inovativ, ea în mod normal se aruncă și din ele facem alimente. Bineînțeles că înainte nu mă foloseam de cojile alimentelor și în cadrul facultății am reușit să fac asta. Tot ce folosim sunt ingrediente naturale și încercam să susținem introducerea acestora în alimentație, în cazul iaurtului cu morcov negru o culoare aparte”, a transmis Tudor Plob, student în anul 2 la Facultatea de Agricultură.

„Ne aflăm în altelierul de procesare laptelui USV și prezentăm sortimentele. Plecăm de la brânza clasică, produse cu un produs de calciu semnificativ, încercăm să venim cu produsele inovative pentru a le face mai atractive, avem o brânza maturată în tescovină, a stat 3 luni, spre deosebire de lotul clasic, sunt multe diferențe. Pentru o culoare mai nespecifică avem brânza cu spirulină, reușim să modificăm culoarea în totalitate. Un experiment nou încercat în această toamnă este brânza cu cârmâz, o plantă medicinală, experimentul a avut succes, am sperat să obținem un roșu mai intens însă.
Pentru masa de sărbători am mai reușit să facem un caș cu măsline verzi, am mai făcut cu nucă pentru a intra în spirtul sărbătorilor și avem cu produsele clasice, telemea cu fulgi de chilli. La nivel internațional, se pune un acest foarte mare pe reintegrarea produselor, problema legată de încălzirea globală, ne-a făcut și pe noi să venim cu produse inovative sau doar modificări pe partea de textura, am reușit să creștem și valorea nutritivă. Coajă de morov negru, coajă de măr, tescovina, cresc valoarea nutritivă, creşte perioada de 2-3 zile”, a transmis prof. Roxana Rațu, șef lucrări, departament tehnologii alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 ianuarie 2025
21 ianuarie 2025