Pasionații de gastronomie, studenți și elevi deopotrivă, își demonstrează talentul în cadrul Concursului Național Studențesc „TRADIŢIE ŞI INOVAŢIE ÎN ARTA GASTRONOMICĂ” organizat de Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV).
Evenimentul se desfășoară și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Liga Studenților Agronomi și Veterinari și cu Asociația Studenților Veterinari din Iași. Toate alimentele sunt cumpărate de la Auchan, având un parteneriat.
UPDATE: A fost afișat topul câștigătorilor, după cum urmează:
LICEE
DESERT
Premiul I – Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași
Premiul II – Liceul Tehnologic Economic „Nicolae Iorga” Pașcani
Premiul III – Colegiul „Virgil Madgearu” Iași
Mențiune – Colegiul Agricol și Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași
Fel principal
Premiul I – Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași
Premiul II – Liceul Tehnologic Agricol „Olga Sturza” Miroslava
Premiul III – Liceul tehnologic „Petru Poni” Iași
Mențiune – Liceul Tehnologic Economic „Nicolae Iorga” Pașcani
UNIVERSITĂȚI
Fel principal
Premiul I – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
Premiul II – Universitatea de Științele Vieții Iași
Premiul III – Universitatea de Științele Vieții Iași
DESERT
Premiul I – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
Premiul II – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
Premiul III – Universitatea Dunărea de Jos din Galați
La USV Iași are loc un concurs de gătit unde studenții își pot demonstra talentul
Pe lângă studenții de la USV Iași, la această ediție a concursului mai participă tineri de la instituții de învățământ precum Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Inginere Alimentară din Suceava, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Colegiul „Virgil Madgearu” Iași, Colegiul Agricol și Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași, Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași, Colegiul Tehnologic „Olga Sturdza” Miroslava, Liceul Tehnologic Economic Pașcani și Liceul Tehnologic Hârlău.
Concursul organizat de către USV Iași are ca principal scop educația culinară care susține interesul crescut al studenților și elevilor pentru arta gustului și, mai ales, dezvoltarea culturii gastronomice locale, aflată într-o evoluție în România.
„Este o bucurie pentru noi, dar aş vrea să spun mai multe despre acest concurs. A început în urmă cu 8 ani și avem în sală colegi care acum sunt cadre didactice și au și participat la acest concurs. Ei au pornit cu niște platouri foarte mici prin camerele de cămin, dar au emanat o bucurie foarte mare. După care ne-am specializat, și ne-am mutat în Căminul 5 și după care au venit și cadrele didactice să jurizeze. Au început diferite colaborări. Acest concurs a demonstrat faptul că studenții sunt foarte talentați pentru a crea un fel principal și desert. Timpul nu este generos. Avem la dispoziției o oră în care trebuie pus la punct preparatorul. Sunt 46 de participanți, 23 de echipe și 11 instituții”, a declarat prorectorul USV Iași, Vasile Stoleru.
La mancare merge si un vinisor. Trebuie ei sa aiba si asa ceva.