Prima pagină » Eveniment-Social » La USAMV Iași sunt testate soluțiile pentru grădina de legume din balcon, pe straturi înălțate
La USAMV Iași sunt testate soluțiile pentru grădina de legume din balcon, pe straturi înălțate

La USAMV Iași sunt testate soluțiile pentru grădina de legume din balcon, pe straturi înălțate

26 aug. 2020, 16:15,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

O doctorandă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași testează cele mai bune soluții ce pot fi aplicate grădinilor de legume care pot fi înființate pe suprafețe foarte mici. Astfel, aceasta dorește să ofere soluții concrete și practice celor care au suprafețe de teren foarte mici, cum ar fi cele din jurul caselor sau chiar celor care locuiesc la bloc și care își pot amenaja o grădină de legume pe balcon, pe o suprafață de doar un metru pătrat, pe straturi înălțate.

Roxana Hangan-Istrate, inginer horticol cu specializare în peisagistică, actualmente doctorand în cadrul Facultății de Horticultură a USAMV Iași afirmă că cererea pentru grădini de legume în amenajarea grădinilor private este din ce în ce mai mare, de aceea a ales să studieze o serie de posibilități de utilizare a unor specii legumicole cu întrebuințări multiple, în conceptul grădinilor urbane și periurbane.

La USAMV Iași sunt testate soluțiile pentru grădina de legume din balcon, pe straturi înălțate

Tânăra urmărește să demonstreze că lipsa suprafețelor mari nu este un motiv care să-i oprească pe adepții unui trai sănătos bazat pe consumarea produselor obţinute din cultivarea legumelor, aceștia putând avea la dispoziție o grădină de legume pe balcon, în vase sau doar pe o bucată foarte mică de pământ.

”Prin acest studiu doresc să evidențiez faptul că o grădină de legume poate fi și decorativă, astfel fiind ușor de integrat în amenajarea de ansamblu. Suntem în plin proces de dezvoltare urbană, iar lotizările sunt de mici dimensiuni. Acest lucru ne determină să renunțăm la a crea un spațiu dedicat cultivării plantelor legumicole pentru consum propriu în stare proaspătă, iar intenția mea principală este aceea de a demonstra că acest lucru, adică lipsa spațiului, nu se aplică. Se poate crea o grădină de legume pe balcon, în vase sau jardiniere, sau doar pe o bucățică de pământ de doar un metru pătrat, iar dacă acest strat este și înălțat, cu atât mai bine”, a precizat Roxana Hangan–Istrate, doctorand al USAMV Iași.

Formarea de straturi înălțate prezintă o multitudine de avantaje

Tânăra cercetătoare susține că formarea de straturi înălțate prezintă o multitudine de avantaje, dintre care amintim încălzirea substratului timpuriu (comparativ cu stratul clasic), posibilitatea plantării mai multor plante pe aceeași suprafață, întreținerea minimă și facilă, producția de legume pentru consum familial și nu în ultimul rând decorul oferit.

De asemenea, o grădină de legume poate fi decorativă, fiind ușor de integrat în amenajarea de ansamblu a unei grădini private de dimensiuni mici.

Pentru sesiunea de toamnă, cele 4 facultăți de la Agronomie sunt disponibile 53 locuri la buget și 122 la taxă

Altfel, o nouă sesiune, la admitere 2020, organizată de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Pentru sesiunea de toamnă sunt scoase la concurs 53 locuri la buget și 122 la taxă. Perioada de înscriere a candidaților pentru admitere va fi 7-10 septembrie 2020.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași programează o sesiune de admitere 2020, în această toamnă. Cele 4 facultăți de la Agronomie sunt disponibile 53 locuri la buget și 122 la taxă. Perioada de înscriere a candidaților pentru admitere va fi 7-10 septembrie. Admiterea în învățământul superior agronomic se organizează de USAMV pe baza criteriilor generale stabilite de Ministerului Educației și a regulamentului propriu. Studiile din învățământul universitar agronomic se încheie cu examen de licență, absolvenții dobândind titlul de „inginer” în specializarea urmată, respectiv „licențiat” în Medicină veterinară sau Biologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 noiembrie 2024
14 noiembrie 2024